Självledarskap kräver tydliga chefer
Publicerat 10 mars 2020
Självgående medarbetare som förväntas ta egna initiativ har blivit vanligt i arbetslivet. Men för att det ska fungera krävs fortlöpande förtydligande av arbetet, tillgång till information och ständig feedback, visar en avhandling.
Digitaliseringen i arbetslivet och nya arbetsformer har gjort att medarbetare fått större ansvar att själva styra över sitt arbete. En förutsättning för att det ska fungera är att det finns en tydlighet i vad deras arbete går ut på, visar en doktorsavhandling vid institutionen för industriell ekonomi och organisation vid KTH.
– Tydlighet är viktigt. Initiativen måste vara till nytta för organisationen. Annars är risken att man gör fel saker, säger Gisela Bäcklander som gjort avhandlingen.
För att självledarskapet ska fungera krävs också att medarbetarna har den information som de behöver för att kunna göra ett bra jobb och att den är pålitlig och lättillgänglig.
– Ofta tycker folk att det är roligt att ta initiativ. Men för att ta initiativ måste vissa saker finnas på plats.
Det krävs också levande processer i organisationen där man diskuterar vad man gör och vart man är på väg. Gisela Bäcklander har i sitt avhandlingsarbete bland annat studerat hur man på Spotify använder sig av coacher för att förtydliga arbetet.
– Det bästa är om man har en ganska kontinuerlig feedback. Det kan vara från kunder, chefer och kollegor. Att man har möjlighet och utrymme att testa sina idéer för att se vad som händer.
Hon har även studerat självledarskap inom IT-branschen där man ofta har ett agilt arbetssätt, det vill säga jobbar kundorienterat och med snabb anpassning av arbetet i stället för noggrann och långsiktig planering.
Men Gisela Bäcklander anser att självledarskap fungerar i de flesta branscher, under förutsättning att man anpassar verksamheten efter arbetssättet.
– Det gäller att ha tydliga roller som är organiskt framväxta och inte påtvingade utifrån där medarbetarna varit delaktiga och själva definierat vad de har för roller och vad de ska göra, säger hon.
Ladda ner avhandlingen "Autonomous, yet Aligned: Challenges of Self-Leadership in Context"

Krister Zeidler
Mer om Kompetens
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för dyslektiker
Kompetens • Det behövs en mer inkluderande arbetsmiljö för dyslektiker i Sverige. Det anser författaren och föreläsaren Susanna Cederquist, som i sitt arbete också vill uppmärksamma dyslektikers styrkor.
-
Polarbröds ledningsgrupp tog hjälp av studenter
Chef • Polarbröd bad en grupp studenter att komma med input på sin verksamhet. Det gav företaget nya idéer och en ny syn på verksamheten. Och studenterna fick med sig betydelsefull operativ kunskap på vägen ut i arbetslivet.
-
Så blir HR-året 2025
Arbetsmiljöarbete • Flexibilitet, AI, välbefinnande och mångfaldsarbete är några trender inom HR som kommer vara i fokus i år spår Petra Schedin Stergel, Sveriges HR-förening.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Från gnissel till samarbete – så hanterar du konflikter på jobbet
Arbetsklimat • Konflikter på arbetsplatsen är oundvikliga – och i grunden inget att frukta. Men hur du som chef hanterar dem kan vara avgörande för arbetsklimatet. Psykologen och organisationskonsulten Sofia Lundahl från Feelgood delar med sig av sina bästa råd till dig som chef.
-
”Rätt hanterade kan konflikter vara nyttiga”
Uppdrag • Han är chefen som inte ryggar för konflikter. Tvärtom tror Årets konflikthanterare, advokaten Fredrik Engström, att de till och med kan vara bra för verksamheten och medarbetarna, om de hanteras på rätt sätt.
-
Så styr du upp din arbetsdag
Stress • Chefens arbetsdag är fylld av stress. Men det finns knep att ta till för att få en mer balanserad vardag.