Bild: Genererad med hjälp av AI
Svenska företag riskerar att halka efter i AI-utvecklingen
Publicerat 14 november 2024
En majoritet av de som använder AI på jobbet använder verktyg som de skaffat sig privat. Företagen behöver bli bättre på att erbjuda sina anställda AI-lösningar anser Nina Rapp, affärsområdeschef på Microsoft.
Bland svenska tjänstemän är det 63 procent som använder AI i arbetet, enligt Microsofts undersökning ”Work Trend Index” som omfattar 31 000 tjänstemän i 31 länder. Där hamnar Sverige lägre än det globala genomsnittet som ligger på 75 procent.
De som använder AI i jobbet uppger att arbetsbördan minskar, vilket frigör tid till annat, enligt Nina Rapp, affärsområdeschef för Modern Work Microsoft.
Känner mer motivation
– De som använder AI minst en gång i veckan, så kallade avancerade AI-användare, upplever att AI ger en kreativitetsboost som gör att de känner sig mer motiverade, sa Nina Rapp, när hon deltog i en paneldebatt på temat AI och arbetslivet som arrangerades av TCO:s tankesmedja Futurion.
Av de svenskar som anammat den nya tekniken på jobbet använder hela 86 procent verktyg de skaffat sig privat, jämfört med 78 procent globalt.
Användningen av skugg-teknik är hög
– Användandet av skuggteknik, där människor tar med sig privata verktyg till jobbet, är hög. Det tyder på att anställda vill ha verktygen – men företagen har inte mött upp.
Undersökningen visar även att 61 procent av tjänstemännen oroar sig för att deras ledning saknar en vision och plan för hur AI ska implementeras i organisationen.
– De organisationer som är förändringsbenägna och har chefer som frågar hur de tror att man kan få användning av de nya verktygen har fler avancerade användare.
Att AI snabbt fått en viktig roll i arbetslivet blir tydligt. 65 procent av de chefer som svarat på undersökningen säger att de inte skulle anställa en person som saknar kompetens inom AI.
– AI omdefinierar hur vi arbetar idag och frigör nya möjligheter för företagen. För att ta vara på dem och få konkurrensfördelar, kommer det vara viktigt för företag och organisationer att få en AI strategi på plats samt att satsa på intern kompetensutveckling, säger Sophia Wikander, vd på Microsoft i Sverige, i en kommentar till undersökningen.
Marianne Zetterblom
Mer om AI
-
Så blir HR-året 2025
Arbetsmiljöarbete • Flexibilitet, AI, välbefinnande och mångfaldsarbete är några trender inom HR som kommer vara i fokus i år spår Petra Schedin Stergel, Sveriges HR-förening.
-
Så tar vi hjälp av AI på jobbet
Så gjorde vi • Arbetsliv har träffat fyra personer i helt olika branscher som berättar hur AI hjälper dem i deras verksamheter.
-
De tog hjälp av AI med riskbedömning
AI • Med hjälp av inrapporterade händelser kan AI-funktionen ”Jörgen” förutspå risker i olika arbetsmoment hos Södra Skogsägarna. Den kan även ge nya perspektiv vid skyddsronderna genom att visa trender för olika risker senaste månaden.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
-
Chefers attityder till psykisk ohälsa påverkar möjligheten till stöd
Psykisk hälsa • Den som drabbas av depression, utmattning eller ångest har större möjligheter att få stöd på arbetsplatsen om chefen har en öppen och förstående attityd.