Flexibelt jobb motverkar deltidsfällan
Publicerat 20 september 2016
Flexibla arbetstider är en populär jobbförmån bland unga akademiker enligt flera undersökningar. För småbarnsföräldrar kan det vara ett sätt att slippa gå ner i arbetstid.
Rekryterings- och bemanningsföretaget Academic Work har frågat drygt 7 000 unga akademiker vad de efterlyser hos en arbetsgivare. Nytt på årets tio-i-topp-lista är flexibla arbetstider och geografisk närhet till hemmet.
Att många yngre akademiker vill kunna bestämma själva var och när de jobbar bekräftas även av en undersökning som fackförbundet Jusek har gjort bland 1 000 av sina medlemmar. Cirka 80 procent av medlemmarna säger att det är viktigt att ha flexibla arbetstider samt att kunna jobba från annan plats. Särskilt viktigt verkar det vara för kvinnor med små barn. Sex av tio kvinnor som har barn säger att de skulle tvingas gå ner i arbetstid om de inte hade möjligheten att jobba flexibelt.
– Många kvinnor med barn upplever flexibla arbetstider som en förutsättning för att kunna arbeta heltid. Att slippa gå ner i arbetstid ökar den ekonomiska friheten för den enskilda individen. Dock kvarstår grundproblemet att kvinnor ofta dubbelarbetar genom att de tar huvudansvar för hem och familj, säger Juseks ordförande Sofia Larsen i en kommentar.
Av de som jobbar flexibelt uppger 32 procent att de har en allt för hög arbetsbelastning jämfört med 25 procent av de som inte jobbar flexibelt. Det flexibla arbetslivet kräver ett chefs- och ledarskap som sätter tydliga gränser för arbetet skriver Jusek i sin rapport.
Val av arbetsgivare
- Trevliga kollegor och bra stämning, 61 %
- Goda utvecklingsmöjligheter, 57 %
- Bra chef/ledarskap, 53 %
- Bra lön och förmåner, 53 %
- Bra arbetsmiljö, 45 %
- Utmanande arbetsuppgifter, 41 %
- Trygga anställningsvillkor, 40 %
- Geografiskt läge/närhet till hemmet, 33 %
- Eget ansvar/egna beslut, 31 %
- Flexibel arbetstid, 29 %
(Resultaten bygger på svar från unga akademiker i södra Sverige och redovisas i rapporten "Young Professional Attraction Index" gjord av TNS Sifo på uppdrag av Academic Work)
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetstid
-
Struktur viktigt när arbetet blir mer flexibelt
Digitalisering • Flexibelt arbete är här för att stanna, men utan tydliga riktlinjer och smart planering kan det lätt bli en stressfälla. En ny studie från Högskolan i Gävle visar hur arbetsgivare och medarbetare kan införa rutiner som gör att det fungerar bättre.
-
Planera smartare i höst
Arbetstid • Hösten är ett perfekt tillfälle för att skapa bättre vanor. Effektivitetsexperten Petra Brask tipsar om hur man kan planera smartare och få tid och ork över till annat än jobb.
-
Det säger forskningen om arbetstidsförkortning
Arbetstid • Kortare arbetsvecka med bibehållen lön är drömmen för många. Och forskning inom området visar att den upplevda hälsan förbättras vid arbetstidsförkortning. Däremot påverkas inte den faktiska hälsan eller sjuktalen till det bättre.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.