Arbetsmiljötänk bakom prisat intranät
Publicerat 14 juni 2016
Intranätet ska vara ett ställe som man vill befinna sig på. Ett verktyg som underlättar vardagsarbetet och kommunikationen, och som dessutom stärker företagets kultur. Det är grundtankarna bakom Svenska Spels digitala arbetsplats. Nyligen utsågs den till Nordens bästa.
"Hemmaplan" heter Svenska Spels digitala arbetsplats – det som i många sammanhang kallas intranät.
– Namnet kändes klockrent när vi kom på det, säger Karl Brännström, som hållit i utvecklingsarbetet.
Målet var att skapa en digital arbetsplats som medarbetarna verkligen vill använda. Det händer att verksamheter tar sin personal för given när de bygger upp interna system, anser han. Intranätet är alla ju tvungna att använda, oavsett hur det fungerar.
– Det som uttrycket hemmaplan symboliserar för laget vill vi att vår digitala arbetsplats ska symbolisera för medarbetarna, säger Karl Brännström. Det är en plats där man är lite tryggare, lite starkare. Det är ett sammanhang där man driver arbetet i samma riktning.
Atmosfären ska vara tillåtande och inkluderande, fortsätter han. Mycket arbete lades ner på att hitta rätt ton och ett fungerande språk. Alla medarbetare kan publicera innehåll och lägga upp dokument. Avdelningarna har egna ytor för att kunna samarbeta effektivt och föra konversationer. Dessutom ingår all grundinfo som rör anställningsvillkor, arbetsmiljö och kompetensutveckling, liksom mallar, checklistor, rutiner med mera.
– HR-frågorna är en av de viktigaste bitarna i innehållet, säger han.
Utvecklingsarbetet har pågått stegvis under en femårsperiod. Bland annat har man använt sig av forskning från Mittuniversitet, som studerat hur ett socialt intranät kan skapa delaktighet och tillföra värden till verksamheten. Karl Brännströms bild är att den digitala arbetsplatsen har ökat delaktigheten.
– Vi har fått otroligt bra siffror i våra utvärderingar. Många säger att Hemmaplan bidrar till ökad stolthet över att jobba på företaget. Nu är det förändringar på gång i spellagstiftningen om några år. Då är det särskilt viktigt att få med alla på resan, säger han.
Om utmärkelsen
Syftet med utmärkelsen Nordens Bästa Digitala Arbetsplats är att sprida goda exempel genom att lyfta fram framgångsrika digitala arbetsplatser som skapat värde för användarna och bidragit med affärsnytta för organisationen.
Margareta Edling
Mer om Digitalisering
-
Otydligt vem som ansvarar för den digitala miljön
Digitalisering • Många arbetsgivare är medvetna om att digitala system och arbetssätt har stor påverkan på arbetsmiljön i stort. Men fortfarande är det många som missar att riskbedöma och att ha en tydlig ansvarsfördelning. Det visar en stor inspektionsinsats av den digitala arbetsmiljön som Arbetsmiljöverket gjort.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.
-
Arbetsmiljöverket tar tempen på den digitala arbetsmiljön
Digitalisering • Under pandemin fick digitaliseringen i arbetslivet en rejäl skjuts. Nu gör Arbetsmiljöverket en inspektion för att se hur arbetsgivarna tar ansvar för den digitala arbetsmiljön och om de har tillräcklig kunskap.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.