Allt fler anmäler arbetssjukdom
Publicerat 17 maj 2016
Antalet anmälningar om arbetssjukdom till AFA Försäkring har mer än fördubblats de senaste fem åren. Men att få psykisk ohälsa godkänt som arbetssjukdom är svårt, visar en ny rapport.
År 2009 fick AFA Försäkring in 4 000 anmälningar om arbetssjukdom. År 2014 var motsvarande siffra knappt 9 200.
– Den stora ökningen beror bland annat på att det blivit lättare att anmäla en arbetssjukdom sedan webbanmälan infördes 2012, säger Anna Weigelt, gruppchef för analysgruppen vid AFA Försäkring.
Hon presenterade nyligen en rapport om arbetssjukdomar som AFA Försäkring tagit fram. Rapporten visar hur många anmälningar av arbetsskador som gjorts sedan 2005 och hur många fall av arbetssjukdom som godkänts de senaste 20 åren.
– Antalet godkända arbetssjukdomar har minskat under perioden 1994 till 2014. Den främsta anledningen är förändringar i den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen och i den allmänna sjukförsäkringen. De senaste åren har trenden svängt något. Under perioden 2012-2013 ser vi en svag ökning, säger Anna Weigelt.
De vanligaste godkända arbetssjukdomarna är orsakade av vibrationer, buller och handskadan karpaltunnelsyndrom. Det är främst män inom traditionella industriarbeten som drabbas.
Samtidigt anmäler allt fler psykiska diagnoser och besvär i rörelseorganen som arbetssjukdomar till AFA Försäkring. Men få av dessa anmälningar blir godkända. Orsaken är att diagnoserna inte godkänns som arbetssjukdomar.
I början av 1990-talet var besvär i rörelseorganen och skelettet absolut vanligast bland godkända arbetssjukdomar. Framför allt bland kvinnor. Då godkändes en sjukdom om det fanns något i arbetsmiljön som "sannolikt" kunde vara orsak till att den uppstått. I dag krävs "övervägande skäl" vilket är svårt att bevisa för förslitning och andra belastningsskador.
– Bland de som får godkända arbetssjukdomar har andelen kvinnor minskat. 1994-1995 var 34 procent kvinnor, 2013-2014 var den siffran 19 procent, säger Anna Weigelt.
Totalt har 150 271 ärenden i AFA Försäkrings skadedatabas studerats under perioden 1994-2014, varav 43 078 godkända arbetssjukdomar.
Peter Rehnfeldt
Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
-
Samma misstag upprepas vid dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Hittills i år har 37 personer dött på jobbet, enligt preliminära siffror från Arbetsmiljöverket. Inom tillverkningsindustrin har trenden länge varit positiv, men nu ökar antalet olyckor igen.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.