Femårsplan för ett säkrare arbetsliv
Publicerat 1 februari 2016
Ett nationellt centrum för arbetslivsforskning, ett forum för dialog med arbetsmarknadens parter och ett dussintal nya uppdrag till Arbetsmiljöverket. Det blev resultatet när regeringen presenterade sin femåriga arbetsmiljöstrategi.
Regeringens arbetsmiljöstrategi har tagits fram det senaste året i nära samarbete med arbetsmarknadens parter. Ett av strategins prioriterade områden är att skapa ett hållbart arbetsliv. Därför får Arbetsmiljöverket i uppdrag att identifiera branscher och arbetsplatser där arbetstagare tvingas sluta i förtid.
– Vi vet i dag att den psykosociala arbetsmiljön påverkar möjligheten att vara kvar i arbetslivet fram till pensionsåldern. Det gäller också den fysiska arbetsmiljön och arbetets innehåll, sade Ylva Johansson vid en presskonferens.
Arbetsmiljöverket ska också kartlägga risker vid nya sätt att organisera arbetet och utöka tillsynen av bemanningsföretag.
– Man är överrepresenterad i riskfyllda arbeten och det är en stor andel som också är unga och nyanlända som arbetar i bemanningsbranschen.
Ett annat av prioriterat område i regeringens strategi är att förbättra den psykosociala arbetsmiljön och minska den psykiska ohälsan som ökat lavinartat de senaste åren. Den nya föreskriften om organisatorisk och organisatorisk arbetsmiljö som träder i kraft den 31 mars är den viktigaste delen i det här arbetet, enligt ministern.
– Det handlar ledningsfrågor, styrning, kommunikation, delaktighet, fördelning av arbetsuppgifter och arbetsbelastning. Men det handlar också om socialt samspel, som kränkande behandling på arbetsplatsen.
Sedan tidigare är det också känt att en nollvision mot dödsolyckor är ett av de prioriterade områdena. Arbetsmiljöverket får nu i uppdrag att lämna förslag för att förebygga olyckor för vägarbetare, som drabbas av vart femte dödsfall.
Myndigheten ska också ta fram förebyggande åtgärder inom jordbruk, skogsbruk och fiske där olyckor är vanligt förekommande. Dessutom ska utökade inspektioner få stopp på gammal utrustning och maskiner som kan vara farliga.
Utöver de tolv uppdragen till Arbetsmiljöverket tillsätts två utredningar, en för att se om det behövs nya arbetsmiljöregler för ett modernt arbetsliv och en för att ta fram ett förslag till ett nationellt centrum för kunskap och utvärdering av arbetsmiljö. Det senare har länge efterfrågats av såväl forskare som arbetsmarknadens parter.
– Det handlar inte om att återinföra Arbetslivsinstitutet utan det handlar om att lägga förslag på hur vi i dag och framåt på ett bra sätt kan organisera ett nationellt centrum, både för forskning och kunskap men också för att kunna utvärdera arbetsmiljöarbetet, sade Ylva Johansson.
Ett önskemål från arbetsmarknadens parter som också blir verklighet är inrättandet av ett dialogforum. Enligt Ylva Johansson skulle en fråga för forumet kunna vara hur ledarskap och förebyggande arbetsmiljöarbete kan förhindra mobbning och kränkande särbehandling på arbetsplatsen.

Krister Zeidler
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
Unga kvinnor mest utsatta på jobbet
Arbetsmiljöarbete • Var fjärde ung kvinna har det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. De löper också större risk än andra grupper att drabbas av kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
Skolor brister i arbetet mot hot och våld
Hot och våld • Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket misslyckas tre av fyra skolor med att förebygga att personalen utsätts för hot och våld.
-
Fler arbetsgivare vill se återgång till kontoret
Distansarbete • Fem år efter att distansarbete blev en möjlighet för väldigt många anställda syns nu en mottrend.