Storasyskon blir oftare chefer
Publicerat 17 november 2016
En förstfödd har omkring 20 procents större chans att bli chef. Det visar en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, Ifau.
Barns placering i syskonskaran påverkar personlighet och yrkesval. Förstfödda har större uthållighet, initiativförmåga och social förmåga enligt rapporten. En förstfödd har också omkring 20 procents större chans att bli chef jämfört med syskon nummer tre. Däremot driver småsyskon ofta eget företag.
– Vi kan inte avgöra om det beror på att småsyskon är mer riskbenägna och kreativa eller på att de har svårare att hitta jobb, säger Björn Öckert som skrivit rapporten i en kommentar.
Att storasyskon har en bättre karriärutveckling beror enligt rapporten på att föräldrar engagerar sig mer i deras skolgång än i yngre syskons. Småsyskon lägger mindre tid på läxor och läser färre böcker än förstfödda. Föräldrar är också mindre benägna att diskutera skolarbete med yngre barn.
Rapporten bygger på data från mönstringen från åren 1969-2000 samt från statistik från SCB där man jämfört yrkesval mellan syskon. Enligt Ifau är det den första studien som kan fastställa trovärdiga orsakssammanband mellan ordning i syskonskaran och personlighet.
![bild på Marianne Zetterblom](/globalassets/arbetsliv/bildarkiv/2016/maj/marianne_600x400.jpg?width=90&mode=crop&heightratio=1&quality=80)
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Chef
-
Tips för att förebygga destruktivt ledarskap
Chef • Nu finns en guide med råd kring hur man förebygger destruktivt ledarskap. Guiden är ett resultat av ett treårigt forskningsprojekt vid Umeå universitet.
-
Tips till chefen – så lyckas du med feedback
Chef • Feedback är ett viktigt verktyg för att motivera och synliggöra medarbetaren – och avgörande för att en organisation ska utvecklas. Men för att feedbacken ska ha avsedd effekt finns det en hel del att tänka på. Elisabeth Palombo tipsar.
-
Chefer har svårt att varva ner
Stress • Svenska chefer har generellt bättre hälsa än sina medarbetare. Samtidigt har de svårare att koppla av och dricker oftare alkohol än sina medarbetare.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Fyra av tio chefer jobbar på semestern
Återhämtning • Fler än fyra av tio chefer planerar att jobba på semestern, enligt en ny undersökning. För den som måste vara tillgänglig finns knep att ta till för att jobbet inte ska inkräkta för mycket på ledigheten.
-
Tips för att förebygga destruktivt ledarskap
Chef • Nu finns en guide med råd kring hur man förebygger destruktivt ledarskap. Guiden är ett resultat av ett treårigt forskningsprojekt vid Umeå universitet.
-
Tips till chefen – så lyckas du med feedback
Chef • Feedback är ett viktigt verktyg för att motivera och synliggöra medarbetaren – och avgörande för att en organisation ska utvecklas. Men för att feedbacken ska ha avsedd effekt finns det en hel del att tänka på. Elisabeth Palombo tipsar.