Hoppa till huvudinnehållet

I kristtider frodas felaktig information

Bild: Markus Spiske/Unsplash

Coronaviruset

Desinformation frodas i kristider

Felaktig information frodas i kristider och särskilt tydligt blir det när krisen kretsar kring en samhällsfarlig sjukdom. Som arbetsgivare gäller det att vara saklig och dela den senaste informationen från myndigheterna.

Ryktesspridningen kom snabbt igång efter utbrottet av coronaviruset. På Youtube har det den senaste tiden cirkulerat filmer med felaktig information om hur corona kan förebyggas och även förfalskad information från myndigheter har förekommit.

– Det är förväntat att vi ser nivån av felaktig information eskalera nu. Det har vi sett förut i tider av kris och sjukdom. Folk är ängsliga och söker och delar snabbt information på nätet. Det skapar förutsättningar för att felaktig information sprids, som kan förvärra krisen, säger Johan Farkas, doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö universitet, som specialiserat sig på propaganda och desinformation.

På samma sätt som arbetsgivare och enskilda individer är skyldiga att agera proaktivt för att stoppa smittspridning bör vi vara proaktiva för att hindra spridning av felaktig information och desinformation, enligt Johan Farkas.

Som arbetsgivare är det därför viktigt att vara på sin vakt och vara källkritisk. Det gäller att hålla sig uppdaterad och dela den senaste informationen om viruset från myndigheterna. Gör informationen synlig och lättillgänglig i de kommunikationskanaler som finns på arbetsplatsen.

Om någon i en arbetsgrupp är mycket orolig är det lätt hänt att oron spiller över på kollegorna. Då är det också viktigt att vara saklig och utgå från fakta.

– Ibland kan det bli ett problem att någon är väldigt orolig och trissar upp andra på ett sätt som inte blir hjälpsamt för någon. Då kan det vara bra att erbjuda en motvikt. Att exempelvis hänvisa till fakta och förklara varför du inte är så orolig själv. Även om den andra inte slutar oroa sig, så kan det vara lugnande för resten av gruppen, säger psykologen Siri Helle till tidningen Kollega.

TIPS

Till arbetsgivare

  • Var källkritisk och dela inte information som du är osäker på. Håll er uppdaterad på den senaste informationen från myndigheterna om coronaviruset.
  • Gör informationen synlig och lättillgänglig i de kommunikationskanaler som finns på företaget.

  • Om någon i arbetsgruppen är väldigt orolig kan det vara bra att erbjuda en motvikt för att oron inte ska spilla över på resten av gruppen. Utgå från fakta och förklara varför du inte är lika orolig.

Hos dessa myndigheter finns bra information för arbetsgivare att dela vidare:

  • Myndigheten för samhällsskydd och beredskap: msb.se
  • Folkhälsomyndigheten: folkhalsomyndigheten.se
  • Arbetsmiljöverket: av.se
bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Coronaviruset

Senaste om Ledarskap