Övermäktigt personalansvar för vårdchefer
Publicerat 10 oktober 2016
Chefer i vård, omsorg och socialt arbete har i snitt 30 underställda medarbetare. Det är tre gånger fler än i de flesta andra branscher, visar en ny rapport. Det spelar roll hur stor arbetsgruppen är –både för chefens arbetsmiljö och medarbetarnas.
Hur många personer förväntas en chef leda och ha ansvar för?
Det finns ett tydligt könsmönster i svaret på den frågan. Inom den stora branschen vård och omsorg är åtta av tio anställda kvinnor. Där har chefer i snitt 30 medarbetare. Inom utbildning, med nästan lika hög andel kvinnor, går det genomsnittligen 27 underställda per chef.
Inom de flesta andra branscher, där könsfördelningen är jämnare eller männen är i majoritet, har chefer mellan 7 och 16 medarbetare under sig.
– Jag blev förvånad över att det var så stor och tydlig skillnad mellan de största kvinnodominerade branscherna och den övriga arbetsmarknaden, säger Klara Regnö, ekonomie doktor och verksam vid Göteborgs universitet och Mälardalens högskola.
Klara Regnö har, på uppdrag av fackförbundet Vision, kartlagt den genomsnittliga chefstätheten i 15 branscher i privat och offentlig sektor utifrån SCB:s yrkesstatistik. Siffrorna visar genomsnittet, påpekar hon. Vissa chefer har alltså betydligt fler underställda medarbetare, medan andra har färre.
Det finns inga studier som visar att det är lämpligt med stora arbetsgrupper i just vården. Snarare tvärtom, säger Klara Regnö. Verksamheten är geografiskt spridd, ofta öppen dygnet runt och arbetsuppgifterna är komplexa och föränderliga. Det talar för att det vore bättre med färre medarbetare per chef.
Hon har också gått igenom forskning om konsekvenserna av stora medarbetargrupper. Chefer som har många underställda upplever generellt sämre arbetsmiljö.
– Stressen och överbelastningen ökar, säger Klara Regnö. Cheferna får mindre känsla av kontroll över arbetet och lägre arbetstillfredsställelse. Arbetet blir mer fragmenterat. De får svårt att hinna med och svårt att vara närvarande som chefer.
Medarbetare i stora grupper under en chef får svagare stöd och mindre återkoppling på sitt arbete. De har en sämre relation till chefen. De är mindre engagerade och mindre nöjda med jobbet. Det ökar risken för ohälsa.
– Det finns också studier som visar på ökad personalomsättning, säger hon.
Enligt Klara Regnö går det inte att enkelt sätta en siffra på hur många underställda en chef bör ha. Många olika saker i organisationen spelar roll i sammanhanget.
– Det beror till exempel på vilket slags verksamhet det rör sig om, hur komplext arbetet är och hur det administrativa stödet till cheferna ser ut. Men forskningen visar att många av dem som har 30 medarbetare, eller ännu fler, får för hög arbetsbelastning. De borde ha färre underställda, med tanke på verksamhetens art och komplexiteten i arbetet.
Margareta Edling
Mer om Chef
-
Information och stöd viktigt vid varsel
Chef • Det finns metoder att använda för att göra situationen så bra som möjligt vid varsel och uppsägningar på företaget.
-
Mellanchefen – jobbets kameleont
Chef • Mellancheferna ska vara lojala mot ledningen samtidigt som de ska stå på medarbetarnas sida. Det kan leda till stress och sämre ledarskap, visar en ny studie.
-
”Många gömmer sig bakom manualer och processer”
Chef • Ledarskap som bygger på förtroende och självständiga medarbetare, skapar mer effektiva och innovativa organisationer. Det anser Louise Bringselius, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, som i sin nya bok visar hur denna ledarstil kan omsättas i praktiken.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Svenska företag riskerar att halka efter i AI-utvecklingen
AI • En majoritet av de som använder AI på jobbet använder verktyg som de skaffat sig privat.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.