Hoppa till huvudinnehållet
Psykisk hälsa

Stora vinster att utbilda chefer i psykisk ohälsa

Företag som utbildar mellanchefer i psykisk ohälsa kan spara miljonbelopp i minskad sjukfrånvaro. Det framkommer av en brittisk studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plos One.

Forskning vid universitetet i brittiska Nottingham visar att företag som utbildar sina mellanchefer i psykisk ohälsa har lägre personalomsättning, högre kundnöjdhet och färre långa sjukskrivningar. Forskarna hävdar att detta är den första studie som kan visa på ett så tydligt samband.

– Sammantaget visar denna evidensbaserade studie inte bara kostnaderna för att inte agera när det gäller psykisk ohälsa utan även den potentiella ekonomiska vinsten av att investera i mental hälsa och välbefinnande på arbetsplatsen, säger Holly Blake, forskare vid universitetet i Nottingham i en kommentar.

I en studie från Sahlgrenska akademin från 2019 framkom att endast en fjärdedel av Sveriges chefer har utbildning för att stödja medarbetare som lider av depression och ångestsjukdom. Att utbilda cheferna i psykisk ohälsa handlar att de ska få kunskap om hur dessa sjukdomstillstånd påverkar arbetsförmågan hos en medarbetare, enligt Monica Bertilsson som ledde den svenska studien.

– Lika naturligt som det är för en chef att prata med en medarbetare om att ändra arbetssätt för att undvika att slita för mycket på nacke, rygg och axlar borde det vara att prata om vad som går att göra för att underlätta arbetet om någon mår psykiskt dåligt, sa Monica Bertilsson när Arbetsliv intervjuade henne om studien 2019.

Sannolikheten för att en chef ska öppna upp om samtal kring psykisk ohälsa är 84 procent högre om chefen arbetar i en organisation som erbjuder insatser som föreläsningar om depression och ångest, enligt studien från Sahlgrenska akademin.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Psykisk hälsa

Senaste om Ledarskap