Hoppa till huvudinnehållet

LO har utnämnt 26:e oktober till skyddsombudets dag. Totalt har förbundet 59 492 skyddsombud fördelade på 14 olika fackförbund.

Bild: Seko

Skyddsombud

Skyddsombuden motarbetas på jobbet

En tredjedel av LO:s skyddsombud hindras från att utföra sitt uppdrag och 12 procent trakasseras på grund av sitt uppdrag. Det visar en rapport från LO som släpptes i samband med skyddsombudets dag den 26 oktober.

LO:s rapport bygger på en webbenkät som gått ut till samtliga LO:s 14 förbund. Totalt har 7 680 skyddsombud svarat. Resultatet visar att 32 procent upplevt att de hindrats i sitt uppdrag. 12 procent upplever att de trakasserats och 6 procent har hotats på grund av sitt uppdrag. Senast undersökningen gjordes var 2012 och då var det betydligt färre skyddsombud som upplevde att de blev motarbetade av sin arbetsgivare.

– Jag tycker det är skrämmande och väldigt tråkigt. Dålig arbetsmiljö konserveras ju när skyddsombuden hindras från att utföra sitt uppdrag, sa Berit Müllerström, LO:s andre vice ordförande när rapporten presenterades.Foto: LO

Att skyddsombuden hindras innebär till exempel att de inte får vara med vid förändringar eller inte får information om större förändringar som är på gång. Att de nekas utbildning eller inte får närvara vid skyddsronder är andra exempel. Trakasserier kan handla om sämre schemaläggning, omplacering eller sämre löneutveckling.

– När det är såhär höga siffror handlar det inte bara om okunskap hos arbetsgivarna utan också om arbetsledningens nonchalans inför skyddsombudens uppdrag. Vi måste se till att stärka samverkan med arbetsgivaren på arbetsplatserna framöver och vi kommer att ta upp frågan med Svenskt Näringsliv sa Berit Müllerström.

Hotell- och restaurangfacket, HRF, har högst andel skyddsombud som säger sig vara trakasserade av arbetsgivaren. 19 procent av skyddsombuden där svarar att det skett.

– Trakasserier på en arbetsplats är aldrig ok. Skyddsombuden har en jätteviktig roll att fylla och bland våra medlemsföretag är det nog snarare så att man vill ha fler skyddsombud. Arbetsgivaren ska ju samarbeta med skyddsombudet, säger Andreas Ahlén förbundsjurist på bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita.

Han känner inte igen den beskrivning av skyddsombudens situation som LO gett i sin rapport.

– Det här är ingen vardag för mig. Det är nog stor skillnad på ställe och ställe. De som väljer att gå med hos oss vill följa våra etiska regler och har ju kollektivavtal vilket är en kvalitetsstämpel som bäddar för en bra arbetsmiljö.

 

Ladda ner rapporten: 

 

 

FAKTA

Skyddsombud

Antalet skyddsombud i LOs förbund minskade med åtta procent, från 64 589 till 59 492, mellan 2012 och 2016. Samtidigt minskade antalet medlemmar i förbunden med tre procent. År 2012 gick det 20 medlemmar per skyddsombud, år 2016 var det 21 stycken. Förbund som fått fler skyddsombud per medlem är Fastighets, HRF och Livs. Förbund som tappat flest skyddsombud per medlem är Elektrikerna och Målarna.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Skyddsombud

Senaste om Mer om arbetsmiljö