Hot påverkar privatlivet
Publicerat 28 september 2016
Anställda på myndigheter som utsätts för hot på jobbet undviker inte att fatta obekväma beslut. Däremot påverkas privatlivet negativt. Det visar en rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå.
Mellan 30 och 40 procent av de anställda på landets myndigheter utsätts för hot och trakasserier. Men utsattheten varierar mycket mellan olika myndigheter. Det visar en rapport från Brottsförebyggande rådet där totalt 45 500 anställda vid myndigheter och A-kassor ingår.
– Det kan handla om allt från exempelvis obehagliga samtal och subtila hot till, i undantagsfall, våld. De flesta drabbade har utsatts någon gång per år, säger Karolina Hurve, utredare på Brå i en kommentar.
Tjänstemän som fattar beslut som har stor inverkan på andras liv samt tjänstemän som har många externa kontakter är de som främst drabbas. Men klienters försök att påverka beslut har liten effekt visar rapporten. Tjänstemän som blir hotade vågar ändå fatta obekväma beslut. Däremot har hoten påverkan på privatlivet. Som exempel nämner Brå anställda som ändrar sin resväg till jobbet, tar bort personliga uppgifter i sociala medier eller ber familjemedlemmar att vara mer vaksamma.
– Situationen är allvarlig, men organisationerna kan göra mycket. Stöd till medarbetarna är betydelsefullt och att framför allt den närmaste chefen är viktig. De som utsätts har stora förväntningar på olika former av stöd från chefen, men det allra viktigaste tycks vara att chefen är medmänsklig och lyssnar, säger Johanna Skinnari, projektledare på Brå, i en kommentar.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Hot och våld
-
Missnöjda studenter hotar sina lärare
Hot och våld • Fyra av tio forskare och lärare vid högskolan har utsatts för trakasserier och hot, visar en ny studie. Oftast är det studenter som ligger bakom hoten.
-
Viktigt med långsiktigt krisstöd
Hot och våld • Hoten mot handelsanställda har ökat kraftigt på senare år enligt siffror från branschorganisationen Svensk Handel. Branschen satsar också allt större summor på säkerhetsåtgärder.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Fortsatt många jobbar hemifrån – men ”office first” trendar
Distansarbete • Dubbelt så många arbetar hemifrån nu jämfört med tiden före pandemin, enligt siffror från SCB. Men det senaste året har en viss avmattning skett.