App ger bättre skyddsronder
Publicerat 8 september 2016
Appen Buildsafe förbättrar skyddsrondsarbetet i byggbranschen, visar en rapport från KTH. Förutom att det går snabbare att rapportera in och åtgärda risker förbättras också samverkan mellan entreprenörer och med byggherren.
Buildsafe är ett digitalt system som lanserades i början av året och som utvecklats för att förbättra säkerheten på byggarbetsplatser. Appen används bland annat vid skyddsronder och ger tillsammans med en webbplattform möjlighet att snabbt rapportera in avvikelser och få en överblick över vilka åtgärder som behöver vidtas.
– Det ger struktur, kapar ledtider och underlättar kommunikationen. På så sätt har systemet underlättat hela processen kring skyddsrondsarbetet, säger Teresia Nyman, ergonom och med dr, som tillsammans med forskare på Kungliga tekniska högskolan (KTH) gjort en utvärdering av Buildsafe.
En stor fördel med systemet är att det underlättar samverkan och kommunikationen i säkerhetsarbetet mellan entreprenörer och med byggherren.
– När man har det på en gemensam webbplattform kan beställaren, byggherren, se hur huvudentreprenören jobbar. Man kan också ställa andra krav på beställarnivå när man har den här överblicken.
Med hjälp av Buildsafe går det att följa statistik över tid och därigenom identifiera problemområden på arbetsplatsen och i företaget. Det går också att rapportera in olyckor och tillbud direkt i systemet och få ut protokoll och åtgärdslistor, i stället för att skriva lappar som ska lämnas in och föras in i excel.
– Jag tror att det här förbättrar möjligheterna till snabbare avvikelsehantering och det synliggör det också på ett annat sätt, säger Teresia Nyman.
Hon betonar att även om systemet underlättar säkerhetsarbetet på byggarbetsplatserna är det viktigt att skyddsrondsansvariga och andra har kunskap och erfarenhet inom arbetsmiljöområdet.
– Det måste finnas ett kontinuerligt intresse för arbetsmiljö och säkerhet, och det måste finnas kompetens hos dem som genomför skyddsronderna. Ett sådant här system kan höja lägstanivån på skyddsrondsarbetet och det kan också ge en struktur som ökar viljan att jobba med de här frågorna.
Slutrapporten från KTH om Buildsafe kommer under hösten.

Krister Zeidler
Mer om Verktyg och produkter
-
Vanligt med robotdjur i äldrevården
Arbetsmiljöarbete • Över hälften av landets kommuner använder robotdjur i form av hundar och katter i äldrevården. Forskaren Sofia Thunberg har undersökt hur sällskapsrobotar tas emot av demenssjuka och hur de påverkar personalens arbetsvardag.
-
Företagshälsovården får uppdaterade riktlinjer
Verktyg och produkter • Snart finns uppdaterade riktlinjer som hjälper företagshälsovården att ge sina patienter råd och behandling som baseras på beprövad forskning.
-
Robotdjur i vården ställer nya krav på personalen
Arbetsmiljöarbete • Robotdjur blir allt vanligare inom demensvården. De hjälper till att dämpa oro och stimulerar till samtal. Men de kan också skapa etiska dilemman för personalen som inte får ljuga för de boende.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Unga kvinnor mest utsatta på jobbet
Arbetsmiljöarbete • Var fjärde ung kvinna har det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. De löper också större risk än andra grupper att drabbas av kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?