Myt att delat ledarskap blir otydligt
Publicerat 8 april 2019
Delat ledarskap är avlastande, roligt och stimulerande – dessutom driver det verksamheten framåt. Det anser professor Marianne Döös som nyligen studerat delat ledarskap inom förskolan och skolan i Södertälje kommun.
Marianne Döös har forskat om delat ledarskap både inom det privata näringslivet och nu senast inom förskolan och skolan. Hon säger att det över lag funnits en villfarelse om att ledarskapet blir tydligare om bara är en person står för det. Men i sin forskning har hon sett att det kan vara precis tvärtom.
– Det ger en möjlighet för chefer i dag att samleda när arbetsbelastningen är stor, tempot högt och verksamheten komplex. Delat ledarskap gynnar både medarbetarna och verksamheten, säger Marianne Döös som är professor i pedagogik vid Stockholms universitet.
I Södertälje kommun hade rektorer och förskolechefer en hög arbetsbelastning som påverkade både dem själva, medarbetarna, eleverna och barnen. De införde en modell där två chefer delade på ledarskapet i en uppdelad form mellan det pedagogiska och det administrativa. Och verksamhetschefen fick utveckla sin kompetens för att kunna rekrytera chefer som kunde samleda.
– Det är inte givet att man passar att dela ett ledarskap bara för att man gillar varandra, det behövs det vi kallar en relationell bottenplatta med ömsesidigt förtroende och gemensamma värderingar om vad man vill med verksamheten och hur man leder och bemöter människor, säger Marianne Döös.
Därför var och är rekryteringen viktig inför ett delat ledarskap. Det handlar inte om att rekrytera två individer som ska matchas mot varandra - utan om att rekrytera ett par, en "relation". I Södertälje fick chefspar som var intresserade göra arbetsprover genom att bland annat resonera runt ett problem som kunde förekomma i verksamheten. Det var ett sätt för verksamhetschefen att känna på hur de tänkte och det gav också en hint om de hade värderingar som krockade med varandra.
– När det delade ledarskapet fungerar säger cheferna att de mår bra, att arbetet är roligt, att problem blir hanterbara, att besluten blir bättre och att deras tillgänglighet för medarbetarna ökar.
Även om Marianne Döös har belägg för att delat ledarskap har många fördelar, menar hon också att det måste finnas viss vaksamhet hos dem som är på väg in i ett delat ledarskap. Det är viktigt att samtala med varandra direkt om något skaver. Kanske också i vissa fall till och med avbryta om det inte fungerar.
– Orsaken till att ett delat ledarskap inte fungerar kan antingen ligga inom paret, att det finns sprickor i bottenplattan, eller att omgivningen inte är anpassad eller mogen för gemensamt ansvarstagande.
Tror du att delat ledarskap innebär att fler vågar ta steget att bli chef?
– Ja, det tror jag. Sedan måste organisationer vara beredda på att det finns sådant som måste ändras i och med ett delat ledarskap - som lönesättning, mötesrutiner och vanor. Det finns få stödstrukturer för delat ledarskap i dag. Vårt samhälle är inte förberett än för att chefen är två och inte en, säger Marianne Döös.
I dagarna kommer Marianne Döös bok om forskningsprojekt i Södertälje. Den heter "Delat ledarskap i förskola och skola. Om täta samarbeten som kräver och ger förutsättningar".
Delat ledarskap
Tänk på detta om ni vill testa delat ledarskap:
- Synliggör samarbetet för medarbetarna - uppträd tillsammans.
- Ha täta avstämningar med varandra och mycket kommunikation.
- Våga utmana varandras tänkande och ge varandra konstruktiv återkoppling.
Gerd Eriksson
Mer om Chef
-
Information och stöd viktigt vid varsel
Chef • Det finns metoder att använda för att göra situationen så bra som möjligt vid varsel och uppsägningar på företaget.
-
Mellanchefen – jobbets kameleont
Chef • Mellancheferna ska vara lojala mot ledningen samtidigt som de ska stå på medarbetarnas sida. Det kan leda till stress och sämre ledarskap, visar en ny studie.
-
”Många gömmer sig bakom manualer och processer”
Chef • Ledarskap som bygger på förtroende och självständiga medarbetare, skapar mer effektiva och innovativa organisationer. Det anser Louise Bringselius, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, som i sin nya bok visar hur denna ledarstil kan omsättas i praktiken.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Svenska företag riskerar att halka efter i AI-utvecklingen
AI • En majoritet av de som använder AI på jobbet använder verktyg som de skaffat sig privat.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.