Objektiv rekrytering med artificiell intelligens
Publicerat 12 oktober 2016
Ett verktyg som bygger på artificiell intelligens ska hjälpa företag och organisationer att rekrytera mer jämställt. Men fortfarande spelar informella nätverk en stor roll i anställningsprocessen.
Det är företaget SAP som lanserar en molnbaserad lösning som ska öka jämställdheten och mångfalden i företagen. Ett av verktygen, som bygger på maskininlärning, identifierar subjektiva formuleringar i arbetsbeskrivningarna och ger förslag på könsneutrala alternativ. Syftet är att arbetsbeskrivningarna inte ska vara exkluderande.
– De här verktygen man använder kan säkert vara bra, men de eliminerar inte all osäkerhet som finns i anställningsprocessen, säger Lena Hensvik, forskare på Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) i Uppsala.
Hur man formulerar en arbetsbeskrivning har stor betydelse för vilka som söker tjänsten. Men vissa ord kan avskräcka en del personer, som till exempel "visionär".
– Arbetsbeskrivningen sänder en signal om vad man söker för typ av person och det påverkar naturligtvis den som funderar på att söka.
Det har gjorts studier på arbetsansökningar som är anonymiserade och som används för att inte sålla bort vissa kandidater, till exempel med utländsk bakgrund.
– Men det finns svårigheter med det också. Det finns mycket information som en arbetsgivare behöver ha, till exempel om utbildning, och som kan falla bort om man ska vara helt neutral, säger Lena Hensvik.
I sin egen forskning har hon sett hur informella nätverk och rekryteringar fortfarande spelar en stor roll för vem som får ett jobb. Familjemedlemmar, före detta kollegor eller personer som man träffat på ett sommarjobb kan vara några värdefulla kontakter. De kan också tillföra information, både till individen och till den blivande arbetsgivaren, som kanske inte alltid kommer fram i den traditionella rekryteringsprocessen.
– Betydelsen av nätverk och kontakter har inte minskat över tid, trots att verktygen blir bättre. Det kanske tyder på att all osäkerhet inte försvinner. Men verktygen kan naturligtvis vara ett komplement.
Krister Zeidler
Mer om Mångfald
-
Så blir HR-året 2025
Arbetsmiljöarbete • Flexibilitet, AI, välbefinnande och mångfaldsarbete är några trender inom HR som kommer vara i fokus i år spår Petra Schedin Stergel, Sveriges HR-förening.
-
Så jobbar Svevia mot machobeteenden
Arbetsmiljöarbete • Sedan tre år tillbaka tar det statliga bolaget Svevia krafttag mot machobeteenden för att skapa en mer inkluderande arbetsmiljö. Ett arbete som gett konkreta resultat.
-
Språkträningen pågår hela arbetsdagen
Kompetens • Sedan äldreboendet Ametisten började jobba aktivt med språkombud och språkkaféer tycker medarbetarna att det har blivit roligare att gå till jobbet. Och de boende och deras anhöriga får en högre kvalitet på vården.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Det kändes som att jag var en majbrasa”
Krönika •
-
Laffas känsla för snö
Bildreportaget • Det är tidig lördagsmorgon och ljuskäglorna från en ensam pistmaskin rullar över Åreskutans brant. Lars ”Laffa” Mattsson tillhör en liten yrkesgrupp vars arbetsinsats sällan uppmärksammas men som dagligen uppskattas av glada skidåkare.
-
Distansarbete kan bli en stressfälla
Hybridkontor • En ny undersökning visar att distansarbete, tvärtemot vad många tror, kan leda till mer stress. I varje fall för den grupp som arbetar mer än halva tiden på distans.