
Bild: Genererad med hjälp av AI
För mycket makt gör ledarskapet svagare
Publicerat 8 april 2025
Hur stark kan en verksamhet bli om den bygger på rädsla snarare än delaktighet? Forskning visar att när chefer har för stort inflytande och beslutsvägarna är strikt hierarkiska, tystnar de röster som annars skulle kunna driva innovation och utveckling.
Att ha för mycket makt, vare sig det är som predident eller företagsledare, kan paradoxalt nog vara en svaghet. 1993 fick den amerikanske nationalekonomen Douglas North Nobelpriset i ekonomi för sin forskning om varför vissa länder når framgång och rikedom medan andra fastnar i kaos och fattigdom. Förenklat gick hans teorier ut på att maktdelning gör att innovation och ekonomi kan blomstra. Enligt Henrik Eriksson, professor i industriell ekonomi vid Högskolan Väst och gästforskare vid Chalmers Tekniska Högskola, kan det även översättas till arbetslivet.

– Ja absolut, forskning visar att framgångsrika organisationer är mindre hierarkiska. Beslut ska helst fattas av de som är närmast kärnverksamheten och cheferna ska finnas där som stöd. Just nu finns en trend i arbetslivet med självstyrande team där cheferna distribuerar ut ledarskapet. Det når man mycket mer framgång med både inom privat och offentlig sektor, säger Henrik Eriksson.
I hierarkiska organisationer vågar medarbetarna inte komma med förslag på förbättringar och det finns en rädsla för att fatta egna beslut. För att få acceptans för något måste medarbetarna gå till många olika instanser. Resultatet är att människor blir oengagerade eller till och med aktiva motståndare till arbetsgivaren, enligt Henrik Eriksson.
Självbestämmande ökar motivationen
En företagsledare som var tidig med att bryta hierarkier var Jan Carlzon under sin tid som vd för SAS. Han döpte om huvudkontoret till servicekontoret och argumenterade för vinsterna med en platt organisation i boken ”Riv pyramiderna” från 1985. Ett nytt sätt att tänka då, enligt Henrik Eriksson.
– Industrierna som växte fram på 1800-talet fungerade enligt comand and control som byggde på idén att arbetarna inte kunde tänka själva. Men autonomi är jätteviktigt. Om någon annan hela tiden talar om för oss hur vi ska göra sjunker motivationen. Det blir inte lika många förbättringar genomförda och resultaten blir sämre i slutändan.
Byråkrati gör det svårare att ställa om
Även förmågan att kunna ställa om och tänka nytt försämras i en hierarkiskt styrd organisation där byråkrati ofta får ta över.
– Man fortsätter som man alltid har gjort för då gör man i varje fall inte fel.
Men är motsatsen till hierarkiska organisationer, det vill säga helt platta organisationer utan chefer, ett bättre alternativ?
– Dels måste organisationen vara mogen för en sådan förändring, dels behövs tydliga regler för vad som gäller. Vi kör själva våra bilar men det finns trafikljus och skyltar så vi vet vad som gäller.

Marianne Zetterblom
Mer om Chef
-
Bättre resultat när chefen visar medkänsla
Arbetsklimat • I sin nya bok om compassionfokuserat ledarskap visar psykologerna Gabriela Jones och Alexandra Thomas hur medkänsla på jobbet kan lyfta både människor och resultat.
-
Så fattar du svåra beslut – och fortsätter vara en omtyckt chef
Chef • Hur blir man en omtyckt chef när man måste fatta svåra beslut och ge obekväma besked? Nyckeln är att vara rak, tydlig och närvarande men inte försöka vara alla till lags.
-
Bli chef över kollegor – så tacklar du utmaningen
Chef • Den som blir chef över sina tidigare innebär att kliva i en helt ny roll och för att det ska bli bra krävs en gedigen introduktion och ett öppet klimat.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Från gnissel till samarbete – så hanterar du konflikter på jobbet
Arbetsklimat • Konflikter på arbetsplatsen är oundvikliga – och i grunden inget att frukta. Men hur du som chef hanterar dem kan vara avgörande för arbetsklimatet. Psykologen och organisationskonsulten Sofia Lundahl från Feelgood delar med sig av sina bästa råd till dig som chef.
-
”Rätt hanterade kan konflikter vara nyttiga”
Uppdrag • Han är chefen som inte ryggar för konflikter. Tvärtom tror Årets konflikthanterare, advokaten Fredrik Engström, att de till och med kan vara bra för verksamheten och medarbetarna, om de hanteras på rätt sätt.
-
Så styr du upp din arbetsdag
Stress • Chefens arbetsdag är fylld av stress. Men det finns knep att ta till för att få en mer balanserad vardag.