Artiklar om Fokus
27 artiklar
-
Minska smittan med bra ventilation
Fokus • Arbetsplatsen är en av de värsta smitthärdarna för coronaviruset. Särskilt riskfyllt är det att vistas i små mötesrum och andra trånga utrymmen. För att minska risken för smittspridning är det därför viktigt att ha bra ventilation och vädra ofta.
-
Svårt att påverka arbetsplatsen i hemmet
Fokus • Trots att många jobbar hemma just nu minskar arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljön i hemmet när de nya föreskrifterna om arbetsplatsens utformning träder i kraft. Enligt Arbetsmiljöverket är det svårt för en myndighet att kräva stora förändringar av en bostad.
-
Tydligare regler ska skona handlederna
Fokus • Förra året kom nya regler kring medicinska kontroller vid handintensivt arbete. Men för att minska antalet belastningsskador måste också fler riskbedömningar göras ute på arbetsplatserna, säger Teresia Nyman, forskare och verksamhetschef vid Arbets- och miljömedicin i Uppsala.
-
Attityder ett hinder för äldre på jobbet
Fokus • Åldersdiskrimineringen på arbetsmarknaden börjar tidigt – redan i 40-årsåldern – och slår hårt mot äldre som vill fortsätta jobba. Det är ett problem eftersom fler behöver jobba längre och det råder brist på kompetent arbetskraft i många branscher.
-
"Samverkan är nyckeln"
Fokus • Nollvisionen mot dödsolyckor är fortsatt ett prioriterat område när regeringen tar fram en ny arbetsmiljöstrategi. Men arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vill inte bara arbeta förebyggande utan också förstärka det som gör att vi mår bra på jobbet.
-
Otrevliga kunder gör jobbet svårare
Fokus • Kunder som inte hälsar, suckar eller pratar högt i telefon. Det är ett exempel på otrevligt bemötande i arbetslivet. Förutom stress och oro kan det leda till att de anställda presterar sämre och förlorar sitt engagemang i arbetet.
-
Vad händer med jobben när jorden blir varmare?
Fokus • Om medeltemperaturen stiger med 1,5 grad blir miljontals jobb i världen omöjliga att utföra. Det är jordbruket och byggsektorn i de fattigaste länderna som drabbas hårdast. I Sverige kommer värmeböljorna bli allt vanligare.
-
Många jobbar på fritiden
Fokus • En stor majoritet av Arbetslivs läsare tycker att det är viktigt att skilja på jobb och fritid. Trots det är det många som läser jobbmejl när de är lediga eller tar med sig jobb hem på kvällen.
-
Misshandel i hemmet en fråga för chefen
Fokus • Precis som arbetsgivare bör ha beredskap för att hantera medarbetare som har alkoholproblem, bör det finnas beredskap för att hjälpa anställda som misshandlas av sin partner. Det anser Nationellt Centrum för kvinnofrid som jobbar för att höja kompetensen om våld i nära relationer.
-
Så vill Ylva Johansson minska dödsolyckorna
Fokus • Regeringen kraftsamlar för att råda bot på de stigande dödstalen i arbetslivet. Sex ministrar och en rad myndigheter är engagerade i arbetet.
-
Allt fler vobbar
Fokus • Sju av tio tjänstemän väljer att vobba i stället för att vabba för att hinna med sina arbetsuppgifter. Men en del känner sig otillräckliga gentemot sitt barn när de vobbar och vill helst slippa. Andra ser det som en möjlighet att få ökat inflytande över arbetet.
-
Regler om arbetsmiljö ska bli tydligare
Fokus • Arbetsmiljöverket jobbar för fullt med att se över sitt regelverk. Antalet föreskrifter ska bli färre, reglerna tydligare och onödiga detaljkrav tas bort. Men från fackligt håll riktas kritik mot att de allmänna råden rensas ut och farhågor finns att skyddsnivån sänks.
-
Tvååring har satt ljus på de mjuka frågorna
Fokus • Medvetenheten om det som brukar kallas mjuka arbetsmiljöfrågor har ökat sen föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö, OSA, infördes för två år sedan. Men till skillnad mot den fysiska arbetsmiljön är riskerna inte lika synliga, vilket gör det förebyggande arbetet svårare.
-
Framgångsrikt samarbete minskar stressen
Fokus • Stress är vanligt i konsultbranschen. Företaget Din samarbetspartner i Malmfälten arbetar tillsammans med företagshälsovården för att förebygga riskerna. Målsättningen är att inte ha någon arbetsrelaterad sjukfrånvaro alls.
-
Företagshälsovården används sällan förebyggande
Fokus • Företagshälsovård används ofta först när någon redan har blivit sjuk. För att få fler företag att arbeta förebyggande med arbetsmiljön krävs statligt stöd och revisioner, anser branschorganisationen Sveriges Företagshälsor.
-
Så förändras jobben med ökad e-handel
Fokus • Vi handlar allt mer på nätet, vilket har förändrat arbetsmiljön i handeln. Små butiker som är paketombud har fått nya arbetsvillkor och utanför städerna brer varulagren ut sig.
-
Jobbet vanligaste platsen för hot och våld
Fokus • Det sker mer hot och våld på jobbet än det gör på gatan eller i hemmet. Värst drabbad är vård och omsorg. Andra utsatta branscher är handel, transport och utbildning. Men det går att jobba förebyggande. Enligt kriminologen Sofia Wikman sker inte lika många incidenter på arbetsplatser med rimlig arbetsbelastning och god trivsel.
-
Öppet klimat ger färre konflikter
Fokus • Konflikter på jobbet som inte fångas upp i tid kan få allvarliga konsekvenser för verksamheten. Ofta hänger de ihop med brister i arbetets organisation. För att undvika arbetsplatskonflikter krävs ett öppet klimat och forum där man kan diskutera och lösa de problem som uppstår.
-
Chefer vill ha mer stöd från chefen
Fokus • Hög arbetsbelastning och bristande stöd är vanliga problem för verksamhetsnära chefer, särskilt i offentlig sektor. På chefsorganisationen Ledarna har antalet samtal från chefer med frågor kring arbetsmiljön ökat med drygt 30 procent det senaste året.
-
Personlighetstest – så gör de mest nytta
Fokus • Personlighetstester har blivit ett allt vanligare verktyg vid rekrytering. Rätt använt kan de ge en mer rättvisande bild av en arbetssökande än intervjuer och referenser. Men många arbetsgivare använder testresultaten som diskussionsunderlag, vilket kan leda till felrekryteringar.