IT-företag testar digital detox
Publicerat 1 juli 2016
IT-företaget Crossnet i Stockholm har testat att ha teknikfria möten samt speciella timmar varje dag när mobilerna och mejlen stängs av. Som en följd har medvetenheten ökat på företaget om hur mejl och pushnotiser påverkar förmågan att fokusera.
Lennard Björk är vd på företaget och han förstår att många tycker att det är lite märkligt att ett IT-företag väljer att uppmuntra sina anställda till att inte använda sig av tekniken i sitt arbete.
– Visst, vi jobbar med att ta fram många smarta digitala verktyg, men vi vill också medverka till ett långsiktigt hållbart förhållningssätt till den digitala världen. Därför är det naturligt för oss att genomföra detta spännande projekt som vi hoppas leder till ökad effektivitet och trivsel i teamet, säger han.
Projektet handlar om att förändra vanor och beteenden som utgör hinder från att fokusera på själva huvuduppgiften. Därför har man dels infört teknikfria möten där mobiler och datorer lämnas utanför, det enda som får användas är papper, penna, whiteboard och en eventuell presentationsdator.
– Sen har vi även lagt in speciella fokustimmar. Det är 90 minuter på morgonen och 90 minuter efter lunch och då stänger vi av mail och telefon för att minimera risken för avbrott. Under fokustimmarna jobbar vi med svårare uppgifter eller projekt som behöver ett särskilt engagemang, säger Lennard Björk som menar att det även är viktigt med uppmuntran.
Därför har man ett lekfullt motivationsprogram där man kan ge varandra prickar när någon misslyckas med att hålla sig borta från mobilen eller datorn, och där straffet kan vara att man får ansvara för nästa fikastund.
Detoxen varar i tre veckor och när den är över kommer man att fortsätta med teknikfria möten och att ha ljudlöst i det öppna kontorslandskapet.
– Vi har fått en ökad medvetenhet i teamet om vikten av att fokusera på en sak i taget och att det därför är nödvändigt att begränsa avbrott från till exempel pushnotiser i telefon och dator. Jag ser också en ökad respekt för varandras arbete i teamet. Vi får paradoxalt nog ett högre arbetstempo samtidigt som det blivit lugnare på kontoret, säger Lennard Björk.
Peter Fredriksson
Mer om IT
-
Teknikstrul på videomöten irriterar
Möten • Det nya arbetslivet med ökat distansarbete har lett till en ny typ av teknikproblem. Videomötesteknik som krånglar och kollegor som inte kan hantera den nya tekniken är stora irritationsmoment på jobbet. Det visar en undersökning där svenska anställda fått frågor om teknikstrul.
-
Cyberkriminalitet har blivit en miljardindustri
IT • Den typ av ransomeware-attack som drabbat Tietoevry och dess kunder har ökat kraftigt de senaste åren och cyberkriminalitet är i dag en industri som omsätter flera miljarder kronor. Men det går att minska riskerna för att bli drabbad, enligt Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel.
-
Stora vinster med cirkulär IT-användning
Klimatförändringar • Att återanvända IT-utrustning i stället för att köpa ny kan ge stora klimatbesparingar. Trots det saknar sju av tio företag en plan för cirkulär IT-användning.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.