Han blir Sveriges första professor i HR
Publicerat 12 februari 2020
Vad kännetecknar attraktiva arbetsgivare som är bra på att utveckla och engagera sina medarbetare? Det är ett forskningsområde som Stefan Tengblad, Sveriges första professor i Human Resource Management, vill satsa på.
Inrättandet av en professur inom Human Resource Management, HRM, har varit på gång länge, men det är först nu som det blivit verklighet. Professuren är förlagd vid Centrum för Global HRM vid Göteborgs universitet. Syftet är bland annat att samordna den forskning som bedrivs inom området på universitetet och som är uppdelad på olika institutioner.
– Det interna arbetet blir bland annat att samla de här forskarna så att de känner att de ingår i en gemensam forskningsmiljö. Det återstår mycket arbete med att åstadkomma detta, säger Stefan Tengblad.
Han vill även utveckla två forskningsinriktningar på centret. Den ena handlar om personalstrategi och hur man ska vara som arbetsgivare för att attrahera och utveckla medarbetare och få dem involverade i verksamheten.
– Det andra området är hur HR-arbetet ser ut och utvecklas kopplat till lite olika aspekter. Det gäller till exempel sådana begrepp som agilitet och vi har även digitaliseringen kopplat till HR som kan påverka yrkesrollen. Sedan ska vi också titta på hur HR kan bidra till att skapa ett hållbart arbetsliv och hur HR kan bidra till innovation, förändring och omställning, säger Stefan Tengblad.
Förhoppningen är att kunna anställa fyra doktorander under innevarande år som kan forska kring de här frågorna.
Personaladministration har traditionellt handlat mycket om rekrytering, lönesättning, kompetensutveckling och personalvård. Men utvecklingen inom HR har gått mot att jobba mer strategiskt med de mänskliga resurserna i en organisation.
– Det har blivit en professionalisering av yrkesrollen med en gemensam kunskapsbas och ett större fokus på organisationsperspektivet och hur man kan använda personalen för att utveckla organisationen, säger Stefan Tengblad.
Det har gjort att personalfunktionen numera ofta sitter med i ledningsgrupper och har kommit närmare de strategiska processerna i utvecklingsarbetet. Samtidigt har en del uppgifter tagits över av chefer, som till exempel att hålla utvecklingssamtal, sätta lön och följa upp arbetsprestationer.

Krister Zeidler
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
-
Konsten att få arbetsmiljöarbetet att bli en del av vardagen
Arbetsmiljöarbete • Systematiskt arbetsmiljöarbete riskerar ofta att bli en pappersprodukt snarare än en levande process. Så hur får man det att hålla över tid? Arbetsmiljöutbildaren Mikael Rehnberg delar med sig av sina bästa råd – och pekar ut de vanligaste misstagen.
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Från gnissel till samarbete – så hanterar du konflikter på jobbet
Arbetsklimat • Konflikter på arbetsplatsen är oundvikliga – och i grunden inget att frukta. Men hur du som chef hanterar dem kan vara avgörande för arbetsklimatet. Psykologen och organisationskonsulten Sofia Lundahl från Feelgood delar med sig av sina bästa råd till dig som chef.
-
”Rätt hanterade kan konflikter vara nyttiga”
Uppdrag • Han är chefen som inte ryggar för konflikter. Tvärtom tror Årets konflikthanterare, advokaten Fredrik Engström, att de till och med kan vara bra för verksamheten och medarbetarna, om de hanteras på rätt sätt.
-
Så styr du upp din arbetsdag
Stress • Chefens arbetsdag är fylld av stress. Men det finns knep att ta till för att få en mer balanserad vardag.