
Bild: Pascal Swier/Unsplash
Så lyckas ni med teamarbetet
Publicerat 20 april 2018
Att sätta ihop team av medarbetare med olika kompetens för att lösa uppgifter har blivit allt vanligare. Men för att teamarbete ska fungera behövs en engagerad ledning, visar en dansk forskningsrapport.
Ingår du i ett team på din arbetsplats som jobbar mer eller mindre självständigt i förhållande till ledningen? Då är du inte ensam. Fler och fler organisationer jobbar så. Men det räcker inte bara att sätta ihop teamen och tro att resten ska gå av sig självt. Teamarbete kräver i själva verket mycket koordinering och uppföljning av hur samarbetet fungerar i teamen, visar en rapport från danska forskningscentret Det Nationale forskningscenter for arbejdsmiljo.
– Några team fungerar bra, de löser uppgifter effektivt och medarbetarna i teamet trivs och är engagerade. Andra team utvecklar konflikter. Teammedlemmarna fungerar inte ihop och man kanske till och med behandlar varandra illa. Men det går faktiskt att utveckla teamens sociala kapital genom träning och stöttning från ledningen, säger forskaren Vilhelm Borg, som skrivit rapporten.
För att teamarbete ska fungera krävs gemensamma spelregler och gemensamma mål för arbetet, enligt rapporten. Om uppgifterna som ska lösas är krävande är det viktigt med tilltro till varandras förmågor. För kreativitet och motivation krävs också att teammedlemmarna känner sig trygga i gruppen.
Så lyckas du med teamarbete
- Tänk igenom syftet Tänk igenom varför ni vill arbeta i team. Vilka arbetsuppgifter och ansvarsområden vinner på ökat samarbete och vilka uppgifter löses bäst individuellt? Är alla överens om vad syftet med teamarbetet är?
- Utbilda chefer Att vara chef på ett företag där man tillämpar teamarbete innebär att man behöver vara bra på att delegera, coacha och entusiasmera medarbetarna. Chefer kan behöva utbildning i teamledarskap.
- Ta fram uppdragsbeskrivningar Ta fram uppdragsformuleringar där det tydligt framgår vilka förväntningar ledningen har på olika gruppers arbete och varför samarbete är så viktigt. Klargör ansvar, befogenheter och resurser.
Källa: Annika R Malmberg Hamilton, coach och teamutvecklare

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Chef
-
Bättre resultat när chefen visar medkänsla
Arbetsklimat • I sin nya bok om compassionfokuserat ledarskap visar psykologerna Gabriela Jones och Alexandra Thomas hur medkänsla på jobbet kan lyfta både människor och resultat.
-
Så fattar du svåra beslut – och fortsätter vara en omtyckt chef
Chef • Hur blir man en omtyckt chef när man måste fatta svåra beslut och ge obekväma besked? Nyckeln är att vara rak, tydlig och närvarande men inte försöka vara alla till lags.
-
Bli chef över kollegor – så tacklar du utmaningen
Chef • Den som blir chef över sina tidigare innebär att kliva i en helt ny roll och för att det ska bli bra krävs en gedigen introduktion och ett öppet klimat.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Från gnissel till samarbete – så hanterar du konflikter på jobbet
Arbetsklimat • Konflikter på arbetsplatsen är oundvikliga – och i grunden inget att frukta. Men hur du som chef hanterar dem kan vara avgörande för arbetsklimatet. Psykologen och organisationskonsulten Sofia Lundahl från Feelgood delar med sig av sina bästa råd till dig som chef.
-
”Rätt hanterade kan konflikter vara nyttiga”
Uppdrag • Han är chefen som inte ryggar för konflikter. Tvärtom tror Årets konflikthanterare, advokaten Fredrik Engström, att de till och med kan vara bra för verksamheten och medarbetarna, om de hanteras på rätt sätt.
-
Så styr du upp din arbetsdag
Stress • Chefens arbetsdag är fylld av stress. Men det finns knep att ta till för att få en mer balanserad vardag.