Sjukskrivningarna ökar kraftigt
Publicerat 9 juni 2016
Antalet olycksfall som leder till kortare sjukskrivning har ökat stadigt de senaste fem åren. Däremot har den tidigare ökningen av andelen allvarliga olycksfall stannat av. Samtidigt ökar de långa sjukskrivningarna kraftigt. Det visar AFA Försäkrings arbetsskaderapport för 2016.
– Att de mindre allvarliga arbetsolyckorna ökar tror vi har att göra med att villkoren i försäkringen ändrades 2012. Sen har vi också infört webbanmälan av arbetsskador vilket gör att det blir lättare att anmäla. Det är alltså inte nödvändigtvis så att det sker fler olyckor, sa Anna Weigelt, avdelningschef för AFA Försäkrings analysavdelning, när hon presenterade rapporten på ett seminarium nyligen.
När de gäller de allvarliga arbetsolycksfallen har ökningen stannat av och ligger nu på en stabil nivå om 10 000 fall per år cirka. Nästan dubbelt så många män som kvinnor drabbas. Träindustriarbetare samt byggnadsarbetare är utsatta yrkesgrupper.
Risken att drabbas av ett allvarligt arbetsolycksfall ökar med stigande ålder. Fallolyckor är den vanligaste olyckstypen. Män faller från stegar och avsatser och kvinnor halkar och ramlar inomhus eller ute. Personal inom hemtjänsten halkar till exempel när de är på väg till en vårdtagare och lärare som har rastvakt halkar på skolgården.
När det gäller unga ser det något annorlunda ut. Bland unga kvinnor är den vanligaste olyckstypen rån och bland unga män är det maskinskador och olyckor med verktyg.
Sjukskrivningarna har ökat de senaste åren vilket även Försäkringskassans statistik visar. Värst drabbade är kvinnorna. Mellan åren 2009 och 2014 ökade antalet sjukskrivna kvinnor med hela 75 procent. För män är ökningen 42 procent.
Även längden på sjukskrivningarna har ökat. Orsaken till ökningen tros vara att andelen psykiska diagnoser har ökat och de innebär generellt en längre sjukskrivningsperiod än övriga diagnoser.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Sjukfrånvaro
-
Ny behandlingsmetod vid utmattning
Stress • Behandling vid utmattningssyndrom fokuserar för mycket på återhämtning. Det anser forskaren och psykologen Jakob Clason van de Leur som arbetat med en behandlingsmodell där meningsfullhet i arbetet står i centrum.
-
Perfektionism får oss att prestera sämre
Psykisk hälsa • Andelen unga som ställer orimligt höga krav på sig själva har ökat de senaste 10–20 åren, visar psykologisk forskning. Den som lider av perfektionism riskerar både att bli utbränd och att prestera sämre på jobbet.
-
"All arbetstidsförkortning måste finansieras"
Arbetstid • Sextimmarsdagar, fyradagarsveckor eller längre semester? Arbetstidsförkortning är på allas läppar just nu. Men förutsättningarna ser väldigt olika ut inom olika branscher.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.