Viktigt att våga prata känslor på medarbetarsamtalet
Publicerat 1 februari 2019
Åtta av tio tycker att förståelsen för sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa ökat, visar en ny undersökning. Det kan bero på att det blivit vanligare att prata med sin chef eller sina kollegor om hur man mår, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på Länsförsäkringar.
Även om sjukskrivningarna för psykisk ohälsa ligger på en fortsatt hög nivå och ofta är långa, så är vi i dag bättre på att prata om hur vi egentligen mår jämfört med för tio år sedan. Den psykiska ohälsan har blivit mer accepterad och ju mer vi pratar om den desto mindre skamfylld blir den. Det visar en undersökning från Länsförsäkringar.
– Det kan låta väl enkelt att säga att det allra viktigaste är att vi vågar prata om psykisk ohälsa, men det betyder mer än vi tror att få prata med någon och lätta sitt hjärta om det som känns jobbigt. Det kan vara med en vän, en kollega, chefen eller någon professionell, säger Kristina Ström Olsson som är hälsostrateg på Länsförsäkringar.
Hon säger att när fler pratar om den psykiska ohälsan vet vi samtidigt att vi inte är ensamma om bekymren, vilket är en vinst i sig eftersom det skapar en större öppenhet. Men hur får man då till en arbetsmiljö där det känns okej att prata om hur man mår innerst inne?
– Det behövs chefer och ledare som öppnar upp för att prata om både det bra och det dåliga. Det ska också vara en naturlig del i medarbetarsamtalet. Även om de nya föreskrifterna om psykosocial arbetsmiljö som kom för ett par år sedan inte var revolutionerande gav de ändå en tydlighet för cheferna om vad deras ansvar innebär.
Samtidigt visar en tidigare undersökning från Länsförsäkringar att mer än varannan chef känner att de behöver mer stöd i hur de ska jobba med psykisk ohälsa på arbetsplatsen.
Och när cheferna fick fundera på orsaken till den psykiska ohälsan på arbetsplatsen bedömde de att medarbetarnas arbetsliv bara förklarade 20 procent av den psykiska ohälsan. När de anställda fick samma fråga ansåg 95 procent att det är just arbetslivet som är boven i dramat.
– Psykisk ohälsa och sjukskrivningar handlar om ett komplicerat samspel mellan jobb och privatliv. En öppen kommunikation mellan chef och medarbetare är en nyckelfaktor för att främja hälsa.
Även om huvudansvaret för den psykiska ohälsan vilar på chefen och har skärpts så betonar Kristina Ström Olsson att alla medarbetare på en arbetsplats har ett ansvar att lyssna på varandra, och att visa varandra respekt och hänsyn.
– Sen gäller det också att ta ansvar för sitt eget mående. Att våga säga nej och att unna sig vila och återhämtning, sund kost och regelbunden rörelse, säger Kristina Ström Olsson.
Vad behövs för att få ned de höga sjukskrivningstalen för psykisk ohälsa på sikt?
– Ökad kunskap och större medvetenhet.
Gerd Eriksson
Mer om Psykisk hälsa
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Chefers attityder till psykisk ohälsa påverkar möjligheten till stöd
Psykisk hälsa • Den som drabbas av depression, utmattning eller ångest har större möjligheter att få stöd på arbetsplatsen om chefen har en öppen och förstående attityd.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Svenska företag riskerar att halka efter i AI-utvecklingen
AI • En majoritet av de som använder AI på jobbet använder verktyg som de skaffat sig privat.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.