Artiklar om Jämställdhet
41 artiklar
-
Fler pratar om mens och klimakteriet på jobbet
Jämställdhet • Bättre arbetsmiljö, lägre sjukfrånvaro och ökad produktivitet. Det är några fördelar med att göra mens- och klimakteriefrågor till en del av arbetsmiljöarbetet, enligt Josefin Persdotter och Rebecka Hallencreutz som tagit fram en forskningsbaserad handbok med konkreta tips på hur organisationer kan jobba systematiskt med frågorna.
-
För lite snack om osynligt arbete
Jämställdhet • Hålla i insamlingen till kollegan som fyller år, fixa fikabröd till mötet och vattna blommorna. Så kallade osynliga arbetsuppgifter finns på alla arbetsplatser. Men det pratas alldeles för lite om dem, enligt en ny undersökning.
-
Sveriges chefer bättre på jämställdhet
Jämställdhet • Allt fler chefer i Sverige tar ansvar för jämställdhet på arbetsplatsen, visar årets Jämställdhetsbarometer från fackförbundet Ledarna. Sju av tio chefer säger att de jobbar för ökad jämställdhet. 2011 var den siffran fyra av tio. Vad beror förändringen på?
-
Dottereffekten gör svenska företag mer jämställda
Jämställdhet • Om en manlig vd har en dotter ökar jämställdheten i företaget, visar en ny studie. Men dottereffekten kommer först när barnen börjar skolan.
-
Egna krav och ideal hindrar jämställdheten
Jämställdhet • De förväntningar som finns på hur mammor respektive pappor ska vara, gör oss betydligt mindre jämställda än vi tror, enligt forskaren Helen Eriksson.
-
Trygghet avgör om pappor tar föräldraledigt
Jämställdhet • Pappor som arbetar i högkvalificerade yrken, som läkare och advokater, tar ut mer än dubbelt så lång föräldraledighet jämfört med pappor inom lågkvalificerade yrken.
-
Anhörigvård får kvinnor att lämna yrkeslivet
Jämställdhet • Betydligt fler kvinnor än män går ner i arbetstid eller lämnar sitt yrkesliv helt på grund av att de behöver vårda en sjuk anhörig. Något som kan få stora konsekvenser både ekonomiskt och socialt.
-
”Fler måste inse att arbetsliv och föräldraskap hör ihop”
Jämställdhet • En generös föräldraförsäkring är inte den enda lösningen för att föräldrar ska dela mer lika på föräldraledigheten. Arbetsgivare och chefer har också en viktig roll för att den första tiden med barn ska bli mer jämlik, enligt forskaren Philip Hwang.
-
Var tredje pappa tar inte föräldrapenning
Jämställdhet • Var tredje pappa tar kortare föräldraledighet än 30 dagar. Sämst på att ta ut föräldradagar är pappor som tjänar dåligt respektive pappor som tjänar mycket bra. Det visar en ny rapport från Inspektionen för socialförsäkringen.
-
Så kan fler kvinnor lockas till byggbranschen
Jämställdhet • Endast två procent av hantverkarna i byggindustrin är kvinnor. Samtidigt är behovet av arbetskraft stort. William Stensönes jämställdhetsexpert i Göteborgs stad, har undersökt vad som krävs för att få fler kvinnor att söka sig till byggbranschen.
-
Samma yrke men olika arbetsmiljö
Jämställdhet • Kvinnor rapporterar belastningsbesvär i dubbelt så hög grad som män. En förklaring är den könsuppdelade arbetsmarknaden i Sverige, men det är inte hela sanningen. Även i branscher där könsfördelningen är jämn drabbas kvinnor betydligt oftare av värk i kroppen, enligt en ny studie.
-
Kvinnor har huvudansvaret hemma trots sjukskrivning
Jämställdhet • Kvinnor som är sjukskrivna på grund av stress vittnar i en ny studie om att de ofta har huvudansvaret för hushållsarbete och familj under sjukskrivningen. Det försvårar återhämtningen och därmed också återgången i arbete.
-
De bryter mönstret
Jämställdhet • Tvärtemot vad många tror är svensk arbetsmarknad en av världens mest könsuppdelade. Varför är det så? Arbetsliv träffade Helen Luu och Pierre "Chimo" Andersson som i sina yrkesval går mot strömmen.
-
Svårt att känna igen sexism på jobbet
Jämställdhet • Nutida sexism är ofta subtil och dold. Men enligt Miriam Zehnter Frisk, doktor i psykologi, går det att lära sig att känna igen signalerna – och komma tillrätta med problemet på arbetsplatserna.
-
Planering av familjelivet stressar kvinnor
Jämställdhet • Kvinnor i åldern 30–45 år med barn hemma tar störst ansvar för det så kallade tredje skiftet – planering och organisering av familjelivet, visar en studie. Det minskar möjligheten till återhämtning och ökar risken för psykisk ohälsa.
-
De har menssäkrat sina byggbodar
Jämställdhet • Sh Bygg blir först i byggbranschen med att menssäkra sina arbetsplatser och byggbodar. De vill skapa en inkluderande arbetsmiljö där medarbetarna kan känna sig trygga med att det finns mensskydd på närmsta toalett. Sara Wentzer på Sh bygg svarar på fem frågor.
-
Män kallar män till intervju
Jämställdhet • Inom yrken med jämn könsfördelning, är män mer benägna att kontakta andra män till en första arbetsintervju än att kontakta kvinnor. Det visar en studie från Stockholms universitet.
-
Medan manliga chefer slåss får kvinnor vind i seglen
Jämställdhet • Män är aktiva och jagar efter framgång medan kvinnors karriärer förklaras med hjälp av väder – de får vind i seglen. Det finns många könsstereotyper i hur chefer beskrivs, visar en studie av två affärstidningar.
-
De vill lyfta kvinnornas arbetsmiljö
Jämställdhet • De kvinnliga skyddsombuden på IF Metall Gränges i Finspång har bildat en grupp för att förbättra arbetsmiljön ur ett genusperspektiv. Det gäller bland annat kläder och utrustning som ofta är anpassade för män, men även jämställdhetsfrågor, ergonomi och arbetssätt.
-
Därför är inte fler pappor föräldralediga
Jämställdhet • En generös föräldraförsäkring räcker inte för att kvinnor och män ska dela lika på föräldraledigheten. En ny studie från Göteborgs universitet visar att normer på arbetsplatsen gör att män väljer att inte vara hemma med barnen i samma utsträckning som kvinnorna.