Ny ISO-standard för arbetsmiljö
Publicerat 16 februari 2018
I mars lanseras ISO 45001, en internationell ledningssystemstandard för arbetsmiljöarbete. Standarden ska hjälpa företag och organisationer att jobba systematiskt med arbetsmiljön och ställer bland annat krav på psykosocial arbetsmiljö, ledningens engagemang och medarbetarnas delaktighet.
ISO 45001 förutspås att bli en av de största ISO-standarderna tillsammans med ISO 9001 och ISO 14001. Den kommer på sikt att ersätta OHSAS 18001, som används av många organisationer i världen men inte är någon internationell ISO-standard.
– ISO 45001 är ett verktyg som ska hjälpa företag att jobba systematiskt med arbetsmiljöarbetet. Syftet med standarden är att minska olyckor och arbetsrelaterade sjukdomar, säger Lorena Olivares, projektledare på SIS, Swedish Standards Institute.
I den nya standarden finns krav på social och organisatorisk arbetsmiljö, något som den svenska kommittén har jobbat hårt för att få igenom.
– Det finns krav på att man ska jobba mer aktivt med de psykosociala bitarna, som till exempel stress, mobbning och trakasserier.
En annan nyhet är att det ställs krav på ledningens engagemang och medarbetarnas delaktighet och att även inhyrd personal och konsulter ska omfattas.
– I Sverige har vi skyddskommittéer och skyddsombud och det är inte så självklart i andra länder. Det har varit en viktig fråga i diskussionerna att få med krav på arbetstagarnas delaktighet i arbetsmiljöarbetet, säger Lorena Olivares.
Alla ledningssystemstandarder från ISO är byggda på samma sätt och det gör det också enklare att integrera dem.
– Är du redan certifierad enligt ISO 9001 eller ISO 14001 och vill koppla på med ISO 45001 har du en bra grund. Det ger också goda förutsättningar för standardens spridning och tillämpning i världen.
Standarden är certifieringsbar vilket innebär att det görs revisioner där man måste kunna visa att man arbetar aktivt och systematiskt med arbetsmiljöfrågorna.
SIS räknar med att den nya standarden ska vara översatt till svenska i slutet av mars. SIS kommer också att anordna frukostmöten i samband med att standarden publiceras.
Krister Zeidler
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Så har Peab jobbat med den nya regelstrukturen
Arbetsmiljöarbete • Den 1 januari 2025 börjar de omarbetade arbetsmiljöföreskrifterna att gälla. Peab är ett företag som varit på tårna för att förbereda sig i tid.
-
Tre frågor om Arbetsmiljöverkets regelförnyelse
Arbetsmiljöarbete • Arbetsliv ställde tre frågor till Lotta Trosell, projektledare för regelförnyelsen på Arbetsmiljöverket.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Chefers attityder till psykisk ohälsa påverkar möjligheten till stöd
Psykisk hälsa • Den som drabbas av depression, utmattning eller ångest har större möjligheter att få stöd på arbetsplatsen om chefen har en öppen och förstående attityd.
-
Information och stöd viktigt vid varsel
Chef • Det finns metoder att använda för att göra situationen så bra som möjligt vid varsel och uppsägningar på företaget.
-
Mellanchefen – jobbets kameleont
Chef • Mellancheferna ska vara lojala mot ledningen samtidigt som de ska stå på medarbetarnas sida. Det kan leda till stress och sämre ledarskap, visar en ny studie.