Hoppa till huvudinnehållet
Porträtt av Susanna Ribrant, Prevents vd

– Jag tror det är viktigt att inte alltid vara den som har svaren, och att våga släppa även de allra svåraste frågorna till medarbetarna, säger Susanna Ribrant vd på Prevent.

Bild: Bengt Alm

Uppdrag

Jag vill höja chefers arbetsmiljö-självförtroende

När hon själv blev chef första gången var det chockartat. I dag har Prevents vd Susanna Ribrant betydligt mer erfarenhet och drivs av att stärka chefers självförtroende i arbetsmiljöfrågor.

Namn: Susanna Ribrant

Ålder: 47 år

Jobb: vd på Prevent

Tidigare arbetsgivare: Peab, Arbetsmiljöverket, Regeringskansliet och Rise

Bor: Södermalm, Stockholm

Fritid: tränar ett pojklag i fotboll, umgås med familj, hund och vänner.

– Mitt första år som chef var ett skolboksexempel på hur man inte ska göra för att må bra själv och vara en bra ledare.

Det säger Susanna Ribrant, vd på arbetsmiljöorganisationen Prevent, och minns tiden då hon gick från en invand och trygg roll som jurist till att bli chef med allt vad det innebär av olika slags ansvar. Grön som hon var i sin roll ville hon klara allt på egen hand och gjorde många av de klassiska misstagen.

– Jag tänkte att jag skulle vara en supermänniska och klara allt själv. Det slutade med att jag blev jättestressad, började undvika konflikter och drog mig undan snarare än klev fram. Det var verkligen ett stålbad.

Alla nya chefer borde ha en mentor

Först när hon efter ett år som chef gick en ledarskapsutbildning fick Susanna Ribrant en insikt om att hon inte var ensam om sin upplevelse. Att de flesta chefer kände som hon ibland och att hon inte skulle oroa sig, inte börja undvika fikarummet eller rygga för svåra samtal.

– Tänk om jag hade vetat det när jag började som chef, i stället var jag oförberedd inför ledarskapet. Hade jag fått göra om min chefsresa i dag hade jag dels gått utbildningen direkt, men framför allt hade jag skaffat mig en mentor som jag kunde bolla de här svåra frågorna med och inspireras av.

De tuffa erfarenheterna har hon tagit med sig in i sina fortsatta chefsroller och i dag är chefers arbetsvardag en av hennes hjärtefrågor, inte minst genom det stöd som Prevent erbjuder. För även om alla vet att arbetsmiljö är viktigt är det inte lika självklart hur man jobbar med det i vardagen.

Vi ska vara ett stöd i hur man går från teori till praktik.

– Där kommer vi in och stöttar chefer, så att de kan bli bättre förberedda på det som är en naturlig del av ens vardag som chef, säger hon och tar medarbetarenkäter som exempel:

– Du vet att du måste göra dem varje år, men det kanske inte är lika självklart hur du ska ta hand om resultatet. Det finns inget magiskt svar på den frågan – men vi på Prevent kan rusta cheferna att orka ta tag i det och jobba vidare med det.

Arbetsmiljö ska inte vara ett sidoprojekt

Som chef är det lätt att drunkna i en stressig vardag av rapportering, budgetarbete och planering. Då kan arbetsmiljöfrågorna kännas som ytterligare ett ok. Susanna Ribrant vill uppmuntra chefer att låta arbetsmiljön få en egen hemvist i vardagen, så det inte bara blir ännu en avrapporteringspunkt eller ett sidoprojekt.

– Mitt råd är att försöka vika tid till arbetsmiljön och att låta sig inspireras och hämta det stöd som finns där ute. Men då måste stödet vara lätt att ta till sig. Enkelhet är avgörande, särskilt när tiden är knapp och trycket är högt.

Därför ser hon det som en viktig uppgift för Prevent att paketera sina verktyg på ett sätt som gör att chefer faktiskt förstår hur de kan användas – och varför det är värt att prioritera arbetsmiljön, även när kalendern är full.

– Här har vi också ett ansvar att även förmedla hur man integrerar arbetsmiljöfrågorna i vardagen, inte bara att man ska göra det. Resultatet av bra samverkan och dialog mellan chef och skyddsombud är ett sådant område som jag skulle vilja lyfta än mer.

I sitt eget ledarskap försöker Susanna Ribrant skapa utrymme för dialog, och hon är inte längre rädd att släppa kontrollen. Det handlar om att våga samverka och visa sig sårbar.

– Jag har nog varit ganska fyrkantig i min juristroll, men som chef har jag blivit mer nytänkande. Jag vågar prova nya sätt att arbeta. Chefsjobbet är dessutom inget du någonsin blir klar med, det är en ständig utveckling.

Som exempel tar hon upp en mötesmetod som hon gärna använder, nämligen att släppa agendan fri under ett heldagsmöte och låta medarbetarna styra.

– Jag tror det är viktigt att inte alltid vara den som har svaren, och att våga släppa även de allra svåraste frågorna till medarbetarna. Det brukar leda till riktigt bra samtal, och ofta landar vi i lösningar tillsammans.

Den partsägda arbetsmiljöorganisationen Prevent har med sina gamla anor, och rötterna i Saltsjöbadsavtalet från 1942, en unik position på arbetsmarknaden. Och trots sin anrika ålder är uppdraget fortfarande högaktuellt, påpekar Susanna Ribrant.

– Arbetsmiljöfrågorna rör sig snabbt och nya, viktiga områden seglar ständigt upp. Dessutom ska vi jobba längre upp i åldrarna och orka hela vägen. Därför är Prevents uppdrag lika relevant i dag som tidigare.

 

TIPS

Susanna Ribrants tre tips till chefer för att lyckas med arbetsmiljöarbetet

1. Lyft vardagsnära frågor
Låt inte arbetsmiljöfrågorna bli ett sidospår eller en rapporteringspunkt – de hör hemma i det dagliga arbetet.

2. Våga släppa kontrollen
Du behöver inte ha alla svaren själv. Ofta leder öppen dialog med medarbetarna till både bättre samtal och smartare lösningar.

3. Välj det stöd som funkar
Det finns gott om verktyg och inspiration där ute, men välj det som är enkelt att ta till sig. Arbetsmiljöarbete ska vara praktiskt och relevant.

bild på Karin Cedronius

Karin Cedronius

Mer om Uppdrag

Senaste om Ledarskap