Hög lön kompenserar inte för vantrivsel
Publicerat 14 november 2016
Hög lön kan inte kompensera för tråkiga arbetsuppgifter och ett jobb där man vantrivs. Det visar en undersökning där drygt 1 000 personer i åldrarna 20-70 år har deltagit.
Även om en bra lön bedöms som viktigt hos de allra flesta, är det ändå viktigare att ha ett roligt jobb. Det framgår av en undersökning som rekryteringsföretaget Davvero gjort. Undersökningen visar också att lönens betydelse minskar ju längre man jobbat. Män och yngre är de som skattar hög lön allra högst.
– Det man uppfattar som en hög lön anses vara viktigt hos de allra flesta, men mindre viktigt bland de äldre. Det kanske kan bero på att de äldre som oftare har haft en relativt god lönekarriär tar en högre lön mer för givet än en yngre person som inte har haft samma utveckling, säger Johan Talenti på Davvero i en kommentar.
Han tror att det kommer bli svårt för arbetsgivare framöver att enbart försöka locka nya medarbetare med hög lön. En tredjedel av de tillfrågade skulle inte ta ett arbete som de riskerar att vantrivas på oavsett vilken lön de erbjuds.
Från undersökningen
- 95 procent av de tillfrågade anser att ett roligt jobb är viktigt jämfört med 82 procent som anser att hög lön är viktigt.
- 47 procent kan tänka sig en lägre lön mot att själva arbetet är roligt.
- 29 procent skulle inte ta ett jobb som de riskerar att vantrivas på.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsklimat
-
”Tystnadskultur skapar stress och ohälsa”
Arbetsklimat • Vad innebär begreppet tystnadskultur och hur utbrett är fenomenet på svenska arbetsplatser? Det ska Myndigheten för arbetsmiljökunskap ta reda på genom ett projekt där man tar hjälp av forskare från olika fält.
-
Var femte känner sig ensam på jobbet
Arbetsklimat • Nästan 20 procent av alla anställda känner sig ensamma på jobbet. Problematiskt eftersom arbetsplatsen är avgörande för att främja sociala kontakter.
-
Konflikter på jobbet kostar miljonbelopp
Arbetsklimat • En vanlig föreställning om konflikter är att de bara drabbar dem som bråkar. Men faktum är att en konflikt mellan två medarbetare påverkar hela arbetsplatsen och kostnaderna kan bli mycket höga om de får fortgå, enligt organisationskonsulten Sofia Lundahl.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Det kändes som att jag var en majbrasa”
Krönika •
-
Laffas känsla för snö
Bildreportaget • Det är tidig lördagsmorgon och ljuskäglorna från en ensam pistmaskin rullar över Åreskutans brant. Lars ”Laffa” Mattsson tillhör en liten yrkesgrupp vars arbetsinsats sällan uppmärksammas men som dagligen uppskattas av glada skidåkare.
-
Distansarbete kan bli en stressfälla
Hybridkontor • En ny undersökning visar att distansarbete, tvärtemot vad många tror, kan leda till mer stress. I varje fall för den grupp som arbetar mer än halva tiden på distans.