Första tiden som chef avgörande
Publicerat 30 augusti 2016
Dina första tre månader som chef kan avgöra hur fortsättningen blir. Använd tiden till att lyssna, lära och ställa nybörjarfrågor, råder ledarskapscoachen Bengt Kallenberg.
Det är krävande att komma ny till ett jobb som chef, oavsett om det är den första chefsrollen eller om man redan har erfarenhet av ledarskap. För en ny chef är den första tiden på arbetsplatsen särskilt viktig, anser coachen Bengt Kallenberg, som bland annat arbetar med ledar- och grupputveckling.
– Man brukar prata om att de första hundra dagarna har stor betydelse för hur en chef lyckas med sitt uppdrag, säger han. Det handlar förstås inte om ett exakt antal dagar, men det du etablerar den första tiden får stor betydelse för fortsättningen.
Han tycker att alla som funderar på att axla ett uppdrag som chef först bör ha ett allvarligt samtal med sig själv, för att reda ut sina egna motiv: Vill jag verkligen det här? Vad vill jag åstadkomma? Vad är det som driver mig? Därefter tar man beslutet att bli en riktigt bra chef, på just den här arbetsplatsen.
Skapa en egen bild av vad du vill stå för som chef, råder Bengt Kallenberg. Det är klokt att formulera tre ledstjärnor som du vill bli förknippad med, och förmedla dem till medarbetarna.
– Om mina ledstjärnor är tydlighet, ärlighet och kvalitet, och jag beter mig efter det, så vet medarbetarna också vad jag förväntar mig av dem, säger han.
En ny chef som är tydlig mot sina medarbetare klargör förväntningarna. Då slipper de anställda fundera så mycket och oroligt på vad chefsbytet kommer att innebära.
– Modet att vara tydlig är oerhört viktigt för en chef.
Ett annat råd är att använda de första tre månaderna som en lärotid, och att tydligt berätta det för dem man leder. Då vet de att de inte ska förvänta sig några förändringar förrän efter den tiden. Som chef använder du inkörstiden till att bli varm i kläderna. Lär känna verksamheten och dem du arbetar med, knyt kontakter, ställ frågor och lyssna – ta chansen att vara nybörjare, helt enkelt. Den kommer inte tillbaka.
– Gör en plan för dina tre första månader som chef, säger Bengt Kallenberg. Fokusera på tre områden: vad du behöver lära dig, vilka du ska träffa och vad du förväntas leverera. Stäm av din läroplan med din chef, så att den är okej.
Särskilt i början är det också bra att få stöd i ledarrollen. Vissa företag har upparbetade program för det, i andra lämnas nya chefer helt åt sig själva. Bengt Kallenberg tycker att man bör se till att ha något slags bollplank den första tiden. Det är naturligt att känna osäkerhet, men det är skönt att slippa bära den ensam.
När chefer kommer in snett på en arbetsplats kan det finnas många förklaringar, anser
han. Ibland är de för ivriga. De börjar styra och ställa utan att lyssna och förstå sammanhangen. Andra gånger kan det vara personkemin som inte klaffar, eller att chefen agerar på ett sätt som inte fungerar i företagets kultur.
– Det är viktigt att du som chef har självinsikt och har analyserat var du har dina främsta styrkor. Dem ska du använda dig av och fokusera på. På områden där du är svagare bör du komplettera med folk omkring dig, i ditt team eller i ledningsgruppen.
Nya chefer behöver också inse att de inte ska spela en roll som chef, betonar Bengt Kallenberg.
– Du har fått jobbet därför att du är den du är. Då ska du vara mer av det du är bra på, och inte försöka var något som du inte är.
Till nya chefer
- Identifiera dina egna ledstjärnor.
- Var tydlig med vad du står för.
- Låt de första tre månaderna vara en läroperiod. Se med öppna ögon, ställ "dumma frågor", lyssna.
- Gör en plan för inkörstiden och sätt mål: Vad behöver du lära dig? Vilka viktiga relationer ska du skapa, inom och utom organisationen? Vad konkret förväntas du leverera efter tre månader?
- Skaffa dig ett bollplank för den första tiden.
Margareta Edling
Mer om Chef
-
Information och stöd viktigt vid varsel
Chef • Det finns metoder att använda för att göra situationen så bra som möjligt vid varsel och uppsägningar på företaget.
-
Mellanchefen – jobbets kameleont
Chef • Mellancheferna ska vara lojala mot ledningen samtidigt som de ska stå på medarbetarnas sida. Det kan leda till stress och sämre ledarskap, visar en ny studie.
-
”Många gömmer sig bakom manualer och processer”
Chef • Ledarskap som bygger på förtroende och självständiga medarbetare, skapar mer effektiva och innovativa organisationer. Det anser Louise Bringselius, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, som i sin nya bok visar hur denna ledarstil kan omsättas i praktiken.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Svenska företag riskerar att halka efter i AI-utvecklingen
AI • En majoritet av de som använder AI på jobbet använder verktyg som de skaffat sig privat.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.