Dödsolyckorna ökar
Publicerat 28 april 2016
Hittills i år har antalet arbetsrelaterade dödsolyckor ökat. Totalt har 15 personer avlidit mot 10 motsvarande period förra året, enligt statistik från Arbetsmiljöverket. Transportbranschen är extra drabbad.
Förra året dog 34 personer i arbetsrelaterade olyckor, en minskning med sju jämfört med 2014. Hittills i år har 15 personer avlidit vilket är fem fler än motsvarande period förra året. Antalet dödsolyckor i arbetslivet har legat på ungefär samma nivå de senaste åren, mellan 40 och 50 personer avlider på jobbet varje år.
I flera av de dödsolyckor som skett i år är motordrivna fordon inblandade. Två av de avlidna var lastbilschaufförer. En man omkom när bakrampen på en djurtransportbil välte över honom. En annan hamnade under en lastbil när den välte. Två brandmän har avlidit i samband med räddningsinsatser vid trafikolyckor. Så sent som i tisdags i denna vecka avled en brandman efter att ha blivit påkörd av en personbil vid en trafikolycksplats utanför Göteborg
– Det är en liten ökning av olyckor inom bygg och transport. Det är också branscher där vi är ute mycket och inspekterar, säger Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör på Arbetsmiljöverket.
I ett internationellt perspektiv har Sverige ganska få allvarliga arbetsolycksfall. Regeringen anser ändå att de är för många och en nollvision för dödsolyckor och allvarliga arbetsolyckor ingår i den arbetsmiljöstrategi som togs fram förra året. Ett av målen är att komma åt företag som medvetet struntar i arbetsmiljöregler, för att vinna konkurrensfördelar.
– Vi försöker just nu kartlägga vad det är för företag som bedriver osund konkurrens och tummar på arbetsmiljöregler. I det arbetet har vi kontakt med andra myndigheter som Skatteverket. En annan sak vi gör utifrån nollvisionen är att granska dödsolyckor från ett genusperspektiv. Många dödsolyckor sker i mansdominerade branscher. Går det att hitta något samband där.
Men går det verkligen att få ner antalet dödsolyckor från redan låga nivåer?
– Varje olycka är ett misslyckande och varje dödsolycka är en oerhörd tragedi. Att någon säger hejdå på morgonen och sen inte kommer hem. Det går att göra mer, absolut, säger Håkan Olsson.
Världsdagen för arbetsmiljö
Den 28 april är det världsdagen för arbetsmiljö. Det är FN:s fackorgan för arbetslivsfrågor, ILO, som varje år sedan 2003 uppmärksammar det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Den 28 april är också en dag som den globala fackliga rörelsen sedan länge förknippat med att hedra anställda som dödats i arbetet.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
-
Samma misstag upprepas vid dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Hittills i år har 37 personer dött på jobbet, enligt preliminära siffror från Arbetsmiljöverket. Inom tillverkningsindustrin har trenden länge varit positiv, men nu ökar antalet olyckor igen.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.