
Bild: Chris Montgomery/Unsplash
Coronakrisen ur ett chefsperspektiv
Publicerat 4 september 2020
Att leda på distans är en av de svåraste utmaningarna för svenska chefer under coronakrisen. Samtidigt har krisen fört med sig en mer positiv syn på digital utveckling, enligt två olika undersökningar från Ledarna.
Hälften av alla chefer inom samhällsbyggnads-sektorn uppger att coronakrisen förändrat verksamheten. Det visar en färsk Novusundersökning som gjorts på uppdrag av Byggcheferna – en branschförening inom Ledarna.
Fyra av tio chefer svarar att det svåraste har varit hanteringen av digitala hjälpmedel och att det inte går att träffa sina medarbetare på fysiska möten, enligt undersökningen. Men trots det ser var femte chef också möjligheter med krisen. Till exempel att digitaliseringen lett till effektivare möten och färre resor.
– Det finns också chefer som vittnar om att deras ledarskap förbättrats och relationer stärkts. Man har tvingats bli tydlig, följa upp individuellt med medarbetarna och oro för virus har gjort människor mer måna om varandra, säger Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna.
I juli gjorde Ledarna en bredare undersökning där de frågade chefer i alla branscher hur de påverkats av coronakrisen. Där framkom att sex av tio av cheferna har en mer positiv inställning till sin verksamhets digitala utveckling än innan krisen. Men även i denna undersökning framkom att ledarskap på distans upplevs som svårt.
– Ett exempel är att det är mycket tuffare att hålla svåra samtal digitalt. Även att stötta oroliga medarbetare är svårare och det chefen behöver kompetensutvecklas i nu, är hur man leder på distans samt krishantering, säger Andreas Miller, förbundsordförande i Ledarna.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Distansarbete
-
Fler arbetsgivare vill se återgång till kontoret
Distansarbete • Fem år efter att distansarbete blev en möjlighet för väldigt många anställda syns nu en mottrend.
-
Fortsatt många jobbar hemifrån – men ”office first” trendar
Distansarbete • Dubbelt så många arbetar hemifrån nu jämfört med tiden före pandemin, enligt siffror från SCB. Men det senaste året har en viss avmattning skett.
-
Struktur viktigt när arbetet blir mer flexibelt
Digitalisering • Flexibelt arbete är här för att stanna, men utan tydliga riktlinjer och smart planering kan det lätt bli en stressfälla. En ny studie från Högskolan i Gävle visar hur arbetsgivare och medarbetare kan införa rutiner som gör att det fungerar bättre.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
För mycket makt gör ledarskapet svagare
Chef • Hur stark kan en verksamhet bli om den bygger på rädsla snarare än delaktighet? Forskning visar att när chefer har för stort inflytande tystnar de röster för innovation och utveckling.
-
Från gnissel till samarbete – så hanterar du konflikter på jobbet
Arbetsklimat • Konflikter på arbetsplatsen är oundvikliga – och i grunden inget att frukta. Men hur du som chef hanterar dem kan vara avgörande för arbetsklimatet. Psykologen och organisationskonsulten Sofia Lundahl från Feelgood delar med sig av sina bästa råd till dig som chef.
-
”Rätt hanterade kan konflikter vara nyttiga”
Uppdrag • Han är chefen som inte ryggar för konflikter. Tvärtom tror Årets konflikthanterare, advokaten Fredrik Engström, att de till och med kan vara bra för verksamheten och medarbetarna, om de hanteras på rätt sätt.