Artiklar om 2019
25 artiklar
-
Att leda i skakiga tider
Coronaviruset • Rädsla och osäkerhet. Ingen vet vad som kommer att hända – mer än att stora förändringar är på gång. Hur behåller man peppen och leder sina medarbetare när neddragningarna och varslen står för dörren?
-
Superchefer inspirerar andra att bli chefer
Chef • Att hitta medarbetare med potential att axla chefsansvar är en av de viktigaste frågorna för många organisationer i dag. Nu visar forskning att talangfulla chefer, så kallade superchefer, spelar en nyckelroll för att hitta och behålla talanger.
-
Chefens viktigaste egenskaper
Chef • Kompetent och samarbetsinriktad. Det är de viktigaste egenskaperna för chefer. De rankas lika högt av både kvinnor och män, visar en ny undersökning från Ledarna.
-
Mät på rätt sätt – få ut mer
Arbetsmiljöarbete • En bra medarbetarenkät kan hjälpa till att fånga vad medarbetarna verkligen tycker – en dålig enkät kan både överskatta och underskatta problem. Så för att få fram fakta måste du veta vad du vill mäta – och varför. Och resultatet måste tolkas i dialog med medarbetarna.
-
Det får unga att våga ta chefsuppdrag
Unga • Studenter och akademiker i början av karriären vill hellre bli specialister än chefer. Att göra skillnad på arbetsplatsen lockar mer än pengar när unga står inför valet att bli chefer, enligt en ny undersökning.
-
Hur leder man sig själv?
Kompetens • Motiverad och självgående personal som leder sig själva utan chefer som petar i allt. Det låter som en drömarbetsplats. Men självledarskap ställer höga krav på både chefer och medarbetare.
-
Hotellchefen som engagerat sig mot sexhandel
Uppdrag • Hennes arbete mot sexhandel har fått hotellbranschen att vakna och ta sitt ansvar – men också skapat engagerade medarbetare. Pernilla Johansson, hotelldirektör på Clarion hotel Arlanda airport tror att omtanke och socialt engagemang även skapar stolthet i yrkesrollen.
-
Ledarskapsutveckling kan ske i vardagen
Chef • Ledarskapsutveckling kan ske på andra sätt än genom att skicka cheferna på kurser. Mycket kan göras i vardagen genom till exempel förändrade roller och arbetsuppgifter.
-
Det utmärker Sveriges bästa arbetsgivare
Arbetsmiljöarbete • Lagom stora arbetsgrupper är en av de viktigaste faktorerna för en trivsam arbetsmiljö. Det säger Tina Ekström, vd på Nyckeltalsinstitutet som varje år utser Sveriges bästa arbetsgivare.
-
Kvinnliga chefer rankas högre
Chef • Företagsledare rankar kvinnliga chefer högre än manliga på en rad olika områden. Det visar en internationell studie publicerad i forskartidskriften Harvard Business Review.
-
Kvinnliga chefer förväntas vattna blommor
Chef • Chefer inom vård och äldreomsorg är ofta kvinnor. De har i snitt nästan dubbelt så stort personalansvar som kollegor inom mansdominerade branscher. Ofta förväntas de göra uppgifter långt från sitt kärnuppdrag – som att vattna blommor, enligt en undersökning från Ledarna.
-
Ta reda på fakta istället för att gissa
Chef • Gissar du dig till arbetsplatsens problem och behov eller utgår du från fakta? Rätt svar är alltför ofta: du gissar. Det hävdar stress- och arbetsmiljöforskaren Dan Hasson som i en ny bok lanserar en metod för att utveckla organisationer baserat på fakta.
-
Så stöttar du dina medarbetare bäst
Chef • Som chef ska man vara ett stöd för sina medarbetare och fånga upp om någon har för mycket att göra. Men det kan vara en utmaning om man själv är stressad.
-
Bättre kristänk med reflektion
Kris • Att gemensamt tänka över hur man ska agera om man drabbas av brand, terrorattack eller elavbrott i en organisation är ett bra sätt att öka krismedvetenheten. Det säger Susanne Hede som skrivit en avhandling om hur väl förberedda svenska chefer är inför kriser.
-
Arbetsmiljökunskap behövs i styrelser
Arbetsmiljöarbete • Just nu pågår en unik studie om styrelsens roll för att främja hälsa och säkerhet på företagen. Studien bygger på djupintervjuer med styrelseledamöter i 13 stora bolag.
-
Myt att delat ledarskap blir otydligt
Chef • Delat ledarskap är avlastande, roligt och stimulerande – dessutom driver det verksamheten framåt. Det anser professor Marianne Döös som nyligen studerat delat ledarskap inom förskolan och skolan.
-
Caroline Farberger banar väg för andra
Uppdrag • När Icas toppchef Caroline Farberger insåg att hennes könsidentitet var kvinna var det en omvälvande insikt. Genom att öppet gått ut med att ha genomgått en könskorrigering vill hon bereda vägen för andra att leva som de är.
-
En av tre chefer skippar lunch med kollegor
Chef • Var tredje chef väljer att hoppa över att äta lunch med kollegorna för att de har för mycket att göra på jobbet. Det visar en ny undersökning.
-
Säkrare byggen med bra ledarskap
Säkerhet • Platschefernas ledarskap viktig för säkerheten på byggarbetsplatser. Det påverkar arbetsplatskulturen och kan gynna eller hämma säkerheten. Det visar en studie från Göteborgs universitet.
-
Så skapar du en hälsosammare arbetsplats
Må bra • Sjunkande sjukfrånvaro, mindre personalomsättning och färre arbetsskador. Att satsa på ett hälsofrämjande ledarskap innebär flera vinster – för alla. Men hur går man till väga och vilka är fallgroparna?