Hoppa till huvudinnehållet
En cappuccino med ett hjärta

Bild: AI-genererad

Arbetsklimat

Snällhet på jobbet– så funkar det

Den som är snäll på jobbet både mår och presterar bättre. Men att vara snäll handlar inte om att bara stryka varandra medhårs utan om att ha en öppen dialog och försöka förstå varandra, enligt Mattias Mattsson, vd på Visionite, som har snällhet som sitt ledord.

– Snällheten genomsyrar hela verksamheten i allt från första samtalet när vi rekryterar till veckomöten och medarbetarsamtal, säger Mattias Mattsson som är VD på Visionite med 500 IT-konsulter och som i våras utsågs till en av Sveriges bästa arbetsplatser av organisationen Great Place to Work.

Mattias Mattsson, vd Visionite
Mattias Mattsson, vd på Visionite
Bild: Visionite

Att vara snäll handlar om transparens, anser han. Att ge medarbetare tillgång till all information som krävs för att göra sitt jobb. Om en kollega eller medarbetare inte presterar behövs en förståelse för vad det är som inte fungerar.

– Vi visar varandra att man kan lösa arbetsuppgifter på olika sätt, lyssnar och ger feedback. Det gäller att våga titta inåt också och prata om vad vi kunde gjort bättre för att hjälpa varandra framåt. Alla ska bidra med rätt förutsättningar för att en kollega eller medarbetare ska kunna lyckas i sin roll.

Mattias Mattsson säger att de har en ständigt pågående dialog och öppenhet på Visionite, det gör att små problem aldrig växer till världsproblem. Det är förskonade från surdegar och stridigheter.

Är det konflikträdda ja-sägare som jobbar hos er?

– Nej, tvärtom. Genom att vi är öppna med information är processerna synliga och behöver någon ta ett tufft beslut kommer det inte som en överraskning för andra.

Medarbetarna har nära till sina chefer, det går nio medarbetare på varje affärschef, vilket inte är vanligt i konsultbranschen, enligt Mattias Mattsson.

– Högsta prioritet för cheferna är att jobba nära de anställda, prioritet två att ge medarbetarna potential att jobba med tillväxt.

Den som har för vana att prata illa om andra i fikarummet är inte rätt person att jobba här.

Nya medarbetare väljs också ut noggrant och ska dela synen på de mjuka värdena.

– Vi har flera öppna samtal vid rekryteringen där vi pratar om grundvärderingar. En process som får ta sin tid. Vi specificerar inte typen av tjänst, utan kompetensen vi behöver. Och vi lägger stor vikt vid referenser. Den som har för vana att prata illa om andra i fikarummet är inte rätt person att jobba på Visionite.

Låg personalomsättning

Han säger att det är ett företag där han hoppas och tror att de känner varandra bra. Många har blivit vänner och umgås även på fritiden. Personalomsättningen ligger på 3 procent och brukar ligga på 22 procent i liknande konsultbolag, säger han.

Är det aldrig gnissel hos er om att samma person alltid sätter på kaffebryggaren?

– Det är vuxna människor som jobbar här så vi hanterar det på ett sunt sätt.

Att Visionite utsågs till Sveriges bästa arbetsplats liksom till Sveriges bästa arbetsgivare förra året av organisationen Universum är baserat på medarbetarnas egna omdömen om sin arbetsgivare.

 – Det är ett väldigt fint kvitto på att det vi prioriterar högst, att vara en bra arbetsgivare, också avspeglar sig i verkligheten, säger Mattias Mattsson.

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Arbetsklimat

Senaste om Ledarskap