Bild: Peter Kroon
Årets byggchef vill få fler att känna sig välkomna
Publicerat 20 juni 2022
Jack Len på Ramirent i Skåne ser sig mer som en ledare än som chef. Sin ledarstil har han tagit med sig från idrottslivet och den går ut på att bygga ett lag där alla blir sedda, får utvecklas och strävar mot samma mål. Men det handlar också om att skapa en jämställd arbetsplats där alla trivs.
Det var genom fotbollen som Jack Len lärde sig hur en bra ledare ska vara. Han började som liten grabb i Malmö FF:s fotbollsskola och när han inte fick A-lagskontrakt i 18-årsåldern fortsatte han i lägre divisioner.
– Jag har haft många bra och många dåliga tränare. Det har jag tagit med mig i arbetslivet och sedan jag blev chef har jag tänkt mycket på dem som jag tyckte var riktigt bra och hur de gjorde. Jag har haft otroligt mycket nytta av idrottslivet, säger han.
Efter fotbollskarriären satsade Jack Len på familjen och jobbet. De senaste tolv åren har han arbetat på maskinuthyrningsföretaget Ramirent Öresund och i dag är han regionchef med omkring hundra anställda på åtta anläggningar. Medarbetarna är en brokig blandning av säljare, mekaniker, montörer och elektriker.
Förra året utsågs Jack Len till Årets byggchef av branschföreningen Byggcheferna och tidningen Byggvärlden. Motiveringen var att han är en ”prestigelös, inkluderande, lyhörd och coachande byggchef som leder sitt team mot tydliga mål och med mottot att laget ska jobba och vinna tillsammans”.
– Som ytterst ansvarig chef brukar jag lite skämtsamt säga att jag egentligen vill synas minst, det vill säga att det är min personal som ska växa och det är de som ska nå resultaten och få ”vinna” genom sina insatser. Och lyckas de så har jag lyckats. Det är inte jag som ska synas och ta åt mig all glans, säger Jack Len.
En annan käpphäst för honom är att skapa en jämställd arbetsplats där alla medarbetare behandlas lika, oavsett kön, läggning eller etniskt ursprung. Det var också därför han i höstas beslutade att regnbågsflaggan skulle hängas upp på samtliga anläggningar och han har även hjälpt nyanlända att etablera sig i arbetslivet.
– Det spelar ingen roll vem du är, var du kommer ifrån eller hur du ser ut utan det viktiga är att vi är en bra arbetsgivare och att det ska vara en arbetsplats som man faktiskt vill jobba på.
Byggbranschen har länge haft dåligt rykte för den machokultur som råder och som branschen i många år försökt få bukt med. Ett initiativ är ”Sila snacket”, som TL Bygg i Stockholm startade och som arbetar för mer inkluderande arbetsplatser med en schystare jargong. Det var något som passade perfekt i Jack Lens ledarstil och hans ambitioner för arbetsplatsen.
– Byggbranschen har en otrolig jargong. Hemma beter du dig inte så. Men på något sätt när du kommer till arbetsplatsen är det plötsligt helt okej att säga precis vad man vill till varandra. Varför ska det vara så?
Han ser också en ny, yngre generation på väg in i byggbranschen som har en annan inställning till den tuffa jargongen och inte ställer upp på råa skämt och trakasserier. Men det handlar också om att kunna rekrytera fler kvinnor till branschen.
– Jag har haft tjejer som sökt jobb och som skriver att de har skinn på näsan. Men det ska de inte ens behöva säga till mig. Varför ska du ha skinn på näsan för att jobba här? Det är helt absurt att tänka så.
Jack Len siktar högt och hans ambition är att skapa världens bästa arbetsplats. När Ramirent Öresund för två år sedan slogs ihop med ett annat företag hade han enskilda samtal med de nya medarbetarna.
– Det är otroligt viktigt med samhörigheten och att få alla att känna sig delaktiga. Det gör man mycket genom att prata med varandra.
Som chef är han också mån om att medarbetarna inte ska ta jobbet med sig hem. Han har förklarat för dem att han förväntar sig att ingen ska jobba efter arbetsdagens slut och att de inte ska kontakta varandra på kvällar och helger.
Själv försöker han leva som han lär och även om han måste jobba utanför arbetstiden ibland, parkerar han mejlen så att ingen får dem förrän på morgonen.
– Du bevisar ingenting med att skicka mejl till hela organisationen klockan tio på kvällen. Du som skickar mejlet kanske inte blir stressad, men du kan stressa andra och få dem att må dåligt.
För att varva ner går han ut med sina hundar en timme om dagen. Han har också fått hjälp av sin fru med att ”stänga av” jobbet.
– Ett tag kunde jag komma hem och prata i telefon när jag kom in genom dörren. Till slut sa min fru: ”Avsluta samtalet i bilen och när du kommer in genom dörren så kommer du hem”. Det är sådant som är viktigt att tänka på, så jag försöker göra det. Sista jobbsamtalet gör jag innan jag går in genom ytterdörren.
Krister Zeidler
Mer om Uppdrag
-
”Man ska hålla ett helt yrkesliv”
Uppdrag • På Onemeds lager i Göteborg arbetar 220 lagerarbetare. En av dem är skyddsombudet Joakim Andersson bland annat jobbat för bättre ergonomi vid lyft.
-
”Det går att påverka”
Uppdrag • Sluta aldrig ifrågasätta. Det har varit en röd tråd i arbetsmiljöarbetet för Dora Varga Karlsson, som i år tilldelades Prevents Arbetsmiljöstipendium.
-
Han leder med kraft och empati
Chef • Jacques Mwepu basar över Sveriges största kriminalvårdsanstalt, Kumla, där de intagna just nu både blir fler och allt yngre.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Svenska företag riskerar att halka efter i AI-utvecklingen
AI • En majoritet av de som använder AI på jobbet använder verktyg som de skaffat sig privat.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.