Hoppa till huvudinnehållet
Porträtt Anki Udd, ledarskapsutvecklare på Ledarna

Ledarskapsutvecklaren Anki Udd på Ledarna delar med sig av sina bästa tips till dig som är ny som chef

Bild: Ledarna

Chef

Så lyckas du i din nya roll som chef

Som ny chef gäller det att bygga relationer, skynda långsamt och visa nyfikenhet. Annars riskerar utmaningarna i din nya roll att förvandlas till fallgropar. Det säger Anki Udd ledarskapsutvecklare på Ledarna.

Som nytillträdd chef har du fått ett förtroende som visar att arbetsgivaren tror på dig, din kapacitet och det du kan bidra med. Men det är inte helt okomplicerat att kliva in i en chefsroll. Det första du behöver göra är att förstå verksamheten och vilket sammanhang du trätt in i, enligt Anki Udd, ledarskapsutvecklare på fackförbundet Ledarna:

– Det gör du bäst genom att vara nyfiken, lyssna och ställa frågor. Du har säkert höga krav på dig själv och vill visa vad du går för. Du kommer få idéer om vad som kan utvecklas och förändras. Men innan du genomför det behöver du förstå verksamheten, dess historia och lära känna dina medarbetare.

Du som chef påverkar trivseln

Eftersom chefen har stor betydelse för hur medarbetarna trivs på jobbet är de såklart nyfikna på dig och vad du har för avsikter när du kommer som ny. Att träffa sina medarbetare är i princip det allra första du ska göra som ny chef. Var öppen, ställ frågor och bjud in till frågor. När det gått en tid är det lämpligt att boka in enskilda möten med varje medarbetare. Syftet är att lära känna dem och få förståelse för vad deras drivkrafter är. Det är lätt att ställa höga krav på sig själv som ny chef och tänka att du ska kunna allt som dina medarbetare frågar om.

Du behöver komma ihåg att du inte är
någon superhjälte.

– Då behöver du komma ihåg att du inte är någon superhjälte och att det är helt okej att inte kunna ge besked om allt direkt. Be hellre att få återkomma än att riskera att du trasslar in dig i något resonemang. Glöm heller inte bort att du har en hel grupp medarbetare att ta hjälp av, säger Anki Udd.

Som chef ställs du förr eller senare inför situationer som är svåra att förutse och där du saknar tidigare erfarenhet. Det gäller både nya chefer och de med lång erfarenhet. Därför behöver chefer forum där de öppet och ärligt kan prata om sina utmaningar. Att vara chef innebär inte att sitta på alla svar och lösningar själv. Se till att ha någon eller några personer du känner tillit och förtroende till i din närhet. Det kan vara din egen chef, kollegor eller kanske en mentor.

Det är inte heller ovanligt att den som har rekryterats internt har svårt att släppa sin tidigare roll.

– Det slukar både tid och uppmärksamhet från ditt nya jobb som chef och skapar frustration hos dem vars jobb du fortsätter försöka göra.
Enligt Anki Udd är det därför viktigt att vara tydlig med att du nu har en annan roll än tidigare och att du inte kan vara ”kompis” med medarbetarna. Det betyder inte att relationen blir sämre, men den kommer att bli annorlunda.

Sikta framåt

Ett annat tips är att inte skylla sådant som fungerar dåligt på din företrädare eller på ledningen.

– Det hjälper inte dina medarbetare. Det är du som är chef nu, och de förväntar sig därför att du tar tag i det som uppstår och siktar framåt.
Som chef är du utsedd av din arbetsgivare och en del av ledningssystemet i din organisation. Det innebär att du ibland behöver genomdriva beslut som du kanske inte själv valt, men som verksamheten i sin helhet gynnas av. Du är också en företrädare för din arbetsgivare och dess varumärke. Om du beter dig olämpligt slår det tillbaka på företaget och dess rykte.
Nya chefer har enligt Anki Udd en benägenhet att underskatta hur mycket tid och engagemang de behöver ägna sina medarbetare. Att vara ledare handlar i väldigt hög utsträckning om relationer; till medarbetare, kunder, kollegor och andra.

– Goda relationer kräver underhåll och att negligera det kan stå dig dyrt på sikt.

Lova inte för mycket

Undvik att lova för mycket för tidigt. Det är mänskligt att vilja vara omtyckt och försöka tillmötesgå andra människor, men var försiktig med vad du lovar innan du har skapat dig en bra bild av situationen och varför saker och ting ser ut som de gör just nu.

En del känner rädsla för att be om hjälp i tron att då visa svaghet eller inkompetens. Men enligt Anki Udd är det självklart att även chefen behöver hjälp ibland.

Något som många chefer brottas med är att få till en rimlig arbetsbelastning för sig själva. För att lyckas med det är det viktigt att ha kontinuerliga avstämningar med sin egen chef och stämma av uppdraget och vad som behöver prioriteras. Inledningsvis kommer du säkert också ha många frågor. Det är viktigt att du och din chef har en samsyn kring ditt uppdrag, vilka förutsättningar och vilket stöd du behöver för att hantera det, och inte minst vilka förväntningar som finns på dig.

– Försök skapa en samsyn om ditt uppdrag och vad som ska prioriteras. Då kan du också lyfta sådant du är osäker på som dyker upp i vardagen och flagga för om du har en orimligt hög arbetsbelastning. Ju tydligare bild du har av din roll och ditt uppdrag, desto lättare blir det att fokusera på rätt saker, säger Anki Udd.

FAKTA

Expertens tips till nya chefer

1. Skapa utrymme för reflektion
Utan reflektion lär du inte av de erfarenheter du gör. Det handlar inte bara om att fundera över sådant som inte fungerat särskilt bra, utan också över sådant som faktiskt fungerar väldigt bra. Varför är det så och hur kan du använda dig mer av den metoden?

2. Sluta aldrig att utvecklas
Som chef och ledare blir du aldrig fullärd. Det pågår en ständig träning i vardagen och du behöver egen påfyllning av kunskap och verktyg som hjälper dig i din roll.

3. Tro på dig själv
Ibland kanske självförtroendet sviktar. Men tro på din förmåga som chef. Det finns en anledning till att just du fick jobbet.

4. Delegera mera
Våga delegera och ha tilltro till att andra vill och kan göra ett bra jobb. Även om du har en idé om hur saker och ting ska göras måste du våga släppa kontrollen och låta dina medarbetare ta eget ansvar. Det kanske inte blir på samma sätt som om du gjort det själv, men det betyder inte att det blir sämre.

Källa: Anki Udd, ledarskapsutvecklare på Ledarna

bild på Henrik Lenngren

Henrik Lenngren

Mer om Chef

Senaste om Ledarskap