Hoppa till huvudinnehållet
Chef

Bli chef över kollegor – så tacklar du utmaningen

För den som blir chef över sina tidigare kollegor är fördelen att redan kunna verksamheten och ha en känsla för kulturen och medarbetarna. Det är dock en helt ny roll och för att det ska bli bra krävs en gedigen introduktion och ett öppet klimat. 

Att vara ny som chef är alltid en utmaning, men att kliva upp och bli chef för sina tidigare arbetskamrater betyder också att man byter roll. Från att tidigare varit en i gruppen ska du nu leda den och det kan kännas obekvämt för en del av dina kollegor. 

Birgitta Rydell, Akavia
Bild: Åsa Hafmar

– Det är viktigt att redan från början vara tydlig gentemot sina kollegor i att du har en ny roll nu och förklara att du förstår att det kan kännas nytt och konstigt för alla och kanske lite besvärligt. Du och dina medarbetare måste förstå att det här är något helt annat än att fortsätta vara kollegor. Relationerna kommer att bli annorlunda, säger Birgitta Rydell som är sakkunnig inom chefsfrågor hos fackförbundet Akavia. 

Var tydlig och öppen

För att övergången ska bli så bra som möjligt och för att du ska få rätt förutsättningar att ta dig an din nya roll behöver du få veta av dina chefer varför just du fått jobbet. Vad är det i din kompetens som gjorde att valet föll på dig, i stället för att rekrytera en chef utifrån eller någon annan av dina kollegor? Det är också viktigt att du får veta vilket ditt uppdrag är. Det är inte ovanligt att ledningen kan missa bitar i den informationen när en chef rekryteras internt och man förutsätter att du vet vad du ska göra eftersom du redan jobbar i organisationen. 

Informationen om uppdraget och anledningen till att du fått jobbet har du nytta av när det är dags att prata med dina medarbetare. Prata med gruppen gemensamt men boka också in enskilda samtal med dina medarbetare. 

Var tydlig och öppen i dessa samtal. Känner du farhågor över att bli chef över dina arbetskamrater så berätta det. Tala också om varför du fått jobbet och vad du vill med ditt uppdrag. Ställ frågor för att ta reda på hur medarbetarna ser på dig i rollen som chef. Och ta dig tid att lyssna noga på dina medarbetare.  

Känner du att det finns tveksamheter mot dig som chef så hantera det direkt. Upplever du att någon ifrågasätter dig i din nya roll, prata direkt med den personen. Känner du att det är hela gruppens inställning som är ett problem, ta då upp dina iakttagelser och känslor när ni träffas gemensamt. 

Släpp gamla arbetsuppgifter

Som tidigare medarbetare kan du arbetsuppgifterna och det finns därför alltid en risk att bli en alltför detaljstyrande chef. Ett annat vanligt misstag är att behålla sina gamla arbetsuppgifter. Då är risken att du blir mer av en specialist än chef och att du inte hinner med ditt chefsuppdrag.  

– Du har kanske varit expert på ditt område tidigare och kan arbetsområdet. Prata med dina medarbetare om att de ska vara öppna och varna dig om du går in i detaljer. Din roll är att leda gruppen och utarbeta strategier. 

Tänk på att någon behöver ta över sådant som du gjorde innan du blev chef.  

– Du måste få möjlighet att rekrytera nya medarbetare som tar över dina tidigare uppgifter. Du måste också tänka igenom hur du delegerar uppgifter. 

Fördelar med intern rekrytering

Även om det är ditt uppdrag att leda gruppen så ingår det också i din roll att bidra till ett öppet klimat där medarbetarna har möjlighet att komma med förslag på lösningar på utmaningar och problem.  

Det finns fördelar att rekrytera en chef internt och som ger dig ett visst försprång jämfört med den som kommer utifrån. Du har kunskaper om organisationen, du känner kollegor och chefer och har ett kontaktnät både internt och externt som du har nytta av. Du känner även till kulturen inom företaget. 

Det finns också en fördel i att ha viss sakkunskap om det område man ska leda. Det ger legitimitet.

– Det finns många saker som gör att man som internt rekryterad snabbare kommer in i jobbet än den som kommer utifrån. Kunskapen som du har med dig som tidigare medarbetare kan du använda på ett strategiskt sätt i din nya roll. Det finns också en fördel i att ha viss sakkunskap om det område man ska leda. Det ger legitimitet, säger Birgitta Rydell. 

Introduktionen är jätteviktig

Som medarbetare har du säkert haft tankar kring ledarskapet och hur det borde vara. Nu har du tillfälle omsätta det i praktiken. Men så enkelt är det inte. Du är ny i chefsrollen och för att kunna göra ett bra jobb behöver du en gedigen introduktion. 

– Introduktionen är jätteviktig och i den bör det ingå rejält med utbildningsmöjligheter. Du behöver ledarutbildning.  En chef som rekryteras utifrån har oftast erfarenhet av att arbeta som ledare. Den som rekryteras internt och inte har det behöver en introduktion till chefsrollen. 

Det är också ­viktigt att få tid till att fundera över hur du vill att din roll ska se ut.  

– Skaffa dig självkännedom, vilka drivkrafter har du och hur uppfattas du av andra? Du behöver kunna förstå de mänskliga relationerna. Allt det här är nog så viktigt som utbildning i ekonomi och annat, kanske viktigare till och med. 

Ta stöd av chefskollegor

När du kommit in i ditt nya uppdrag och trivs kan det ändå hända att du känner stunder av förlust. Det kommer att uppstå situationer då du inte längre kan vara en del av medarbetarnas gemenskap på grund av din nya roll.  

– Tänk då på att du ingår i en ny grupp med chefskollegor där du också kan hämta stöd och hjälp i de situationer som uppstår.  

En gång chef alltid chef – så behöver det inte vara. Många väljer att gå i och ur chefsuppdrag. 

– För organisationen kan det vara en fördel att ha den flexibiliteten, säger Birgitta Rydell. 

TIPS

Birgitta Rydells tips till dig som blir chef över kollegor

  • Se till att få veta varför just du fått jobbet och be om tydlig information kring vad ditt uppdrag är. Vad förväntar sig ledningen av dig? 
  • Berätta för dina medarbetare varför du fick uppdraget och förmedla vad du vill i din roll. 
  • Prata enskilt med varje medarbetare, ställ frågor om hur de ser på dig i din nya roll och lyssna. 
  • En gedigen introduktion är viktig. Du kan verksamheten och kulturen men du är ny i rollen som chef och behöver stöd och utbildning för att lyckas. 
bild på Anita Gullberg

Anita Gullberg

Mer om Chef

Senaste om Ledarskap