Bild: Katarina Ljungdahl
"Man kommer långt med javisst"
Publicerat 8 maj 2018
Pengabrist, personalbrist, resursbrist. Glöm det. Monica Berglund, direktör på Tre stiftelser och Årets hälsofrämjande chef, vill skaka om äldreomsorgen i grunden – och lyfter fram en helt annan bild av branschen.
Tre Stiftelser driver fyra olika äldreboenden i Göteborg som har väckt en hel del uppmärksamhet.
De äldre erbjuds träning med personliga tränare. Inredningsarkitekter skapar hemkänsla, det bjuds in stjärnkockar och personalen är engagerade.
Hur är detta möjligt i en bransch som så ofta präglats av resursbrist och sparkrav? Direktören Monica Berglund säger att en av hennes styrkor är att hitta lösningar och att inte fokusera på sådant som inte är möjligt.
– Vi har inte mer pengar än kollegorna i den kommunala äldreomsorgen, vi jobbar bara på ett annorlunda sätt.
De är ekonomistyrda medan vi är värdestyrda. Budgeten ska givetvis gå ihop – men det gör den också varje år.
I stället sammanfattar Monica Berglund sitt ledarskap med ordet "javisst".
Hon tar exemplet med ett av deras boenden som ligger i Slottsskogen där festivalen Way out west årligen arrangeras.
– En medarbetare tyckte att vi skulle ha vår egen festival, Way out vega, som en av våra verksamheter heter. Javisst, sa jag. Det kostade några tusen, men personalen var jätteglada och pensionärerna pratade om detta i veckor efteråt. Det tror jag påverkar arbetsmiljön oerhört, att känna; "mina idéer räknas och blir tagna på allvar".
Förutom att Monica Berglund är aktuell med två böcker, blev hon utsedd till Årets hälsofrämjande chef 2018 av tidningen Chef. Anledningen, tror hon själv, är att de jobbar stenhårt med sin värdegrund där hälsan sätts i fokus.
För att det inte bara ska vara ett fint ord på pappret går de nyanställda en tvådagarskurs, som avslutas med en skriftlig tenta.
– Det har jag fått kritik för, men det är inte för att sätta dit någon, utan för att få ut budskapet och väcka diskussion.
När Monica Berglund påbörjade sin karriär som vårdbiträde på 1970-talet var äldreomsorgen en helt annan bransch.
– Fokus låg på sjukdomar och det handlade om förvaring tills de dog. Det fanns också en bild att vem som helst kunde ta hand om äldre.
Det här är något som Monica Berglund vill tvätta bort till varje pris. De äldre ska leva tills de dör. Och medarbetarna ska känna stolthet för sitt yrke. Ett sätt är att undvika vikariekarusellen med outbildad personal.
– Jag har funderat mycket på vad det sänder för signaler om man ersätter en undersköterska med outbildad personal. Vi försöker i stället ha högre grundbemanning och att personalen får hoppa in för sina kollegor på andra våningar, framför att ta in tillfälliga vikarier, som ofta ändå blir dyrare i slutändan.
Ett annat sätt är att låta varje medarbetare bli ombud för ett särskilt område, som kost eller kultur.
– Det handlar om att höja kompetensen, det lockar fram ett personligt engagemang.
Något som också bidrar till en hälsosammare arbetsmiljö är att medarbetarna rör på sig. Därför har de infört flera gympapass på arbetstid och erbjuder ett 10 veckors-hälsoprogram med externa coacher för de som vill göra en livsstilsförändring.
– Några har gjort enorma förändringar med viktnedgång och börjat träna kontinuerligt. Ännu kan vi inte se minskad sjukfrånvaro, men jag är övertygad om att det bara är en tidsfråga.
Bästa ledarskapstips
- Tro på din uppgift, hur omöjlig den än är Du kan vara motarbetad, det gäller ändå att stå trygg och övertygad om att ni klarar det tillsammans.
- Chefen är en förebild, i stort som smått Tänk på vad du sänder ut för signaler och lev som du lär, annars riskerar ditt ledarskap att bli ifrågasatt.
- Väck nyfikenhet, hopp och lust Inspirera dina medarbetare att lära sig nytt – det kan vara alltifrån att erbjuda vetenskapliga artiklar till föreläsningar.
- Låt medarbetarna vara med och forma idéerna Släpp fram kreativiteten hos medarbetare och involvera dem i förändringsarbetet. Ni behöver varandras kompetens.
Tina Harr
Mer om Uppdrag
-
”Man ska hålla ett helt yrkesliv”
Uppdrag • På Onemeds lager i Göteborg arbetar 220 lagerarbetare. En av dem är skyddsombudet Joakim Andersson bland annat jobbat för bättre ergonomi vid lyft.
-
”Det går att påverka”
Uppdrag • Sluta aldrig ifrågasätta. Det har varit en röd tråd i arbetsmiljöarbetet för Dora Varga Karlsson, som i år tilldelades Prevents Arbetsmiljöstipendium.
-
Han leder med kraft och empati
Chef • Jacques Mwepu basar över Sveriges största kriminalvårdsanstalt, Kumla, där de intagna just nu både blir fler och allt yngre.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Svenska företag riskerar att halka efter i AI-utvecklingen
AI • En majoritet av de som använder AI på jobbet använder verktyg som de skaffat sig privat.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.