Skadligt för hälsan att inte våga kritisera
Publicerat 17 mars 2016
Att inte våga yttra sig kritiskt om saker som inte fungerar på arbetsplatsen kan leda till stress och utbrändhet. Det visar en dansk studie.
Att inte kunna tala öppet om motsättningar, tidspress och allvarliga problem kan leda till stress, uppgivenhet och i värsta fall utmattningsdepression. Det visar en ny avhandling från Roskilde universitet.
Forskaren Pelle Korsbaek Sörensen har studerat 1 700 akademiker med kunskapsintensiva jobb inom kommun, stat samt i det privata näringslivet. Han använder begreppet moralisk stress när anställda upplever att det inte känns tryggt och tillräckligt högt i tak för att våga kritisera negativa förhållanden på arbetsplatsen.
– Kort sagt uppstår moralisk stress när anställda begränsar sig själva till att inte uttala sig kritiskt på arbetsplatsen. Det kan leda till att man som medarbetare känner sig maktlös, säger Pelle Korsbaek Sörensen till nyhetsbrevet A4.dk.
Studien visar att det är betydligt vanligare att de anställda som censurerar sig själva känner sig stressade och mår dåligt på grund av arbetet än de som vågar kritisera arbetsgivaren.
I Sverige har regeringen nyligen föreslagit ett starkare skydd för visselblåsare. Enligt propositionen ska en anställd som larmar om allvarliga missförhållanden på arbetsplatsen kunna göra det utan att drabbas av repressalier. Regeringen föreslår därför att visselblåsare som blir av med jobbet ska kunna få skadestånd.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsklimat
-
Konflikter på jobbet kostar miljonbelopp
Arbetsklimat • En vanlig föreställning om konflikter är att de bara drabbar dem som bråkar. Men faktum är att en konflikt mellan två medarbetare påverkar hela arbetsplatsen och kostnaderna kan bli mycket höga om de får fortgå, enligt organisationskonsulten Sofia Lundahl.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.
-
Relationen till chefen viktigast
Arbetsklimat • Relationerna på arbetsplatsen spelar stor roll för hur nöjda vi är med vårt arbete och hur engagerade vi känner oss. Men den viktigaste relationen är den vi har till vår chef, visar en ny studie.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.