Hot påverkar privatlivet
Publicerat 28 september 2016
Anställda på myndigheter som utsätts för hot på jobbet undviker inte att fatta obekväma beslut. Däremot påverkas privatlivet negativt. Det visar en rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå.
Mellan 30 och 40 procent av de anställda på landets myndigheter utsätts för hot och trakasserier. Men utsattheten varierar mycket mellan olika myndigheter. Det visar en rapport från Brottsförebyggande rådet där totalt 45 500 anställda vid myndigheter och A-kassor ingår.
– Det kan handla om allt från exempelvis obehagliga samtal och subtila hot till, i undantagsfall, våld. De flesta drabbade har utsatts någon gång per år, säger Karolina Hurve, utredare på Brå i en kommentar.
Tjänstemän som fattar beslut som har stor inverkan på andras liv samt tjänstemän som har många externa kontakter är de som främst drabbas. Men klienters försök att påverka beslut har liten effekt visar rapporten. Tjänstemän som blir hotade vågar ändå fatta obekväma beslut. Däremot har hoten påverkan på privatlivet. Som exempel nämner Brå anställda som ändrar sin resväg till jobbet, tar bort personliga uppgifter i sociala medier eller ber familjemedlemmar att vara mer vaksamma.
– Situationen är allvarlig, men organisationerna kan göra mycket. Stöd till medarbetarna är betydelsefullt och att framför allt den närmaste chefen är viktig. De som utsätts har stora förväntningar på olika former av stöd från chefen, men det allra viktigaste tycks vara att chefen är medmänsklig och lyssnar, säger Johanna Skinnari, projektledare på Brå, i en kommentar.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Hot och våld
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.
-
De satsar på ökad säkerhet i skolan
Hot och våld • Anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt, enligt en ny rapport. Sigtuna kommun vill vända trenden och har anställt fem biträdande rektorer som enbart ska jobba med att öka tryggheten och säkerheten i skolan.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.