Utbildning ger säkrare chefer och nöjdare medarbetare
Publicerat 22 februari 2017
Ledarskapsutbildningar stärker chefens självförtroende som ledare. Det gör i sin tur medarbetarna nöjdare, visar ett forskningsprojekt som jämfört effekterna av två olika ledarskapsutbildningar.
Det är två av Försvarshögskolans ledarskapsutbildningar, Utvecklande ledarskap (UL) och Utveckling, grupp och ledarskap (UGL) som har utvärderats. 200 chefer som deltagit i kurserna har fått skatta sitt eget ledarskap både före och efter kursen. Även deras överordnade chef, en kollega och några medarbetare har fått göra samma skattning.
– Vi undrade; om man lär sig olika saker – händer det också olika saker? Ena kursen är mer individinriktad och den andra handlar mer om att man ska förstå gruppdynamik och sin egen roll, säger Christer Sandahl, professor vid Karolinska institutet som lett forskningsprojektet.
Resultatet av utvärderingen visar att både chefer och medarbetare upplever att utbildningarna haft effekt – fast på olika sätt. Individkursen hjälpte framför allt chefer som både själva och från sin omgivning fått lägre skattning på sitt ledarskap. I den andra gruppinriktade kursen lyftes cheferna oavsett utgångsläge, och särskilt stor var effekten för kvinnor.
– Varför vet vi inte, jag kan bara ha tankar om det. Min erfarenhet är att kvinnor kan vara mer ambitiösa och vill mer med sitt ledarskap, säger han.
Men det kanske mest intressanta, enligt Christer Sandahl, var en effekt som många deltagare beskrev i de öppna svaren i utvärderingen och som verkade vara gemensam för båda kurserna: att självförtroendet stärkts.
– Så kanske är det detta som chefsutveckling handlar om? Chefer har inget dåligt självförtroende generellt, men när det gäller sitt ledarskap är de alltid tvivlande och osäkra. Att då gå på kurs, få prata med andra, gör kanske att man inte känner sig så dålig som man tror att man är, säger han.
Kanske handlar det mindre om vilken teori ledarskapskursen lär ut utan snarare att bli stärkt i sitt ledarskap genom att få byta erfarenheter med andra, resonerar han. Men det fanns också medarbetare som gav chefen sämre betyg efter kursen.
– När man går den gruppinriktade kursen lär man sig att man måste ta konflikter. Då kanske chefen kommer tillbaka med sitt goda självförtroende och sätter igång för mycket, vilket kan slå tillbaka.
Så, för den arbetsgivare som vill stärka sina chefer – vilken kurs ska chefen gå på?
– Om jag hade en underordnad chef som jag trodde skulle kunna få ut mer av sin arbetsgrupp skulle jag skicka den personen på UGL, under förutsättning att personen inte har jättedåligt tillit till sitt ledarskap. Har den det skulle jag skicka den till UL först.
Om studien
Projektet som finansierats av AFA jämförde hur två olika ledarskapsutbildningar påverkar chefers syn på sitt ledarskap. Projektet undersöker om cheferna upplever att denna syn förändrats av utbildningen och vilka effekter medarbetarna upplever. Syftet är att bidra till utveckling av ledarskapsutbildningar.
Carin Hedström
Mer om Chef
-
Information och stöd viktigt vid varsel
Chef • Det finns metoder att använda för att göra situationen så bra som möjligt vid varsel och uppsägningar på företaget.
-
Mellanchefen – jobbets kameleont
Chef • Mellancheferna ska vara lojala mot ledningen samtidigt som de ska stå på medarbetarnas sida. Det kan leda till stress och sämre ledarskap, visar en ny studie.
-
”Många gömmer sig bakom manualer och processer”
Chef • Ledarskap som bygger på förtroende och självständiga medarbetare, skapar mer effektiva och innovativa organisationer. Det anser Louise Bringselius, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, som i sin nya bok visar hur denna ledarstil kan omsättas i praktiken.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Svenska företag riskerar att halka efter i AI-utvecklingen
AI • En majoritet av de som använder AI på jobbet använder verktyg som de skaffat sig privat.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.