Kvinnliga chefer rankas högre
Publicerat 5 augusti 2019
Företagsledare rankar kvinnliga chefer högre än manliga på en rad olika områden. Det visar en internationell studie publicerad i forskartidskriften Harvard Business Review.
Kvinnliga chefer rankas högre än sina manliga motsvarigheter på 17 av totalt 19 områden. De gäller bland annat effektivitet, initiativförmåga, resultatfokus, och mod. De anses även vara ärligare och ha större integritet samt vara bättre på att skapa effektiva team och motivera andra. Endast på områdena teknisk expertis och strategiska perspektiv rankas män högre.
Samtidigt visar tidigare undersökningar att kvinnor ofta skattar sin egen förmåga lågt i förhållande till männen.
"När vi jämför data för manliga och kvinnliga chefer ser vi stora skillnader när det gäller personer under 25 år. Det är mycket sannolikt att dessa kvinnor är betydligt mer kompetenta än de tror, medan manliga chefer ofta överskattar sin egen förmåga. Vid 40 års ålder brukar resultaten bli mer likartade och när det gäller personer över 60 år minskar överraskande nog männens självförtroende medan kvinnornas ökar", skriver Harvard Business Review.
En negativ konsekvens av att unga kvinnor ofta underskattar sin förmåga är att de inte vågar söka nya tjänster och utmaningar om de inte är helt säkra på att de lever upp till kraven.
"Män är mer benägna att tänka att man kan lära sig det man saknar på den nya arbetsplatsen. De säger till sig själva; jag är nära nog.", skriver Harvard Business Review.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Chef
-
Information och stöd viktigt vid varsel
Chef • Det finns metoder att använda för att göra situationen så bra som möjligt vid varsel och uppsägningar på företaget.
-
Mellanchefen – jobbets kameleont
Chef • Mellancheferna ska vara lojala mot ledningen samtidigt som de ska stå på medarbetarnas sida. Det kan leda till stress och sämre ledarskap, visar en ny studie.
-
”Många gömmer sig bakom manualer och processer”
Chef • Ledarskap som bygger på förtroende och självständiga medarbetare, skapar mer effektiva och innovativa organisationer. Det anser Louise Bringselius, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, som i sin nya bok visar hur denna ledarstil kan omsättas i praktiken.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Svenska företag riskerar att halka efter i AI-utvecklingen
AI • En majoritet av de som använder AI på jobbet använder verktyg som de skaffat sig privat.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.