Arbetsmiljö viktigaste frågan för HR
Publicerat 28 januari 2019
Arbetsmiljö är den fråga som svenska HR-avdelningar kommer satsa mest på 2019. Det framkommer i en ny undersökning.
Arbetsmiljö ligger högst upp på många HR-avdelningars prioriteringslista för 2019. Därefter kommer kompetensförsörjning samt digitalisering och systemstöd. Det visar en undersökning från Edge HR där 555 personer deltagit.
Kompetensförsörjning har klättrat på listan över viktiga fokusområden. Även rekrytering kommer vara mer prioriterat 2019 jämfört med förra året. Många anger att de både behöver rekrytera nya medarbetare för att kunna växa samt kompetensutveckla befintlig personal för att minska personalomsättningen.
Många kommer också satsa mer på sjukfrånvaro, rehabilitering, hälsa och friskvård än förra året.
Områden som däremot sjunkit lite på prioriteringslistan jämfört med förra året är likabehandling, jämställdhets- och mångfaldsarbete. Rapportförfattarna drar slutsatsen att många företag med anledning av Metoo-rörelsen resan satsat mycket kraft på det 2018 att behovet inte längre känns lika stort.
Topp 10
1. Arbetsmiljö
2. Kompetensförsörjning
3. Digitalisering
4. Sjukfrånvaro och rehabilitering
5. Ledarutveckling
6. Kultur och värderingar
7. Rekrytering
8. Hälsa och friskvård
9. Kompetensutveckling
10. Organisationsförändringar
Fakta: I undersökningen fanns total 18 olika svarsalternativ att välja på, i diagrammet nedan visas de 10 högst rankade områdena. De svarande kunde välja max tre alternativ.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsmiljöarbete
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
-
Konsten att få arbetsmiljöarbetet att bli en del av vardagen
Arbetsmiljöarbete • Systematiskt arbetsmiljöarbete riskerar ofta att bli en pappersprodukt snarare än en levande process. Så hur får man det att hålla över tid? Arbetsmiljöutbildaren Mikael Rehnberg delar med sig av sina bästa råd – och pekar ut de vanligaste misstagen.
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Från gnissel till samarbete – så hanterar du konflikter på jobbet
Arbetsklimat • Konflikter på arbetsplatsen är oundvikliga – och i grunden inget att frukta. Men hur du som chef hanterar dem kan vara avgörande för arbetsklimatet. Psykologen och organisationskonsulten Sofia Lundahl från Feelgood delar med sig av sina bästa råd till dig som chef.
-
”Rätt hanterade kan konflikter vara nyttiga”
Uppdrag • Han är chefen som inte ryggar för konflikter. Tvärtom tror Årets konflikthanterare, advokaten Fredrik Engström, att de till och med kan vara bra för verksamheten och medarbetarna, om de hanteras på rätt sätt.
-
Så styr du upp din arbetsdag
Stress • Chefens arbetsdag är fylld av stress. Men det finns knep att ta till för att få en mer balanserad vardag.