Nattmejl från chefen undanbedes
Publicerat 31 maj 2016
Boom, där var väggen! Camilla gick rakt in med huvudet före, ögonen på vid gavel - och förstod inte vad som hände. En morgon kom hon bara inte upp ur sängen.
Långt senare skulle hon se mönstret, när hon rensade i sin mejlkorg och såg alla chefens mail som kom på nätterna, på helgerna och på semestern.
Egentligen är det inte så konstigt. Många chefer har så tajt körschema på dagarna att de inte hinner tänka några längre, sammanhängande tankar under normal arbetstid. Det är inte förrän de nattat barnen och äntligen kan slå sig ner i soffan med datorn som de kan pusta ut. Ofta någon gång efter klockan 23. Det är då chefen får feeling!
Chefen går loss på ett tiotal inspirerande mejl. Vilka briljanta idéer hen fick nu! Så härligt!
På natten är det ingen som kan stoppa chefen, ingen som avbryter, inga möten som måste genomlidas. Mejlen blir längre och fler. Nu är chefen verkligen i gasen. Det tar aldrig slut. Tjoff, klockan 02 på natten är hen klar och klickar nöjt en sista gång på sändknappen. Runtomkring i staden lyser de anställdas mobiler upp som surrande eldflugor i mörkret.
En del sätter sig käpprätt upp i sängarna och försöker förstå denna nattfeeling och rentav svara. Något viktigt måste det väl ändå vara klockan två på natten.
”Jag har sett det så många gånger”, säger min vän Jakob, som jobbar på ett svenskt storföretag. ”Jag ser hela sändlistan på morgonen. Och jag ser vem som svarat på natten. Det är exakt samma människor som går in i väggen några månader senare.
Barn gör inte som vi säger, utan som vi gör, brukar man säga. Det är samma sak med chefer och anställda. Chefen sätter tonen, chefen odlar företagskulturen. De anställda försöker tolka vad som förväntas av dem. Och härmar chefen.
Vi vet att stress är den vanligaste orsaken till sjukskrivning i dag, stressrelaterad sjukskrivning har ökat med alarmerande 73 procent de senaste två åren.
”Många gånger får vi höra att vi ska stänga av våra mobiler själv, om vi nu blir så stressade av det. Men felet ligger ju hos chefen. Om en person är i obalans och väcker tjugo anställda på nätterna – då är det väl inte de tjugo personerna som ska ändra sitt beteende, utan den som sitter och mejlar på nätterna”, säger Camilla trött.
Exakt.
Så kära chefer, var ett gott föredöme och gå och lägg er i stället. Sov! Skriv ner de goda idéerna och ta itu med dem på morgonen i stället.
Hillevi Wahl
Hillevi Wahl är författare, krönikör och föreläsare. Hon har bland annat skrivit romanerna Kärleksbarnet och Hungerflickan. Missbruk och ätstörningar är återkommande ämnen.
Mer om Krönika
-
Tack, vi vet vad AI betyder
Krönika •
-
Förmodligen har du också använt en härskarteknik
Krönika • ”Men gumman!” Orden kom från en yngre manlig kollega, som jag vanligtvis respekterade och tyckte om. Han uttryckte sig vänligt och tanken var nog att låta lite personlig, men det kändes så fel. Helt plötsligt blev jag hans lilla dotter. Jag sa inget, men ångrade mig senare.
-
"Hjärnvilan är utrotningshotad"
Krönika • Av Sissela Nutley. ”Thank you for not using your cell phone” – stod det i spa:ts entré där jag bokat in tre timmar i relaxavdelningen. Det är faktiskt jag som tackar. På dessa timmar har min lilla hjärna fått tid att reflektera. Jag har exempelvis fått några nya idéer, hittat perspektiv på problem och även mentalt skrivit denna krönika.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.