Sjukskrivna vill tillbaka till samma arbetsgivare
Publicerat 3 oktober 2016
De flesta tjänstemän som är sjukskrivna vill tillbaka till samma arbetsgivare efter sin sjukskrivning och för de flesta blir det också så. Men det finns faktorer som bidar till att några har svårt att ta sig tillbaka. Det visar en rapport från fackförbundet TCO.
Rapporten"Trampolin eller kvicksand" bygger på svar från nästan 3368 tjänstemän som varit sjukskrivna mer än två veckor mellan åren 2013 och 2015. Över hälften anser att de fått ett bra stöd från sin arbetsgivare under sin sjukskrivning. Men av de som sjukskrivits på grund av psykiska orsaker anser endast 29 procent att de fått ett bra stöd.
Undersökningen visar att psykisk ohälsa är den klart vanligaste anledningen till sjukskrivning. De allra flesta sjukskrivna vill tillbaka till samma arbetsgivare, mellan 70 och 90 procent. Ungefär 14 procent vill byta arbetsuppgifter eller jobb. Men är man sjukskriven på grund av psykisk ohälsa är det fler, cirka 30 procent, som vill byta arbetsgivare.
– För de flesta fungerar sjukskrivningen som en trampolin. Man går tillbaka till sitt jobb med samma lön eller kanske till och med högre lön. Men det finns också en grupp där det fungerar mer som kvicksand, man fastnar och kommer inte tillbaka sa Mikael Dubois, utredare på TCO när han presenterade rapporten.
De faktorer som är kopplade till en svårare sjukskrivningsprocess är att man har ett så kallat anspänt arbete, det vill säga ett arbete med höga krav och liten individuell frihet. Avsaknad av företagshälsovård, visstidsanställning och avsaknad av facklig representation på arbetsplatsen leder också till längre sjukskrivning enligt rapporten.
Nästan 80 procent av de som deltagit bedömer inte att deras sjukskrivning är en arbetsskada. Men de som sjukskrivits på grund av psykisk ohälsa anser att det är en arbetsskada i högre utsträckning än andra.
Omkring 60 procent av tjänstemännen har tillgång till företagshälsovård. Kvinnor i något lägre utsträckning än män. Av de som blir sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa svarar 44 procent att de inte har kontaktat företagshälsovården innan sin sjukskrivning fast de skulle behövt det. Det kan jämföras med övriga diagnoser där mellan 10 och 20 procent inte kontaktat företagshälsovården innan sin sjukskrivning.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Sjukfrånvaro
-
Ny behandlingsmetod vid utmattning
Stress • Behandling vid utmattningssyndrom fokuserar för mycket på återhämtning. Det anser forskaren och psykologen Jakob Clason van de Leur som arbetat med en behandlingsmodell där meningsfullhet i arbetet står i centrum.
-
Perfektionism får oss att prestera sämre
Psykisk hälsa • Andelen unga som ställer orimligt höga krav på sig själva har ökat de senaste 10–20 åren, visar psykologisk forskning. Den som lider av perfektionism riskerar både att bli utbränd och att prestera sämre på jobbet.
-
"All arbetstidsförkortning måste finansieras"
Arbetstid • Sextimmarsdagar, fyradagarsveckor eller längre semester? Arbetstidsförkortning är på allas läppar just nu. Men förutsättningarna ser väldigt olika ut inom olika branscher.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.