Så har Peab jobbat med den nya regelstrukturen
Publicerat 30 oktober 2024
Den 1 januari 2025 börjar de omarbetade arbetsmiljöföreskrifterna att gälla. De har varit tillgängliga på Arbetsmiljöverkets hemsida i drygt ett år för att ge företagen god tid att anpassa sig. Peab är ett företag som varit på tårna.
Fakta
67 föreskrifter har bantats till 15 mer omfattande föreskrifter. 2 300 paragraferna i de nuvarande 67 föreskriftshäftena är insorterade på ett nytt sätt i de 15 nya föreskriftshäftena.
Källa: Arbetsmiljöverket
”Det mest omfattande arbetet i myndighetens historia”, sa Arbetsmiljöverket när de presenterade sitt sju år långa arbete med att förändra strukturen på arbetsmiljöföreskrifterna. Och på bygg- och anläggningsföretaget Peab har de jobbat effektivt och strukturerat sedan förra hösten med att implementera den nya regelstrukturen i sin verksamhet.
– Det första vi gjorde var att förankra med vår ledning så att de var medvetna om det gedigna arbetet som skulle göras, att det skulle komma att ta tid från verksamheten, säger Ingela Klingvall som är arbetsmiljöspecialist på Peab.
Därefter utsåg de en arbetsgrupp med representanter från olika affärsområden med fackliga representanter och skyddsombud.
– Vi tittade på hur den nya regelstrukturen skulle påverka oss, i allt ifrån kommunikation, processer, styrande dokument, utbildning, inköpsmallar och uppgiftsfördelning. Sen gjorde vi en plan.
Nätverk med branschkollegor
Peab har cirka 15 000 anställda i olika bolag i Sverige. Det innebär att de har ett stort antal dokument där referenser till den nya lagstiftningen behöver ändras, berättar Ingela Klingvall. Ett arbete som är lättare på ett litet företag, säger hon.
– För mig som jobbat med arbetsmiljö i många år tog det ändå ett tag att sätta sig in i den nya strukturen och att hitta i den. När poletten trillar ner är det enklare och lättare att förstå.
För den som är ny på arbetsmiljöområdet tror jag att den nya regelstrukturen är betydligt lättare att jobba med än den tidigare.
Peab har också haft kontakt med kollegor i branschen, det vill säga stora byggföretag inom bygg- och anläggning och bildat nätverk för att prata om hur den nya regelstrukturen och de nya reglerna ”Projektering och byggarbetsmiljösamordning” ska implementeras, säger Ingela Klingvall.
Förenklar arbetsmiljöarbetet
Arbetsmiljöverket har sett till att den nya regelstrukturen också finns i digitaliserad form och går att nå via mobilen, en bärbar dator eller en läsplatta. Underlättar det arbetet?
– Ja, på så sätt finns alltid reglerna tillgängliga för fler i det dagliga arbetet.
Ingela Klingvall tipsar företag som vill ha hjälp i arbetet med att sätta sig in i den nya regelstrukturen att använda stödmaterialet som finns på Arbetsmiljöverkets webbplats i form av webbinarier, filmer och paragrafnyckel. Hon tipsar också om ett webbinarium på Prevents webb.
Hon tycker att Arbetsmiljöverket gjort ett jättebra jobb. Och det dryga året som arbetsgivarna fått på sig att implementera den nya regelstrukturen är föredömligt lång tid, anser hon. I planen hos arbetsgruppen på Peab återstår att uppdatera referenser och att kommunicera om den nya regelstrukturen till alla i koncernen.
– Jag tror att den nya regelstrukturen kommer att förenkla och förtydliga arbetsmiljöarbetet, säger Ingela Klingvall.
Paragrafnyckeln
I paragrafnyckeln på Arbetsmiljöverkets hemsida kan du lätt se var paragraferna i de nuvarande föreskrifterna har hamnat i de 15 nya föreskrifterna.
Sök på titeln i en nuvarande föreskrift och en paragraf för att se var paragrafen har hamnat i den nya regelstrukturen. I sökresultatet visas klickbara länkar. Genom att klicka på en länk öppnas den nya föreskriften i ett nytt fönster.
Källa: Arbetsmiljöverket
Gerd Eriksson
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Helhetsgrepp behövs för att minska stress
Stress • Ett träningskort räcker inte. För att skapa en hållbar arbetsmiljö och minska stressen måste arbetsgivare ta ett helhetsgrepp om arbetsmiljön. Det visar ny forskning från Högskolan i Skövde.
-
Så fick Aspstrandens skola friskare personal
Arbetsmiljöarbete • Många skolor brottas med stress och sjukskrivningar. Men det finns metoder för att få friskare personal. Aspstrandens skola i Haparanda fick hjälp av forskare vid Karolinska Institutet.
-
Mest läst i år
Arbetsmiljöarbete • Fem sätt att bemöta härskartekniker och därför lönar det sig att vara snäll. Här är några av årets mest lästa artiklar.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Lagar och regler
-
Tre frågor om Arbetsmiljöverkets regelförnyelse
Arbetsmiljöarbete • Arbetsliv ställde tre frågor till Lotta Trosell, projektledare för regelförnyelsen på Arbetsmiljöverket.
-
Det har unga rätt till på sommarjobbet
Unga • Många unga går snart ut på sina första sommarjobb och frågorna är många. Vi lät LO:s ungsekreterare Elsa Alm reda ut vad man har rätt till på jobbet.
-
Så säger lagen om semester
Arbetstid • Hur länge kan jag avvakta med att skicka in mina semesterönskemål inför sommaren och kan jag spara semesterdagar till nästa år? Frågorna inför semestern är många. Elisabet Ohlsson, förbundsjurist på Unionen, ger svar.