
Bild: Julia Sjöberg
Chefen påverkar säkerheten
Publicerat 24 maj 2018
Att som chef involvera medarbetare i arbetet och själv följa regler för säkerhet – det är bra för säkerheten på byggarbetsplatser. Det visar forskning från Göteborgs universitet.
Är du chef är det alltså viktigt att förstå att ditt beteende gör skillnad.
– Det har betydelse vad chefer gör. Det påverkar hur yrkesarbetare kommer förhålla sig till säkerhet, hur de deltar i förebyggande åtgärder och även hur olyckor rapporteras, säger psykologen Martin Grill, forskare vid Göteborgs universitet, vars avhandling handlar om säkerhet i svenska och danska byggindustrin.
Och det är framför allt två typer av ledarskap som tycks påverka säkerheten positivt: det involverande och det regelorienterade – där det sistnämnda inte bara innebär att ha regler utan även att planera och som chef själv följa dessa regler. I Martin Grills studier hade arbetsplatser med den typen av chefer både färre olyckor och ett bättre säkerhetsklimat.
– Men för att ett säkerhetsklimat ska resultera i bättre beteenden så räcker det inte med ett regelorienterat ledarskap, då krävs det att yrkesarbetare också blir involverade. Att efterfråga synpunkter och bemöda sig att lyssna på förslagen som kommer, att inte bara berätta att vi ska bygga en vägg utan också fråga hur vi ska bygga den.
En av studierna som Martin Grill genomfört handlar också om hur elever på bygg- och anläggningsprogram på gymnasiet ser på ledarskap. Resultatet visar att synen förändrades under utbildningens gång; med tiden tyckte allt fler elever att en bra chef var lika med en som involverade medarbetarna. Förändringen var störst hos de som under praktikperioden träffat på involverande chefer eller handledare.
– Vi tror det här speglar både föreställningar och förväntningar som har betydelse för ledarskapskulturen i branschen, eftersom ledarskap är en interaktion mellan de som leder och de som blir ledda och eftersom de flesta som blir chefer också gått de här utbildningarna.
Men samtidigt visade observationsstudier av chefer att endast en mindre andel chefer, 18 procent, hade ett involverande ledarskap. Och en mycket större andel chefer, över 60 procent av de som observerades, hade ett mer renodlat regelorienterat ledarskap.
– Även om det involverande ledarskapet finns med är det inte det man använder mest, men kanske det man borde göra mer av, säger Martin Grill.

Carin Hedström
Mer om Säkerhet
-
Mental förberedelse kan rädda liv
Säkerhet • Genom att regelbundet prata om flyktvägar, söka skydd och ha grundläggande kunskap i livräddning kan arbetsplatser stärka sin beredskap.
-
Så ska du agera vid pågående dödligt våld
Säkerhet • Fly, sök skydd larma. Det är mantrat att ha i huvudet vid pågående dödligt våld, PDV.
-
Trötthet – en underskattad risk
Sömn • Det finns mycket att vinna på att prata om hur trötthet påverkar prestationen och bygga bort risker i arbetet kopplat till trötthet. Det anser Anna Dahlgren, docent i psykologi vid Karolinska Institutet och Stockholms universitet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Från gnissel till samarbete – så hanterar du konflikter på jobbet
Arbetsklimat • Konflikter på arbetsplatsen är oundvikliga – och i grunden inget att frukta. Men hur du som chef hanterar dem kan vara avgörande för arbetsklimatet. Psykologen och organisationskonsulten Sofia Lundahl från Feelgood delar med sig av sina bästa råd till dig som chef.
-
”Rätt hanterade kan konflikter vara nyttiga”
Uppdrag • Han är chefen som inte ryggar för konflikter. Tvärtom tror Årets konflikthanterare, advokaten Fredrik Engström, att de till och med kan vara bra för verksamheten och medarbetarna, om de hanteras på rätt sätt.
-
Så styr du upp din arbetsdag
Stress • Chefens arbetsdag är fylld av stress. Men det finns knep att ta till för att få en mer balanserad vardag.