Lugn och kall i riskfylld arbetsmiljö
Publicerat 7 september 2016
Glödheta ugnar. Kokhet ånga. När det här är naturliga inslag i arbetsmiljön kan minsta misstag få stora konsekvenser. Därför måste ett skyddsombuds ögon och öron alltid vara öppna. Det säger Abdirizaq ”Abbe” Mohamed, skyddsombud på SSAB i Borlänge.
Hettan är påtaglig, det bolmar ånga och flammar som av eld när glödgat stål bearbetas på rullbanor i den stora anläggningen där Abdirizaq Mohamed har sin arbetsplats. Slutprodukten – den tunna stålplåten – kan sedan återfinnas i allt från gödselspridare till säkerhetsdörrar i flygplan.
I operatörshytten, där Abdirizaq Mohamed tillsammans med tre kollegor övervakar ugnarna via ett tiotal dataskärmar, skakar golvet med jämna mellanrum. Det som känns är vibrationer från när stålämnen skjuts in i ugnarna, säger Abdirizaq, samtidigt som en kollega kallar på uppmärksamheten och påpekar att det brinner på en rullbana. Det är fett som fattat eld, men snart är elden släckt.
– Det är ingen fara, lugnar Abdirizaq, men på frågan om han är rädd någon gång svarar han:
– Det kan hända. Men man måste vara lugn och hålla sig kall. Och det gör jag, säger han och skrattar.
Abdirizaq Mohamed började på SSAB i maj 2000. Åtta år tidigare kom han som flykting med sin familj från Somalia, först till Göteborg, sedan till Filipstad och därefter till Borlänge där han gick en högskoleutbildning till produktionstekniker. Praktik och examensarbete gjorde han på den arbetsplats där han i dag är anställd som ugnsoperatör. Intresset för arbetsmiljöfrågor väcktes snabbt och han utsågs till skyddsombud. En jätteviktig roll, anser han.
– Människor är viktigare än maskiner och man måste kunna komma hem från jobbet i samma skick som man kom dit. Alla tjänar på det. Men det gäller att lyfta frågor direkt, annars riskerar de att rinna ut i sanden, säger han.
Därför är riskbedömningar, skyddsronder och förbättringsgrupper en del av Abdirizaq Mohameds vardag. Han pekar på en whiteboardtavla där tillbud står uppskrivna, som till exempel ”fallande skruv från travers” och ”exponering för strålning”. Bredvid sitter säkerhetsmeddelanden som berättar om hur tillbud följts upp för att förebygga nya tillbud och olyckor. Men trots att arbetsmiljön innehåller många ”synliga” risker, som eld och het ånga, och trots att det på anläggningen skett flera allvarliga olyckor med svåra brännskador som följd, så är det allra största arbetsmiljöproblemet buller. En bullermätning för några år sedan ledde till att företagshälsovården kopplades in och en stor informationsinsats genomfördes. Hörselskydd är obligatoriskt.
– Det räcker med en smäll bara, sen kan det vara kört.
Och det är här skyddsombudets svåraste uppgift kommer in, enligt Abdirizaq Mohamed: att informera och övertyga, till exempel om varför det inte räcker med att ha hörselskydd bara ibland. Eller varför oljefläckar inte får lämnas kvar och bli halkrisker. Att alla måste ta sitt ansvar för arbetsmiljön.
– Men att övertyga är en konst, så man måste säga till på rätt sätt. Det handlar om hur man säger det. Och visst, man kan bli lite tjatig, men hellre det än att någon skadar sig, säger han.
Abdirizaq ”Abbe” Mohamed
Ålder: 40 år.
Bor: Borlänge.
Arbetar som: Ugnsoperatör.
Familj: Fru och fem barn mellan 2,5 och 13 år.
Fritid: Meka med bil och fotboll. Har spelat i division 3 för Filipstad.

Carin Hedström
Mer om Uppdrag
-
”Rätt hanterade kan konflikter vara nyttiga”
Uppdrag • Han är chefen som inte ryggar för konflikter. Tvärtom tror Årets konflikthanterare, advokaten Fredrik Engström, att de till och med kan vara bra för verksamheten och medarbetarna, om de hanteras på rätt sätt.
-
”Våga fråga hur folk mår”
Uppdrag • Hon har stöttat sina kollegor genom två varsel på mindre än ett år. För skyddsombudet Ingela Johansson på Vedum Kök och Bad har det varit en omskakande men också lärorik tid.
-
”Man ska hålla ett helt yrkesliv”
Uppdrag • På Onemeds lager i Göteborg arbetar 220 lagerarbetare. En av dem är skyddsombudet Joakim Andersson bland annat jobbat för bättre ergonomi vid lyft.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
Skolor brister i arbetet mot hot och våld
Hot och våld • Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket misslyckas tre av fyra skolor med att förebygga att personalen utsätts för hot och våld.
-
Fler arbetsgivare vill se återgång till kontoret
Distansarbete • Fem år efter att distansarbete blev en möjlighet för väldigt många anställda syns nu en mottrend.