Bild: Charlotta Bäckström
”För mig fanns inget annat än ett stort ja”
Publicerat 8 februari 2024
Det har varit ett hektiskt första år för 27-åriga Ebba Regestedt sedan hon axlade rollen som hotelldirektör på JA Hotel i Karlskrona. Hon har lärt sig mycket, inte minst att delegera och att mellanchefer är guld värda för att hon ska kunna släppa kontrollen.
– Det är lätt att bli uppslukad för att man vill så mycket och att det är spännande med allt nytt. Jag tror att det finns en risk att man som ung chef tar på sig för mycket, men jag har insett att det inte går att göra allt själv.
Egentligen hade hon inte tänkt sig hotell- och restaurangbranschen. Men efter studenten tog hon jobb som servitris på en av stan krogar och trivdes så bra med arbetet och gästkontakten att hon bestämde sig för att stanna i branschen. Hon sökte och fick jobb i receptionen på hotell JA i Karlskrona och hann jobba tre år innan pandemin kom och hotellet stängde.
– När hotellet öppnade igen i juni 2021 med nya ägare fick jag jobbet som receptionschef med ett utökat ansvar. Jag tyckte såklart att det var kul att få nya utmaningar och att vara med och påverka. Att öppna ett hotell som varit stängt i nio månader är en utmaning i sig.
Hotellet renoverades och byggdes om och ut samtidigt. De utökade till 109 rum och 25 nya medarbetare anställdes. Ebba Regestedt var med i hela processen och hade ett bra samarbete med den dåvarande hotelldirektören Mikael. Han såg hennes potential och hur engagerad hon var. Ett drygt år senare, hösten 2022, fick hon frågan om hon kunde tänka sig att ta över som hotelldirektör på sikt.
– För mig fanns det inget annat än ett stort ja på den frågan. Jag var glad över att få förtroende från hotelldirektören och de nya ägarna. Men att gå från receptionschef till hotelldirektör är ett jättehopp. Jag hade ett halvår på mig att förbereda mig.
I februari 2023 stod det ”hotelldirektör” på hennes visitkort.
– Det var en omställning att gå från att vara jag och min chef till att stå ensam själv. Men han fanns hela tiden med som en mentor och ett bollplank. Jag kunde fråga honom om allt och tack vare hans stöd gick det som på räls. I maj förra året bytte hotellet ägare igen och nu är min chef där mitt nya bollplank.
Hon säger att det varit mycket nytt att lära och ta in, som budgetmöten, prognoser, utgifter – att greppa helheten.
Jag har fått träna på att släppa kontrollen och delegera.
En av de största utmaningarna har varit att få en bra balans mellan arbete och fritid. Inte sällan är hennes arbetsdagar 12 timmar långa, av bara farten.
– Jag har fått träna på att släppa kontrollen och delegera. Och jag har insett att bra mellanchefer betyder allt och är guld värda. Om medarbetarna kommer till mig med frågor eller problem som är mellanchefernas ansvar vet jag att de löser det. Sen stänger jag såklart aldrig av mobilen.
Vad gör du när du kopplar av?
– Tar promenader med våra hundar och lyssnar på podd eller musik. Jag har blivit bättre på det. Att inte ha någonting alls planerat är avkoppling för mig. I år har jag tänkt att jag ska prova yoga lite mer.
Det har varit stunder i hennes nya roll när hon känt sig ensam. Hon säger att rollen som högsta chef är en ensam roll.
– Alla besluts tas av mig och det ska gå snabbt. Det kan vara klurig i början men man vänjer sig.
Personalstyrkan på hotellet är hyfsat ung – hon har inte funderat på om de lyssnar lättare på henne just därför att hon också är ung.
– Jag kanske vinner deras förtroende genom att vara pigg och på. Jag tror inte att man ska ändra sig som människa när man blir chef utan vara sig själv och försöka vara rättvis och lyhörd.
Det är många externa möten med partners, marknad, näringsliv och olika nätverk för den nya hotelldirektören. Och är det något det blir mer av på Karlskronas näst största hotell under Ebba Regestedts ledning är det olika event för både gäster och lokalbefolkningen.
– Jag vill utveckla både hotellet och medarbetarna. Alla som jobbar här fyller en stor funktion för att hotellet ska fungera framåt.
Ebba Regestedts tips till unga chefer
Lyssna: Att vara en bra lyssnare är avgörande för att förstå dina medarbetares behov, åsikter och idéer.
Delegera: Som chef är det viktigt att kunna delegera arbetsuppgifter och ge dina medarbetare möjlighet att växa och utvecklas.
Våga: Var alltid hungrig på nya utmaningar. Men tappa inte bort dig själv på vägen.
Gerd Eriksson
Mer om Chef
-
”Det går inte att inspektera bort alla problem”
Arbetsmiljöarbete • Trots att Lars Lööw tillträdde tjänsten som generaldirektör för Arbetsmiljöverket i en tid när dödsolyckorna är de högsta på många år och den psykiska ohälsan skenar, ser han hoppfullt på framtiden.
-
Information och stöd viktigt vid varsel
Chef • Det finns metoder att använda för att göra situationen så bra som möjligt vid varsel och uppsägningar på företaget.
-
Mellanchefen – jobbets kameleont
Chef • Mellancheferna ska vara lojala mot ledningen samtidigt som de ska stå på medarbetarnas sida. Det kan leda till stress och sämre ledarskap, visar en ny studie.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Svenska företag riskerar att halka efter i AI-utvecklingen
AI • En majoritet av de som använder AI på jobbet använder verktyg som de skaffat sig privat.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.