Äldre i arbetslivet fokus i ny kampanj
Publicerat 14 april 2016
När fler ska jobba längre ställer det särskilda krav på arbetsmiljön. Nu drar EU igång en tvåårig kampanj för att främja hälsosamt åldrande i arbetslivet.
Allt fler svenskar lever längre och fler får också en friskare ålderdom. För att samhället ska klara de utmaningar som det innebär, behöver även arbetslivet förlängas. Och om äldre ska kunna och vilja jobba kvar längre krävs förändringar på många arbetsplatser. Det kan gälla arbetstider och fysisk belastning till exempel, men även attityder hos chefer och arbetskamrater.
– Det behövs verkligen ett åldersperspektiv i arbetslivet, säger Kerstin Nilsson, forskare vid Lunds universitet.
Kerstin Nilsson arbetar vid avdelningen för arbets- och miljömedicin och har forskat om äldre i arbetslivet sedan början av 2000-talet. Hon medverkar i en kunskapsöversikt om äldre och arbete som Arbetsmiljöverket ska ge ut i höst.
Syftet med den kampanj som den Europeiska arbetsmiljöbyrån (EU-OSHA) nu lanserar är att främja hållbart arbete och hälsosamt åldrande genom hela arbetslivet.
Äldre svenskar yrkesarbetar redan relativt mycket, jämfört med jämnåriga i många andra europeiska länder. Fler än sju av tio svenskar i åldersgruppen 55-64 år arbetar. Genomsnittet i EU är cirka fem av tio. I Sverige fortsätter också en högre andel att jobba efter att de fyllt 65 år. Den gruppen har vuxit kraftigt på svensk arbetsmarknad på senare år.
Europeiska arbetsmiljöbyrån pekar på flera utmaningar för arbetsgivare, arbetstagare och organisationer. Personer som arbetar högre upp i åren utsätts för arbetsmiljörisker under en längre tid. När fler äldre finns i arbetskraften blir det dessutom fler som har kroniska hälsoproblem, och därmed speciella behov. Äldre arbetstagare kan även vara särskilt sårbara för vissa arbetsmiljörisker. Åldersdiskrimineringen i arbetslivet är ytterligare fråga som måste hanteras.
Ålder är mer än bara antalet år, poängterar Kerstin Nilsson. När politiska beslutsfattare vill få människor att senarelägga sin pension tänker de ofta bara på den kronologiska åldern. Men det finns även social, mental och biologisk ålder, som man behöver ta hänsyn till, anser hon.
– Individer är olika som äldre, beroende på gener, vilket arbetsliv de har haft och i viss mån livsstil. Det varierar hur man klarar av arbete.
Arbetsgivare som vill behålla sina äldre anställda bör göra insatser på flera områden, beskriver hon.
Trygghet i arbetssituationen är en viktig komponent. Äldre ska till exempel inte behöva oroas för att mista arbetet då de inte klarar samma fysiska belastning som tidigare. Den fysiska och psykosociala arbetsmiljön spelar stor roll. Arbetsschemat bör vara flexibelt och ge möjlighet till återhämtning. Även äldre ska få fortsätta att utvecklas i jobbet och få tillgång till kompetensutveckling. De ska inte bli stereotypt och negativt bemötta på grund av sin ålder.
– Arbetsgivaren bör också ha ett åldersperspektiv i det systematiska arbetsmiljöarbetet. När man blir äldre kan riskerna i arbetslivet vara annorlunda än när man är yngre, säger Kerstin Nilsson.
Under kampanjen kommer EU-ländernas nationella tillsynsmyndigheter att på olika sätt ta på sig "åldersglasögon" i sitt arbete. Arbetsmiljöverket presenterar sina insatser i dag.
Om kampanjen
Kampanjen "Ett hälsosamt arbetsliv" inleds nu och pågår även nästa år. Kampanjen har fyra hubudmål:
- Att främja ett hållbart arbete och ett hälsosamt åldrande från början av arbetslivet.
- Förebygga hälsoproblem genom hela arbetslivet.
- Ge möjligheter för arbetsgivare och arbetstagare att hantera arbetsmiljön i samband med en åldrande arbetskraft.
- Underlätta utbyte av information och god praxis.
Margareta Edling
Mer om Generationer
-
Han vill peppa till karriärbyte mitt i livet
Generationer • Många tror att det är för sent att utvecklas i karriären efter 40. I sin nya bok visar Nicolas Jacquemot hur man kan bryta gamla föreställningar och hitta nya vägar.
-
Få företag har strategier för att behålla äldre
Äldre • Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier det. Två viktiga insatser är att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
-
Företaget som inte ratar någon på grund av ålder
Diskriminering • På rekryteringsbolaget TNG anonymiseras kandidaternas ålder. Syftet är att undvika åldersdiskriminering – både medveten och omedveten.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.