Tre frågor om Arbetsmiljöverkets regelförnyelse
Publicerat 30 oktober 2024
Arbetsliv ställde tre frågor till Lotta Trosell, projektledare för regelförnyelsen på Arbetsmiljöverket.

Vad har ni fått för frågor från arbetsgivarna?
– Vad är nytt och varför gör ni det här är några av de vanligaste frågorna vi fått. Svaret är att vi gör det för att det ska bli lättare att hitta, förstå och använda arbetsmiljöreglerna, för att ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet. Det nya består av en ny logisk struktur, digitalisering och språklig bearbetning. Utgångspunkten är samma krav och skyddsnivåer. De enda helt nya föreskrifterna är de för byggherrar, projektörer och byggarbetsmiljösamordnare.
Vad är den största vinsten med en ny struktur?
– De ger en bättre överblick över hela regelverket eftersom man ofta berörs av många föreskrifter parallellt i en verksamhet. De tydliggör vem som har ansvaret för att reglerna följs och vikten av att jobba förebyggande – att det systematiska arbetsmiljöarbetet går som en röd tråd genom alla föreskrifter.
Vad är du mest nöjd med i det omfattande arbete ni gjort?
– Att vi kan presentera föreskrifterna i ett digitaliserat format. Nu kan man söka utan att veta exakt var man ska leta. Man kan även göra sina egna länksamlingar.
Jag hoppas också att språket ska vara lättare att förstå i och med vårt klarspråksarbete. Digitaliseringen gör att vi har bättre förutsättningar att vara aktuella och utveckla användarvänligt stöd i arbetsmiljöarbetet framöver. Vi kommer att fortsätta förbättra både regelverket och det stödjande materialet som hör till.

Gerd Eriksson
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Unga kvinnor mest utsatta på jobbet
Arbetsmiljöarbete • Var fjärde ung kvinna har det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. De löper också större risk än andra grupper att drabbas av kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
-
Konsten att få arbetsmiljöarbetet att bli en del av vardagen
Arbetsmiljöarbete • Systematiskt arbetsmiljöarbete riskerar ofta att bli en pappersprodukt snarare än en levande process. Så hur får man det att hålla över tid? Arbetsmiljöutbildaren Mikael Rehnberg delar med sig av sina bästa råd – och pekar ut de vanligaste misstagen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Lagar och regler
-
Så har Peab jobbat med den nya regelstrukturen
Arbetsmiljöarbete • Den 1 januari 2025 börjar de omarbetade arbetsmiljöföreskrifterna att gälla. Peab är ett företag som varit på tårna för att förbereda sig i tid.
-
Det har unga rätt till på sommarjobbet
Unga • Många unga går snart ut på sina första sommarjobb och frågorna är många. Vi lät LO:s ungsekreterare Elsa Alm reda ut vad man har rätt till på jobbet.
-
Så säger lagen om semester
Arbetstid • Hur länge kan jag avvakta med att skicka in mina semesterönskemål inför sommaren och kan jag spara semesterdagar till nästa år? Frågorna inför semestern är många. Elisabet Ohlsson, förbundsjurist på Unionen, ger svar.