Hoppa till huvudinnehållet

Agnesa Selmani fick sitt första chefsjobb på Ikea redan som 22-åring.

Bild: Anna Hållams

Uppdrag

” Jag försöker peppa andra unga att bli chefer”

Hon fick sitt första chefsjobb på Ikea som 22-åring och utsågs 2020 till årets unga ledande kvinna i Jönköpings län. Delaktighet och att bygga goda relationer med medarbetarna är nyckeln till ett framgångsrikt ledarskap, enligt Agnesa Selmani. 

Ålder: 28 år 
Bor: Jönköping 
Intressen: Pistolskytte 
Arbetsplats: IKEA Torsvik, Jönköping  
Drivkraft som chef: Välmående, samarbete, utveckling och ledarskap 

Hon är 28 år gammal men meritlistan är redan gedigen. Sedan i maj arbetar Agnesa Selmani som HR-generalist på Ikea i Torsvik, en roll som innebär att hon supporterar chefer inom företaget med personalfrågor med fokus på arbetsmiljö och ökad trivsel. Sitt första chefsjobb fick hon redan som 22-åring. Efter två år som medarbetare på Ikeas distributionscentral i Torsby blev hon tillfrågad att hoppa in som gruppchef under ett sommarvikariat. 

– Jag hade tidigare nämnt för min chef att jag var intresserad av att testa chefsrollen men jag blev ändå väldigt överraskad när jag fick frågan. Jag tänkte: vem är jag, 22 år gammal och ska leda en grupp med människor med så många olika åldrar och erfarenheter? Jag funderade mycket på vad jag skulle kunna bidra med till gruppen men bestämde mig för att säga ja, säger hon. 

Intresset för ledarskap formades redan i tonåren. Agnesa Selmani fick tidigt lära sig vad det innebär att ta ansvar. Hon föddes i Tyskland av föräldrar som kom från Kosovo. Efter att ha återvänt till Kosovo under ett par år beslutade föräldrarna att söka sig till Sverige för att få ett bättre liv men nekades uppehållstillstånd. Som 14-åring lämnades Agnesa Selmani ensam kvar i Sverige tillsammans med sin lillasyster och de placerades tillsammans i ett familjehem. Erfarenheterna från den här tiden har påverkat henne mycket. 

– Jag fick växa upp snabbt och tidigt fatta stora beslut. Jag tror att de här erfarenheterna har format mig till den jag är i dag. Jag landade tidigt i att jag vill göra något gott med mitt liv och jag har alltid sett ledarrollen som någon som finns där och motiverar och skapar bättre förutsättningar för medarbetarna, säger Agnesa Selmani.

Jag har gjort många misstag men jag har också lärt mig av dem.

Att se andra människor växa och ge sina medarbetare goda förutsättningar för att kunna utvecklas är hennes drivkraft. ”Vad kan jag göra för dig?” har varit en av hennes standardfrågor under medarbetarsamtalen.

– Vissa blir lite chockade när de får den frågan men jag får oftast positiva reaktioner. Vi tillbringar så otroligt mycket tid på våra jobb så en god arbetsmiljö och trivsel på jobbet är oerhört viktigt. Jag ser att min roll som ledare är att stötta och skapa goda förutsättningar men jag är också tydlig med att det är medarbetaren själv som behöver göra jobbet, säger hon.

Tryggheten i ledarrollen är något som växt fram. Som 22-årig, nybliven gruppchef, fanns en hel del tvivel. Att gå från att ha varit en i gruppen till att plötsligt bli sina kollegors chef var utmanande. Fokuset i början låg på att skapa förtroende och respekt bland sina forna kollegor genom att bygga starka relationer.  

– Jag har alltid tyckt att relationer är oerhört viktiga. Jag la väldigt mycket tid på att lära känna var och en av mina 20 medarbetare och pratade mycket om vilka förväntningar jag hade på dem men också vilka förväntningar de hade på mig som chef. Jag var tydlig med att det är tillsammans som vi kan skapa en bra arbetsmiljö, berättar Agnesa Selmani.

Tidigare chefer har betytt mycket

Hon hämtade styrka från sina erfarenheter från tonåren, sin drivkraft att vilja stötta gruppen och göra skillnad och från det stöd hon fick från sina egna chefer.  

– Mina chefer och mentorer har betytt jättemycket. De har peppat och motiverat mig, guidat mig i rätt riktning och gett mig feedback både kring vad jag gjort bra och vad jag kan göra bättre. Jag har gjort många misstag men jag har också lärt mig av dem och varit öppen och erkänt när jag har gjort fel, säger hon. 

Fokus den första sommaren blev att jobba för en god arbetsmiljö och ökad trivsel och när vikariatet var slut fanns en öppning på en annan avdelning och Agnesa Selmani fick fortsätta i rollen som gruppchef. 2020 utsågs hon till årets unga ledande kvinna i Jönköpings län. Men själv vill hon gärna komma ifrån fokuset på ålder. 

– Att jag har varit en ung chef har funnits med mig men mitt mål är att visa att åldern inte spelar någon roll. Det som spelar roll är den människosyn du har och varför du vill leda andra. Jag hade nog också tur som hamnade på Ikea, som satsar så mycket på personalen. Mina chefer och mentorer har lyft mig, jag har fått växa inom företaget och fått möjlighet att lära mig av mina misstag. Jag försöker peppa andra att, oavsett vad du har för ålder, vill du leda andra så kan du göra det. 

AGNESA SELMANIS TIPS

För ett lyckat arbetsmiljöarbete

  1. Ha en kontinuerlig uppföljning av medarbetarnas mående, trivsel på jobbet, arbetsbelastning och möjlighet till återhämtning. 
  2. Identifiera förbättringsområden tillsammans med medarbetarna. Sätt tydliga mål och konkreta actions – och involvera medarbetarna i genomförandet.
  3. Följ upp – och fortsätt följa upp tills målen har uppnåtts. 
  4. Lyssna och var närvarande i det dagliga arbetet för att fånga upp tidiga signaler på dåligt mående eller bristande återhämtning. Täta avstämningar är extra viktigt om medarbetarna jobbar på distans. 
bild på Katharina Hedström

Katharina Hedström

Mer om Uppdrag

Senaste om Ledarskap