Storasyskon blir oftare chefer
Publicerat 17 november 2016
En förstfödd har omkring 20 procents större chans att bli chef. Det visar en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, Ifau.
Barns placering i syskonskaran påverkar personlighet och yrkesval. Förstfödda har större uthållighet, initiativförmåga och social förmåga enligt rapporten. En förstfödd har också omkring 20 procents större chans att bli chef jämfört med syskon nummer tre. Däremot driver småsyskon ofta eget företag.
– Vi kan inte avgöra om det beror på att småsyskon är mer riskbenägna och kreativa eller på att de har svårare att hitta jobb, säger Björn Öckert som skrivit rapporten i en kommentar.
Att storasyskon har en bättre karriärutveckling beror enligt rapporten på att föräldrar engagerar sig mer i deras skolgång än i yngre syskons. Småsyskon lägger mindre tid på läxor och läser färre böcker än förstfödda. Föräldrar är också mindre benägna att diskutera skolarbete med yngre barn.
Rapporten bygger på data från mönstringen från åren 1969-2000 samt från statistik från SCB där man jämfört yrkesval mellan syskon. Enligt Ifau är det den första studien som kan fastställa trovärdiga orsakssammanband mellan ordning i syskonskaran och personlighet.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Chef
-
Bli chef över kollegor – så tacklar du utmaningen
Chef • Den som blir chef över sina tidigare innebär att kliva i en helt ny roll och för att det ska bli bra krävs en gedigen introduktion och ett öppet klimat.
-
Unga chefer mår sämre på jobbet
Chef • Unga chefer upplever en betydligt sämre arbetsmiljö och välmående jämfört med sina äldre kollegor, visar en ny avhandling. Psykologen Hanna Irehill har undersökt varför det ser ut så och vad unga chefer behöver för att trivas och utvecklas i sin roll.
-
Polarbröds ledningsgrupp tog hjälp av studenter
Chef • Polarbröd bad en grupp studenter att komma med input på sin verksamhet. Det gav företaget nya idéer och en ny syn på verksamheten. Och studenterna fick med sig betydelsefull operativ kunskap på vägen ut i arbetslivet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Bli chef över kollegor – så tacklar du utmaningen
Chef • Den som blir chef över sina tidigare innebär att kliva i en helt ny roll och för att det ska bli bra krävs en gedigen introduktion och ett öppet klimat.
-
Polarbröds ledningsgrupp tog hjälp av studenter
Chef • Polarbröd bad en grupp studenter att komma med input på sin verksamhet. Det gav företaget nya idéer och en ny syn på verksamheten. Och studenterna fick med sig betydelsefull operativ kunskap på vägen ut i arbetslivet.
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.