Kompetensutveckling för lärare höjde betyg
Publicerat 15 februari 2016
Det lönar sig att satsa på lärares kompetens. När lärare på tio skolor med dåliga studieresultat fick möjlighet att öka sin egen kompetens, höjdes även elevernas betyg.
Det är Skolverkets projekt "Handledning för lärande" på tio högstadieskolor som nu utvärderats av IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering. Projektet pågick mellan 2012 och 2014 och skolorna som valdes ut hade studieresultat under genomsnittet i landet. På skolorna fanns också många nyanlända elever och en hög andel elever med svenska som andraspråk. Lärarna på samtliga skolor erbjöds ett paket av kompetenshöjande insatser. Bland annat en obligatorisk kurs i så kallat språkutvecklande arbetssätt, för att ge ökad kunskap om språkets betydelse i undervisningen, samt handledning i grupp och frivillig individuell handledning.
Och Skolverkets satsning tycks ha haft effekt – både på betygen i framför allt språkämnen och på trivseln i klassrummen. En elevenkät visar att det upplevda klimatet i klassrummet blivit bättre och att eleverna tycker att lärarna undervisar bättre, samtidigt som de faktiska avgångsbetygen i årskurs nio höjts.
– Det är ganska stora förändringar faktiskt. Förbättringen av betygen i engelska är hela 20 procent i genomsnitt och i svenska som andraspråk 13 procent. I flera andra ämnen pekar resultaten också i positiv riktning, men är mer osäkra, säger Caroline Hall, forskare på IFAU.
En av de som deltog i projektet var Katy Wadbro, lärare i matematik, no och slöjd på Fröknegårdsskolans högstadium i Kristianstad. Som lärare i främst naturvetenskapliga ämnen uppskattade hon att få lära sig mer om vad språket, både i tal och skrift, har för betydelse för inlärningen.
– Det var en fantastisk fortbildning och en ögonöppnare. Jag fick nya kunskaper och många användbara redskap, bland annat om hur man kan förenkla texter och hur vi kan träna elevernas förmåga att bygga argumenterande resonemang, som ju också är att av de mål de ska nå. Vi på skolan var helt överens om att det här verkligen gynnar alla elever, inte bara dem med svenska som andraspråk, säger hon.
Även om den viktigaste erfarenheten var att språk är en viktig del i alla ämnen, var även den individuella handledningen värdefull. Att få egen tid till reflektion som lärare är en lyx, anser Katy Wadbro. Och hon kunde snabbt se konkreta resultat bland eleverna. I en av hennes åttondeklasser höjde sig nästan alla elever ett helt betygssteg.
– När lärare blir skickliga på att möta elever där de är så ger det resultat. Det är då man får dem att komma till nästa nivå och då utvecklas både individen och gruppen. Då kan det ske underverk, det är jättehäftigt att få vara med om, säger hon.
På Fröknegårdsskolan lever förändringen kvar även efter projektets avslut, bland annat genom olika handledningsmetoder som används i fortsatta insatser.
– Då blir en det en kontinuerlig fortbildning och ett normaltillstånd. Det tar tid, men ger också väldigt mycket kraft och kunskap tillbaka till oss lärare, säger Katy Wadbro.
Läs mer om projektet "Handledning för lärande"
Om projektet
- Projektet pågick mellan 2012 och 2014 på tio högstadieskolor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Södertälje, Borås, Landskrona, Kristianstad och Trollhättan.
- Projektet berörde 297 lärare och 2 338 elever (år 2014).
- IFAU:s utvärdering har jämfört hur resultaten utvecklats på de tio skolorna med skolor som inte fick insatser under samma period.
- Rapportförfattarna har intervjuat lärare och rektorer, gjort enkäter med elever och studerat elevresultat med hjälp av registerbaserad statistik.
Carin Hedström
Mer om Kompetens
-
Ta tillvara yrkesförarnas kunskap i den gröna omställningen
Grön omställning • För att den gröna omställningen inom transportsektorn ska upplevas som rättvis och acceptabel av yrkesförarna behöver deras kunskap inkluderas i arbetet, enligt en ny forskningsstudie.
-
Att vara professionell kräver mer än yrkesskicklighet
Kompetens • Synen på professionalitet har förändrats över tid. I dag räcker det oftast inte med att vara yrkesskicklig, man behöver också vara socialt kompetent, vilja lära sig nya saker och ha ett gott omdöme.
-
Yrkes-SM firar 20 år
Unga • Till Yrkes-SM som går av stapeln i Karlstad förväntas runt 30 000 besökare. Arrangörerna hoppas att fler ungdomar som söker till gymnasiet ska välja en yrkesutbildning. I många branscher är rekryteringsbehovet skriande stort, säger Pontus Slättman, ansvarig för tävlingen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.