Bild: Julia Sjöberg
"Ta vara på gnällspikarna"
Publicerat 21 januari 2019
Som produktionschef på äggpackeriet i Skara sätter Eive Andersson alltid säkerheten högst upp på agendan. Den utgör fundamentet för allt annat arbetsmiljöarbete. Att lyssna på medarbetarna och involvera dem i förändringsarbete som rör arbetsmiljön ökar chanserna att lyckas anser han.
En och en halv miljon ägg. Det är vad som dagligen passerar Dava Foods äggpackeri i Skara. Bara ett fåtal går till spillo. Den sköra produkten tas noggrant om hand innan den tvättad, godkänd och packad lämnar lokalerna för att köras vidare till nästa led i leverantörskedjan.
Egentligen har Eive Andersson inte arbetat här särskilt länge. Han började våren 2017 och kom då närmast från Lidköping Energi. Ändå har han redan lyckats åstadkomma en rad olika förbättringar. Något som nyligen gav honom Prevents arbetsmiljöstipendium 2018.
− Jag kom hit med öppna ögon, men jag har inte förändrat världen. Det här är något vi på företaget har gjort tillsammans. Inte minst skyddsombuden har spelat en stor roll, säger han.
Mottot är en förbättring om dagen. Det behöver inte vara stora grejer. Det viktiga är att det är ett kontinuerligt arbete som aldrig får tullas på, oavsett hur tajt det blir i verksamheten.
− Min ambition är att vi ska bli lite bättre varje dag. Allt går inte att lösa omedelbart. Det avgörande är att vi hela tiden tar steg framåt, säger Eive Andersson.
Hans huvudsakliga fokus ligger på konkret säkerhetsarbete. Att identifiera risker och förebygga olycksfall kommer först. Han säger att arbetsmiljön på ett äggpackeri innehåller det mesta – klämrisker, påkörningsrisker med tanke på verksamhetens truckar, halkrisker och även kemiska risker. Men också förslitningsskador och stress finns på listan.
− Jag tror att konkreta förbättringar ger ringar på vattnet. Det talas mycket om mjuka värden, men att arbeta med de så kallat hårda frågorna visar vi att vi bryr oss. Det triggar en positiv arbetsmiljö och skapar trivsel, säger han.
A och O är, enligt Eive Andersson, att göra medarbetarna delaktiga i säkerhetsarbetet. Det är de som är experterna. Som kan påtala risker och har koll på vad som behövs. När det gäller stora maskininvesteringar involveras alltid de som hanterar maskinerna i sitt dagliga arbete. Så gjordes till exempel nyligen när företaget köpte in en ny truckpark. –
Vi sätter ihop en projektgrupp med de som ska använda utrustningen. Det som för mig kan vara en enkel investering, kan vara en stor förändring för den operatör som berörs. Är den personen delaktig från början ökar chansen att han eller hon också ska känna ansvar för att få det att funka på slutet, säger han och fortsätter:
− Dessutom får hela processen medarbetarna att växa. Jag har sett hur någon som kanske varit blyg och tyst, har börjat ta mer plats och även fortsätter att göra det.
Viljan att få medarbetarna att uttrycka vad de behöver, kräver en ledning som lyssnar. Det gäller att följa upp de synpunkter som kommer in. Vara ärlig och tydlig med vad som ska åtgärdas, och vara lika rak och öppen när det kommer till att berätta när det ska göras.
− Det man lovar måste man hålla. Medarbetarna måste känna att de risker de observerar och påtalar kommer vi att åtgärda. En del är quickfix. Annat tar längre tid, säger Eive Andersson.
För ett lyckat arbetsmiljöarbete
- Gå hellre flera, små skyddsronder med fokus på begränsade områden, än en enda stor som omfattar alla punkter på listan. Minst en gång i månaden är en bra takt.
- Lyssna på och involvera medarbetarna i allt förändringsarbete.
- Satsa på riskobservationer. Upptäck potentiella risker att "släcka" innan det händer något.
- Ta vara på "gnällspikarnas" potential. Det har ofta mycket värdefullt att komma med.
Camilla Adolfsson
Mer om Uppdrag
-
”Man ska hålla ett helt yrkesliv”
Uppdrag • På Onemeds lager i Göteborg arbetar 220 lagerarbetare. En av dem är skyddsombudet Joakim Andersson bland annat jobbat för bättre ergonomi vid lyft.
-
”Det går att påverka”
Uppdrag • Sluta aldrig ifrågasätta. Det har varit en röd tråd i arbetsmiljöarbetet för Dora Varga Karlsson, som i år tilldelades Prevents Arbetsmiljöstipendium.
-
Han leder med kraft och empati
Chef • Jacques Mwepu basar över Sveriges största kriminalvårdsanstalt, Kumla, där de intagna just nu både blir fler och allt yngre.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Svenska företag riskerar att halka efter i AI-utvecklingen
AI • En majoritet av de som använder AI på jobbet använder verktyg som de skaffat sig privat.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.