Arbetsmiljö viktigaste frågan för HR
Publicerat 28 januari 2019
Arbetsmiljö är den fråga som svenska HR-avdelningar kommer satsa mest på 2019. Det framkommer i en ny undersökning.
Arbetsmiljö ligger högst upp på många HR-avdelningars prioriteringslista för 2019. Därefter kommer kompetensförsörjning samt digitalisering och systemstöd. Det visar en undersökning från Edge HR där 555 personer deltagit.
Kompetensförsörjning har klättrat på listan över viktiga fokusområden. Även rekrytering kommer vara mer prioriterat 2019 jämfört med förra året. Många anger att de både behöver rekrytera nya medarbetare för att kunna växa samt kompetensutveckla befintlig personal för att minska personalomsättningen.
Många kommer också satsa mer på sjukfrånvaro, rehabilitering, hälsa och friskvård än förra året.
Områden som däremot sjunkit lite på prioriteringslistan jämfört med förra året är likabehandling, jämställdhets- och mångfaldsarbete. Rapportförfattarna drar slutsatsen att många företag med anledning av Metoo-rörelsen resan satsat mycket kraft på det 2018 att behovet inte längre känns lika stort.
Topp 10
1. Arbetsmiljö
2. Kompetensförsörjning
3. Digitalisering
4. Sjukfrånvaro och rehabilitering
5. Ledarutveckling
6. Kultur och värderingar
7. Rekrytering
8. Hälsa och friskvård
9. Kompetensutveckling
10. Organisationsförändringar
Fakta: I undersökningen fanns total 18 olika svarsalternativ att välja på, i diagrammet nedan visas de 10 högst rankade områdena. De svarande kunde välja max tre alternativ.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsmiljöarbete
-
Så har Peab jobbat med den nya regelstrukturen
Arbetsmiljöarbete • Den 1 januari 2025 börjar de omarbetade arbetsmiljöföreskrifterna att gälla. Peab är ett företag som varit på tårna för att förbereda sig i tid.
-
Tre frågor om Arbetsmiljöverkets regelförnyelse
Arbetsmiljöarbete • Arbetsliv ställde tre frågor till Lotta Trosell, projektledare för regelförnyelsen på Arbetsmiljöverket.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Chefers attityder till psykisk ohälsa påverkar möjligheten till stöd
Psykisk hälsa • Den som drabbas av depression, utmattning eller ångest har större möjligheter att få stöd på arbetsplatsen om chefen har en öppen och förstående attityd.
-
Information och stöd viktigt vid varsel
Chef • Det finns metoder att använda för att göra situationen så bra som möjligt vid varsel och uppsägningar på företaget.
-
Mellanchefen – jobbets kameleont
Chef • Mellancheferna ska vara lojala mot ledningen samtidigt som de ska stå på medarbetarnas sida. Det kan leda till stress och sämre ledarskap, visar en ny studie.